Necati Özfatura

Necati Özfatura

Demokrasiye “evet” ya da “hayır”

Demokrasiye “evet” ya da “hayır”

12 Eylül 2010 tarihinde yapılacak referandumda “Anayasa değişiklik paketi”ne evet diyenler demokrasiyi, hayır diyenler ise vesayet rejimini tercih edenler olarak tarihe geçeceklerdir.
Anayasa değişiklik paketine “evet” diyenler demokrasiyi, insan haklarını, yargının bağımsızlığını ve tarafsızlığını isteyen ve savunanlardır. “Hayır” diyenler ise Tanzimattan bu yana devam eden vesayet rejimini, askerî darbeleri siyasi menfaatleri için savunan demokrasi karşıtı kişilerdir. Türkiye şu anda hukuk devleti değildir. Darbe mahsulü bir “anayasa” ile hukuk devleti bağdaşamaz. Anayasa değişiklik paketinin referandum ile evet oyları ile gerçekleştiğinde “Hukuk devletine” yol açılmış olacaktır. CHP’nin yeni genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun bazı mitinglerde Anayasa değişiklik paketi aleyhine sözleri hukuk, mantık ve ilmî verilerden uzaktır.
2009 İl Genel Meclisi oy dağılımına göre: Demokrasiyi isyeyen AK Parti (38.8) SP (5.2) ve BBP (2.2) oy toplamı 46.2’dir. Vesayet rejimi isteyen CHP (23.1) MHP (16.1) toplam 39.2’dir. Boykot cephesi BDP (5.7) ve kararsızlar DSP-DP ve diğerleri (8.9)dur. Referandumda evet ve hayır oyları kritik noktadadır. Çok az farkla evet ya da hayır çıkabilir. Demokrasiyi isteyenler reylerini kullanmalıdırlar. Her partinin görüşü farklıdır. AK Parti’ye göre yüzde 57 evet çıkabilir. CHP ve onunla birlikte hareket eden MHP yönetimi referandumu AK Partiye güvenoyu olarak görmektedir.
Vesayet rejimi taraftarlarının görüşü 1- Anayasa değişikliği paketi ret olsun. 2- AK Parti yıpransın. 3- 2011 seçimleri sonucu CHP+MHP koalisyonu kurulsun. 4- Başta Ergenekon olmak üzere açılmış bütün davalar kapansın. 5- Terör azgınlaşsın. 6- Ülkede darbe öncesi ortam hazırlansın. 7- Faşist bir rejimle demokrasi, insan hakları ve 2023’te Türkiye’nin dünyanın en büyük 10. ekonomik gücü olması önlensin. 8- Türkiye’de 1940’lı yıllar gibi diktatör rejimi tesis edilsin. 9- Balyoz başta olmak üzere gerçekleştirilemeyen planlar icra edilsin 10- Türkiye AB’den koparılsın.
AB Komisyon Sözcüsü Ferran Tarradellas’ın evet oyu lehindeki sözleri, CHP ve MHP’nin sert tepkisine sebep olmuştur. CHP’nin darbe anayasasının bir kısmının değiştirilmesine karşı çıkması şaşırtıcı değildir. Asıl şaşırtıcı olan MHP’nin darbe anayasasının devamını, sivil düzenlemelere tercih etmesidir. MHP bu ayıbın altında kalkamaz. MHP yönetimi eski MHP değildir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Necati Özfatura Arşivi