Muhsin Meriç

Muhsin Meriç

Etkili temsil

Etkili temsil

8-9 Aralık’ta, İstanbul’da İslam Dünyası STK’ları Birliği’nce (İDSB) İslâmofobya konulu uluslararası bir konferans düzenlendi. İkinci gün İDSB Türkiye Temsilcisi Ali Kurt’un “Doğru tebliğ, etkili temsil” başlığı ile yaptığı konuşma, konferansın belki de mihrak noktasıydı.
Konuşmanın temsil ile ilgili bölümünü buradan sizlerle paylaşmak istiyorum:
“‘Doğru tebliğ’i tamamlayan veya doğru tebliğin neticesi olması gereken en önemli husus ‘etkili temsil’dir. ‘Temsil sorunu’ Müslümanların bugün en hayati meselelerinden birisidir. ‘Ferdî temsil’, ‘toplumsal temsil’, ‘siyasi temsil’ ve ‘küresel temsil’ zincirlemesiyle izah edebileceğimiz bu husustaki zaafiyet hem İslâm dünyasına başıboş bir görüntü vermekte hem de bu zaafı farkeden İslâm karşıtı mihrakları cesaretlendirmektedir.
‘Doğru örnek’leri artırmak ve bunları bir havuz içerisinde eritmek temsil kabiliyetini hâiz toplumları vücuda getirecektir.
İslâm’ı tanıtacak fertlerin İslâm’ı sadece tanıması değil, hazmetmesi ve en etkili, hak vasıtalarla mücehhez olması gerekir. İslâm karşıtlığına karşı en etkili silah ‘mücessem misaller’, ‘konuşan deliller’, müdara prensibini iyi bilen fedakâr fertler yetiştirmektir. Başta Peygamberimiz olmak üzere Peygamberlerin en mühim hususiyetlerinden birisi budur.
İslâm ahlakını söylemde bırakmayarak fiillerine yansıtan toplumları oluşturmak, İslâm karşıtlığını gidereceği gibi, İslâmı çok kuvvetli bir cazibe merkezi haline getirecektir ki tarihte görülen en haşmetli tebliğ ve hidayet hadiseleri hep ancak böyle gerçekleşmiştir.
Bediüzzaman Hazretleri, bu noktada şöyle demektedir: “Bizler hakaik-i İslâmiyenin kemalatını ef’alimizle izhar etsek, sair dinlerin etba’ları, fevc fevc kıt’alarla İslâmiyete dehalet edeceklerdir.”
Toplumsal temsil gücü, er veya geç siyasi temsile dönüşür. Siyasi temsil, ancak hayatın her sahasında temsilde başarılı olmakla mümkündür. Resul-ü Ekrem asm “Kema tekününe yüvelli aleyküm” “Nasılsanız, öyle idare olunursunuz” buyururken, alt yapıda şekillenmesi gereken bu gerçeği bize ders vermektedir. İslâm dünyasının her köşesinde, sosyal hayatta başarısı tezahür etmemiş, halkın vicdanında makes bulamamış düşüncelerin etkili bir temsil kabiliyeti kazanması mümkün değildir.
Küresel temsil ise, İslâm toplumlarını ve ülkelerini temsil edebilecek, herkesin kabulüne şâyan bir mekanizmanın oluşmasına bağlıdır. Rahmet-i İlahiyeden bu yolda önümüzü açmasını, karşımıza çıkan dahili harici muzır manileri bertaraf ederek birlik ve beraberliğimize kuvvet vermesini, kalplerimizi bu istikamette telif etmesini niyaz ediyoruz.
İslâm âleminin birliğine yönelik çalışmalar, dünya barışı ve toplumları için bir tehdit değil, bir nefestir, bir ihtiyaçtır, uluslar arası güç odaklarının acımasız tahakkümü altında ezilen insanlar için bir çıkış noktasıdır. Bunun için güçlü, meşru, donanımlı, etkili çatı teşkilatlar kurulmalı; İslâm’ın öz ve esasına bağlı tebliğ ve yapılanma çalışmalarına el birliğiyle destek olmamız gerekmektedir.
Bugün özellikle Batı’da, Müslümanların temsil zaafiyeti her zaman ve zeminde hissedilmekte, kendine muhatap arayan çevreler ya yanlış temsilcilere başvurmakta yahut hiçbir kişi ve kurumu bulamamaktadırlar veya politik hesaplar gereği bu muhatapsızlık, kötü niyetli politik aktörlerin işine gelmektedir.
Doğru tebliğ, etkili temsille bir bütün olarak hayata geçirilirse İslâm karşıtlığının dayandığı temel sarsılmış olur. Bunun için gönüllü teşekküllerden üniversitelere, medyadan siyasi kurumlara kadar sistematik enformasyon seferberliğine hız verilmeli; sistematik dezenformasyon faaliyetlerinin sebep olduğu cehâlet ve önyargılar giderilmelidir.


Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Muhsin Meriç Arşivi