Prof. Dr. Şaban Şimşek

Prof. Dr. Şaban Şimşek

Yahudi’yle Kürtleri, kardeş göstermeye çalışanlar!

Yahudi’yle Kürtleri, kardeş göstermeye çalışanlar!

Haber şöyle: 50 Yl sonra Van’n Başkale ilçesine giden 46 kişilik bir Yahudi grup, BDP’li Belediye Başkan Hacer Sarhan ve BDP İlçe Başkan Derviş Polat tarafndan davul-zurna- halaylar ve 300 arabalk bir konvoyla karşland...  BDP İlçe Başkan Polat, “Gelişinizden çok mutlu olduk.. Umarm bu kardeşlik bağmz sonsuza kadar devam eder” dedi... Karşlayanlar arasnda İlçenin eski Belediye Başkan da varmş. Haber bir de, yere kapaklanmş, (memleket!) toprağ öpen bir insan fotoğrafyla süslenmiş.
Doğrusu fena halde şaşrdm. “Bayram değil seyran değil eniştem beni niye öptü” misali bir şeyler geçti içimden. Vuslat çağrştran bu yaknlğ izah edecek tatminkâr bir ilgi kuramadm kafamda, bozuldum. Ikndm, skndm, sonunda; kendi kendime “Canm her şeyi bilecek halim yok ya, bilmemek değil öğrenmemek ayp” dedim ve öğrenmeye karar verdim.
Sorularla başladm:
Nereden geliyor bu kardeşlik?
Adem ile Havva orijininin dşnda (Bunu sözün gelişi söylüyorum, aslnda Hz.İbrahim’de birleşiliyor elbette!) bir akrabalk m söz konusu? Etnik kökende bir aynilik mi var?
Tarihte, coğrafik anlamda bir yakn komşuluk ilişkisi mi yaşanmş; barş içinde, yüzyllarca süren ve bir kültürel yaknlk, fikir kardeşliği doğmuş? Kz m alp vermişler de (sonradan) akraba-kardeş olmuşlar?
Yoksa bir ortak kader paylaşmnn tezahürü mü bu kardeşlik? Mesela iki millet ya da bu iki milletin oluşturduğu iki devlet (!) ortak düşmana karş srt srta vermiş, birlikte savaşmş veya tabii felaketlere karş durmuşlar; ktlk yllarnda ekmeklerini paylaşmşlar filan?
Aralarnda bir din birliği, dil birliği mi var?
Böylesine zor sorular uçuşup dururken, bir anda “Bu aşkn sebebi belki de bunlarn hiç biri değil, mesele konjonktüreldir, günümüzün menfaatlerine yöneliktir, yani söz konusu olan menfaat birliğidir” diye bir fikir oluştu belleğimde... Ve Büyük Ortadoğu projesi, Kuzey Irak’ta Kürt devleti, (belki) Güneydoğumuzda bir Kürt devleti, Ortadoğu’da-Avrupa’da Yahudi korumaclğ-kollamaclğ, istihbarat-silah-mühimmat işbirliği, medya desteği vesaire geçti içimden...
 Ama yine de tam cevabn bulamadm gibi geldi bana. Zira menfaat birliği dediğimiz şey “kardeşlik” sayl(a)mazd. Nihayetinde menfaat olan şey her neyse, ortadan kalktğnda o da bitecekti. Oysa benim bildiğim kardeşlik hiç bitmeyen bir şeydi.
Kesin bir kanaate varmadan önce konuyu biraz daha eşelemeye karar verdim... Meğer Birinci Dünya Savaş srasnda Avrupa’da yaşanan Yahudi göçünden Başkale de payn almş, yöreye bir miktar Yahudi yerleştirilmiş ve bu insanlar yaklaşk 45 yl burada kalmşlar. Gelenler işte onlarn çocuklar, torunlar. İçlerinde çocukluklar Başkale’de geçenler de varmş. Hep beraber babalarnn, dedelerinin yaşadğ evleri, mahalleyi (Kale Mahallesi) ziyaret etmişler özlem gidermişler. İbranice müzik eşliğinde sinevizyon gösterileri yaplmş, Musevi mezarlğ ziyaret edilmiş... Bunlar normal saylabilecek şeyler ama 300 arabalk konvoy, konuklarn ilçeye 6 kilometre uzaklktaki Güroluk Köyü’ndeki Şeyh İsmail Kutbeddin Türbesi’ni ziyaret etmeleri benim için tam bir gizem: BDP’lilerle birlikte ip bağlamalar, dualar!?.
