Flaş! Milletvekili adayları belli oldu!

Flaş! Milletvekili adayları belli oldu!

Milletvekili aday adaylarının heyecanlı bekleyişi sürüyor. Temayül, mülakat ve anket neticelerinin adayların belirlenmesinde etkili olmasını bekliyorlar. Son dakikaya kadar ümitle ümitsizlik arasında gidip gelecekler: Allah aşkına buna kalp mi dayanır ya! Siyasette 1 saatin bile çok uzun bir süre olduğu dikkate alınırsa, listeler açıklanıncaya kadar, aday adaylarının bekleyişi ve yakın markajı sürecek.

Tabi çıkmayan candan ümit kesilmez. Ancak benim kötü bir haberim var kendilerine. AK Parti adaylarını belirledi bile. Hemen belirteyim kaynak sağlam. İyi ama nasıl olur, daha il başkanları dinlenecek… Adaylar masaya yatırılacak... Üst kurul toplanacak… Benim, haberin doğruluğundan hiç şüphem yok; siz üst kurul, falan, filan beklemeye devam edin.

İşleyecek prosedüre ilişkin yapılan açıklamaların böyle olduğunu ben de biliyorum. Aday belirleme çalışmalarının ciddiyetle sürdürüldüğünü göstermek adına, prosedür aynen işletilecek; daha doğrusu işliyor gösterilecek. Bu konuda en ufak bir renk bile verilmeyecek. Çünkü spekülasyon olması, baş ağrıtması istenmiyor. Ancak AK Parti zamanın daraldığı, bir an önce meydana çıkılması gerektiği; bunun için de adayların şimdiden belirlenmesinin zaman kazandıracağı değerlendirmesinde bulundu. Bunun gereği olarak da temayül, mülakat ve anket neticelerine göre listelerini yaptı. Dahası milletvekili adayı olacaklara da gerekli hazırlıkları yapmaları için bu durum tebliğ edildi. Bu arada AK Parti’nin milletvekili adaylarına küçük bir uyarısı oldu: Listeler açıklanana kadar sakın bu durumu kimseye bildirmeyin!

Hangi zaman aralığında bu çalışmaların yapıldığı ve neticelendirildiği sorusu kafaları karıştırmıyor değil. Üst düzey bir partili bu durumu; “Başbakan zaten kafasında bitirmişti. Öyle uzun boylu düşüneceği bir şey yoktu.” şeklinde açıklıyor.

AK Parti’nin belirlediği aday listesine göre; mevcut milletvekillerinin yüzde 53’ü aday gösterilmedi. Yüzde 16’sının ise seçilemeyecek sıraya konulduğu öğrenildi. Buna göre, mevcut milletvekillerinin yüzde 69’unun yeni dönemde yerini koruyamayacağı hesabı yapılıyor.

5 bin 500 dolayındaki aday adayının bu kadar kısa sürede değerlendirilebilmesi dudak uçuklatmıyor değil; ancak değerlendirme o kadar da zor olmadı. AK Parti pratik bir yöntem belirledi; buna göre temayülde ilk 10 içinde yer alanlar ciddi değerlendirmeye tabi tutuldu. Bir iki istisna ise kaideyi bozmadı. Temayül yoklamalarının şaibeli olduğunu söylemeye çalışanlara ise verilecek cevap açıktı: Başbakan teşkilatlarına sonuna kadar güveniyor.

Öte yandan kabine üyesi bakanlardan 8’inin de kesin olarak milletvekili olamayacağı bildirildi. Buna karşın halen kabinede yer alan 4 bakanın yeni dönemde de yerinin garanti olduğu söyleniyor.

Başbakan’ın yenilik ve reform kararı almasında şu hususların etkili olduğu belirtiliyor: Başbakan yeni dönemde malum Çankaya’yı hedefliyor. Bunun için toplumun geniş kesimlerinin sempati ile bakacağı bir kabine kurmak istiyor. Mevcut bakanların başarılarından memnun ama mental yorgunluk oluştu. Bir de kamuoyu artık aynı yüzleri görmek istemiyor. Başbakan, Çankaya seçimlerine kadar geçen süreyi çok iyi değerlendirmek istiyor. Bunun için herkesi şaşırtacak; birçok yeniliğe ve reforma imza atacak.

Not: 1 Nisan! “Zaten ben inanmamıştım” demeyin, yemezler. Milletvekili olduğunuzda beni hatırlarsınız.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi