Prof. Dr. Namık Açıkgöz

Prof. Dr. Namık Açıkgöz

19 Mayıs kutlamaları geldi geçti

19 Mayıs kutlamaları geldi geçti

Dikkat ettiyseniz, öğretmenlik formasyonu konusunda suspus olan muhalefet 19 Mayıs için esip gürlüyor. Oldu mu bu şimdi?...

Bu sene 19 Mayıs kutlamaları, futbol sahalarına hapsedilmedi; sokaklara taştı; hayli şenlikli geçti ve iyi de oldu ya… Herkesin de istediği bu idi ya zaten… Muhalefet bunu hazmedemedi.

Kendimi bildim bileli, 19 Mayıs törenleri hep tartışılmıştır. Önceleri, kızların giyimi merkezli bir tartışma olurdu. Ara-sıra, kızlar yerel kıyafetlerle gösteri yaparlardı ve hemen “laiklik elden gider, irtica hortlardı”(!) Alın size “indirgemeci” zihniyet!... Laikliği ve irticayı kıyafete indirgeme anlayışı… (Biz bu “indirgemecilik”ten daha çook çekeriz ya… Konumuz o değil.)

Son zamanlarda, kıyafete tartışmalarına, “askerî nizam” konusu da eklendi. Her 19 Mayıs’ta “faşizan görüntü” yazılıp çizilmeye başlandı; Faşist İtalya ve Nazist Almanya hatırlatıldı ve bu arada Mussolini ile Hitler’e göndermeler yapıldı.

Fakir de, resmi görev gereği katıldığı her resmî byaram kutlamasından sonra uzatılan mikrofonlara, çevirilen kameralara bir takım eleştiriler yaptı.

Bu sene iktidar, futbol sahalarına mahkum edilen gösterileri kaldırdı ve sokaklara taşan kutlamalarla 19 Mayıs’ı yâd etti. Kanun son hafta çıkarıldığı için, kutlamalar tam oturmamıştı ama olması gereken de buydu. Eğer bu bir bayramsa, bayram gibi şenlikli bir şekilde kutlanmalıydı. Bu sene yarım-yamalak da olsa böyle oldu… İlerleyen yıllarda gelenek oturmaya başlar ve daha zengin kutlanır artık.

Bu sene 19 Mayıs kutlaması daha sivil bir anlayışla geçti ya kutlama öncesi ve kutlama günü, siyasilerin ettiği laflara çok güldüm.

Düşünebiliyor musunuz, “19 Mayıs kutlanmasın” diyen yok ama bir kısım siyasilerimiz, sanki böyle bir şey diyen varmış gibi “Alternatif 19 Mayıs” icad etmeye kalktı. Olsun… Bence mahzuru yok… Devletin kutladığı Nevruz’a karşı “Alternatif Nevruz” gibi bir şey oldu yaptıkları ama varsın olsun… Faşizan kutlamalardansa, sokaklara taşmak daha iyidir.

Bir kısım siyasiler böyle yapar da, “bir kısım sosyal medyacılar” durur mu?... Bir gün öncesinden başladılar 19 Mayıs paylaşımlarına… 19 Mayıs 1919 olmasaymış adımız Yorgi falan olurmuş… 19 mayıs 1919 olmasaymış, ezan okunmazmış… Türk Milleti 19 Mayıs 1919 günü gökten zembille inmiş(!) …Hepsini buraya yazmaya kalksam, bir yıllık gülme ihtiyacınızı, bir saatte harcarsınız valla… Tamamının ortak paydası, “19 Mayıs 1919 olmasaydı mahvolmuştuk. Gene mahvolmaya doğru gidiyoruz. Vay hâlimize!...”

Yahu, 19 mayıs 1919’un önemini reddeden yok; Millî Mücadele’nin başlangıcı olduğunu inkâr eden yok; unutturmaya çalışan yok!... Karşı çıkılan husus, sadece kutlamanın şekli. Bugüne kadar yapılan kutlama törenlerine karşı olanlar ne diyor?

1) Stadyumlara hapsedilmesin

2) Askerî düzenle kutlanmasın

3) Kıyafetlere dikkat edilsin; halkın tabiri ile “baldır-bacak bayramı” olmasın.

Tören muhaliflerinin söyledikleri bunlar. Kimse, “19 Mayıs da neymiş!... Kaldıralım gitsin!...” demiyor ki.

Yoook!... Hiçbir malzemesi olmayan iktidar muhalifleri, ille bir şeyi eleştirecekler ya!... Kutlama eleştirisini, “Bunlar 19 Mayıs’a karşı” zeminine kaydırmaya kalktılar. Ne zekâ ama!... Böyle zeki insanlarla aynı ülkede yaşıyor olmaktan ne kadar mutlu olduğumu izaha, kelimeler kifayetsiz kalır.

***

19 Mayıs kutlamaları bu sene tartışılır, bir daha tartışılmaz. Gelecek sene ortalık sütliman olur ve böylece biz de 19 Mayıs kutlamaları konusunun, bir tartışmalık canı olduğunu tecrübeyle yaşamış oluruz.


Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Prof. Dr. Namık Açıkgöz Arşivi