Bütün bunlar kafamda canlandrmaya çalşrken, aklm bir Doğu’ya, bir Bat’ya, bir Kuzeye, bir Güney’e gitti geldi. Mesela: Pakistan’dan ya da Afganistan’dan ve hatta Türkiye’den bir İmam ya da bir İslamc-Müslüman grubun Başkale’ye ziyarete gittiğini düşündüm. BDP’lilerce nasl karşlanrlar; kaç kişiyle, hangi suratla, kaç arabayla? Halayla m yoksa molotofla m?
Gazze’yi, Filistinliyi de düşündüm; 60 yldr doğduğu topraklardan, dedesinin mezarnda, camisinden-türbesinden uzak... O an, bir tarafta yklan Berlin Duvarnn gürültüsü, diğer tarafta, 21. Yüzyln utanç duvar önünde İsrail askerlerince ateşlenen silahlarn sesi yankland kulaklarmda... Evi yklmaya kalkşlan bir Filistinliyi korumak isterken İsrail buldozerlerince ezilerek hayatn kaybeden 23 yaşndaki Amerikal genç kz Rachel Corrie’nin fotoğraf geldi gözlerimin önüne...
Aslnda sadece ben değildim bu işe şaşran; ziyaretçi Yahudiler de öyleymiş: Üç yüz araçlk konvoy, İlçe girişindeki o görkemli karşlama, davullar-zurnalar, sarlmalar, öpülmeler... Çok duygulanmşlar ve hatta mahcup bile olmuşlar. Bunu, grup sözcüleri bizzat ifade etmiş.
“Eskiden, Ermeni, Yahudi, Türk ve Kürt kardeşlerimizin bir arada mutlu yaşadğ ilçemizde, bu tür farkl kültür ve renklerin bir araya gelmesi bizi onurlandrd. Halklarn kardeşliğinin simgesi olan ilçemiz, tarihinde olduğu gibi bu günde farkllklaryla dünyaya örnek bir ilçedir” diyor BDP yetkilisi! Yahudiler haksz da saylmazlar; neredeyse her gün çatşma ortamnn yaşandğ bu yerde böyle sözlere nasl şaşrmasnlar ki.
Şimdi burada sormak gerekmiyor mu: Ermeni’yle olan öldürülen baz PKK’llardan biliyorduk, hadi Yahudi’yle olan da şimdi öğrendik, peki Türk’le olan nerede bu kardeşliğin?.. Hani şu bin yldr beraber yaşadklar, ekmeğini, suyunu, coğrafyasn, kaderini paylaştklar insanlarla olan!.. Ve bu sonsuzluk nereye kadar? Öbür dünya da buna dahil mi? Bir Müslümann bir Yahudi’yle öbür dünyadaki birlikteliği!?.
Sonuç olarak... Bana göre, Kürtlerle Yahudiler kardeş filan değiller, birlikte yaşamamş, ortak kaderi paylaşmamşlar. Halk tabanlarnn kültürel yaknlğ yok, din-dil birliği filan da söz konusu değil... Karşlamada yaşananlar, Doğu’lu insanmzn özüne uymayan abartl, yapmack şeyler.
Örgüt ve uzantlarnda; Marksistlikten, ateistliğe, oradan mevcut caminin yan başndaki alternatif Cuma namaz klma gösterilerine kadar varan dini anlayş ve siyaset kaymalar “Yahudi’yle sonsuza kadar sürecek kardeşlik derecesine” evrilmiş durumda!..
İyi de BDP (bağmsz adaylaryla) Kürt vatandaşlarmzdan oy istemeyecek mi. Dini hassasiyeti yüksek olan bu insanlar “bu yaşananlar neyin nesi” diye sormayacak m? BDP’liler nasl izah edecek bütün bunlar? “Müslüman mahallesinde salyangoz satmak” değil mi bu?


Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Prof. Dr. Şaban Şimşek Arşivi