Muhsin Meriç

Muhsin Meriç

Bab-ı Amr’ın feryadını işitenler!

Bab-ı Amr’ın feryadını işitenler!

‘Suriye’nin Dostları’ grubu geçen Cuma günü Tunus’ta Esad yönetimini nasıl durduracaklarını tartıştıkları sırada, Esad’ın çeteleri, ‘Esad’ın dostları’ndan aldıkları cesaretle Suriye halkını katletmeye devam ediyorlardı.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun ifadesine göre “her şeyin masada” olduğu süreçte ‘barışçıl ve diplomatik çözüm’ imkânları neredeyse tükendi. Katar asıllı Amerikalı diplomat Walid Maolouf’a göre sebep gayet açık: “Esad’ın dostları, Suriye’nin dostlarına göre daha etkili çalışıyor.”

Maolouf, ‘Esad’ın dostları’ dediği Rusya, Çin, İran ve Hizbullah’a ilaveten meselenin ‘kilit ülkesi’ Türkiye’deki medyada, iş dünyasında, siyaset ve sivil toplum sahasında bulunan Esad dostlarını ve onların cansiperane Esad’ı müdafaa ettiklerini bilseydi ‘Suriye’nin dostları’ndan tamamen ümidini kesebilirdi.

Hafta sonu gerçekleşen yeni anayasa referandumunu izlemek üzere Suriye’ye (daha doğrusu Şam’a) giden bir grup gazetecinin gerek Suriye Dışişleri Bakanı Valid Muallim’le mülakatlarında gerekse Şam’dan aktardıkları izlenimlerinde bile Esad dostlarının marifetli desteklerinin izlerini görmek mümkün. Laik Esad yanlılarının endişeleri, Nusayriliğin kafa karıştırıcı tarifleri, yeni anayasanın çok şeyi değiştireceği gibi safsatalar Şam’ın tecrit edilmiş caddelerinde konuşuluyor olabilir, bunları bizim Lazkiye’ye, Humus’a kör ve sağır medya mensuplarımız yazıyor da olabilir! ‘İliştirilmiş gazeteci’ yazılarına inanmaya teşne, az ezberci aydın yok ne de olsa Türkiye’de!

Tunus’ta Suriyeli muhaliflerin silahlandırılmasından yana görüş bildiren Suudi Arabistan ve Katar, alsında Türkiye’nin açıkça ifade edemese bile kanaatimce taraf olduğu, çarnaçar kabul ettiği çözümü dillendiriyorlar. Uluslararası tüm diplomatik kanalların tıkandığı bir ortamda akan kanı durdurmanın başka yolu kalmadı çünkü: Suriye’nin kilidini Suriyeliler açacak! Günlük 100’ün üzerinde insanın katledilmesi, Humus’un bombardıman edilmesi Suriyelileri silahlanmaya mecbur ediyor.

Katar’ın Suriye’ye bir ‘Arap barış gücü’ gönderilmesi teklifi ise bugün için temeli ve gerçekçi karşılığı olmayan içi boş bir teklif olarak kayıtlara geçmiş oldu.

Suriye Ulusal Meclisi’nin meşruluğunun kabul edilmesi ve Esad sonrası için çalışmaların zemininin tesis edilmesi, insani yardım fonunun kurulmasının kararlaştırılması, BM eski Genel Sekreteri Kofi Annan’ın BM ve Arap Ligi adına Suriye için görevlendirilmesi ve yaptırımların artırılması gibi kararların alındığı Tunus toplantısı uluslararası çözüm adına bir mutabakat adımı olsa da maalesef bugün için saat başı beş kişinin öldürüldüğü Suriye’de kanı durdurmaya gücü yetmiyor.

70’den fazla ülkenin temsilcisinin bir araya geldiği ve ‘yalan ve kurgu haber ustası’ olan Suriye devlet televizyonunun “Amerika’nın dostları” dediği toplantının ikincisi mart ayında Türkiye’de yapılacak. Bu toplantıya kadar muhtemelen 1000’i aşkın Suriyeli daha şehit olmuş olacak!

Tüm bunlar olurken Suriye dışında yaşayan 17 milyon Suriyelilerden beş yüz kadarı Suriye Sivil Toplum Kuruluşları Birliği adı altında İstanbul’da geçen hafta toplandı. Suriyeli işadamı ve sivil toplum temsilcileri hem kendi aralarında hem de merkezi İstanbul’da bulunan İslam Dünyası STK’ları Birliği (İDSB) ve üyeleri ile istişareler yaptılar. Bir önceki hafta yine Suriye Türkmen Kitlesi adı altında Suriyeli Türkmenler İstanbul’da teşkilatlandılar. Türkiye’deki insani yardım teşkilatları ve çeşitli sivil toplum kuruluşları da hem Türkiye’deki Suriyeli mültecilere hem de Suriyelilere her türlü yardımı yapmak üzere hemen her gün bir faaliyet içerisindeler.

Resmi ve diplomatik kanalların neredeyse tamamen kapalı olduğu şimdilerde sivil inisiyatifler Suriye’de akan kanı durdurmak için gayret ediyorlar.

Kimileri de bu süreçte maalesef kara propagandalara veya dünyevi hesaplara alet olarak ‘Esad’ın dostları’ sınıfına dâhil oluyor!

İmtihan çetin: Zaman, Humus’un, Bab-ı Amr’ın feryadını işitip yardım edecekleri, Esad’ın dostlarından ayıklayacak!



Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Muhsin Meriç Arşivi