Muhsin Meriç

Muhsin Meriç

İstanbul’da Uluslararası Suriye Konferansı

İstanbul’da Uluslararası Suriye Konferansı

 

İslam Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Birliği (İDSB) 26 Ocak Cumartesi günü İstanbul’da Suriye konulu uluslararası bir konferans düzenliyor. Dört oturum şeklinde düzenlenen bir günlük konferansta, Suriye’de 22 aydır devam eden krizin siyasi, hukuki ve insani boyutları konunun uzmanları tarafından ele alınacak. Suriye Ulusal Koalisyonu (SUKO) temsilcilerinin de katılacağı konferansta, akademisyenler, düşünce kuruluşu uzmanları, gazeteciler ayrı panellerde Suriye’deki gelişmeleri değerlendirecek. 
 
Uluslararası Suriye Konferansı’nda Esed rejiminin tarihsel arka planı, ideolojisi, karakteri ve devrim karşısında ortaya koyduğu refleksleri, kurduğu ittifak halkaları ve yürüttüğü siyaseti, yaşanan soykırımın bir an önce sona ermesi için atılacak adımlar, Esed sonrası inşa edilecek yeni Suriye’nin geleceğinin ne olacağı gibi başlıklar farklı kesimler, kişiler ve oluşumların katılımıyla ele alınacak... 
 
27 Ocak tarihinde Türkiye’de birçok sivil toplum kuruluşu, resmi kurumlar ve medya kuruluşlarının ilan ettiği “Kış geldi... Suriye için bir ekmek bir battaniye” yardım kampanyasının uluslararası boyutunu başlatan İDSB, bu konferansta bir kez daha çoğu insani yardım kuruluşunu davet ederek Suriye’de yaşanan insani dramı da masaya yatıracak.   
 
“İDSB adalet, hak, hürriyet ve özgürlük mefhumları üzerinde yeniden şekillenen coğrafyamızda ortak tarihi ve kaderi paylaştığımız Suriye halk devrimini sonuna kadar desteklemektedir” diyen İDSB Genel Sekreteri Ali Kurt konferansın amacını şöyle açıklıyor:  
 
“İnsanlık onurunu temsil eden Suriye devrimi ve direnişini her yönden kamuoyu ile paylaşmak, Suriye’yi doğru anlamak ve doğu anlatmak, yaşanan trajedinin bir an önce sona ermesi için çözüm yolları bulmak ve devrim sonrası inşa edilecek yeni Suriye’nin mahiyetini tartışmak üzere bu toplantıyı düzenliyoruz.” 
 
ULUSLARARASI SURİYE KONFERANSI PROGRAMI 
 
   İstanbul Yenibosna’daki Gönen Hotel’de düzenlenecek Uluslararası Suriye Konferansı 26 Ocak 2013, Cumartesi günü sabah 09.00’da kayıt ile başlayacak. Protokol ve selamlama konuşmalarından sonra “Devrim Bakış Açısıyla Suriye” başlıklı ilk oturumu İDSB Genel Sekreter Yardımcısı Av. Mübarek el-Mutavva yönetecek. Bu oturumda Faslı akademisyen Prof. Dr. Hüseyin Bouyad, “Suriye Devriminin Kilometre Taşları” başlıklı bir konuşma yapacak. Öte yandan Suriye Müslüman Kardeşler temsilcisi Ali Sadrettin Beyanuni, Suriye Milli Konseyi başkanı George Sabra, Suriye İnsani Yardım Teşkilatından Muhammed Tayfur ve Suriye Milli Konseyi eski başkanı Dr. Abdulbasıt Seyda da oturumda konuşmacı olarak yer alacak. Suriye devrimine içeriden bakan bu önemli simalar devrimin dinamiklerini, Suriye rejiminin mezhepçi kartına karşı birlik projesini, nasıl bir yeni Suriye beklediklerini, işlenen soykırım ve geniş çaplı tahribat karşısında ne tür çözüm önerileri önerdiklerini anlatacak. 
 
“Suriye Devrimini Doğru Anlatma” başlığıyla yapılacak. İDSB Genel Koordinatörü Cihangir İşbilir’in başkanlığındaki ilk oturumda gazeteci-yazarlardan Mustafa Özcan, Turan Kışlakçı,  Nuh Yılmaz ve Prof. Dr. Yasin Aktay konuşacak. 
 
Uluslararası Suriye Konferansının son oturumu gerek katliamdan kaçıp Türkiye’ye sığınan mültecilere gerekse Suriye içinde katliam, açlık, soğuk ve sair sıkıntılarla karşı karşıya kalan halka yönelik çalışmalar yürüten insani yardım teşkilatlarının katılımıyla yapılacak. Milyonlarca insanın yerinden yurdundan edildiği, yüz binlerce sivilin katledildiği, yüz binlercesinin tutuklandığı ve her gün ağır bombardımanın devam ettiği ülkede nelerin yaşandığı, ne tür ihtiyaçların bulunduğu, Suriye halkının neler beklediğini, insani yardım örgütlerinin nasıl daha aktif ve sonuç alabilecek tarzda çalışmalar yapabilecekleri gibi hususlar bu oturumda ele alınacak. 
 
“Suriye için Bir Ekmek”  kampanyasına destek veren AFAD - Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi,  İHH İnsani Yardım Vakfı, Deniz Feneri Derneği, Sadakataşı Derneği, Türkiye Diyanet Vakfı, Kızılay, Yeryüzü Doktorları, HAK İş, Memur Sen, Kimse Yok Mu, Suriye İnsani Yardım ve Kalkındırma Teşkilatı, İDDEF, Yardımeli Derneği, Dosteli Derneği, Verenel Derneği, Beşir Derneği, İsra Derneği vd diğer insani yardım teşkilatları da İDSB onursal başkanı Necmi Sadıkoğlu’nun yöneteceği üçüncü oturumda kısaca faaliyetleri hakkında sunum yapacak. 
 
İDSB Türkiye temsilcisi Dr. Fahri Solak’ın başkanlığında öğleden sonra başlayacak son oturum “Suriye Devrimine Stratejik Bakış” başlığını taşıyor. Bu oturuma ise daha çok stratejik analizler, raporlar, çalışmalar ve konuyu derinlemesine ele alan think-tank, stratejik araştırma kuruluşu ve ilgili platform temsilcileri katılıyor. Rafideyn Stratejik Araştırmalar Merkezi, Sivil Düşünce Enstitüsü (SDE), Sosyal Dayanışma Platformu (SDP), Askeri ve Stratejik Araştırmalar Merkezi (ASSAM),  Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi (ORSAM), Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETAV), Uluslararası Stratejik Tahlil ve Araştırmalar Merkezi (USTAD) gibi davet edilen kuruluşların bu oturuma temsilci göndermesi bekleniyor. 
 
Suriye konusunu doğru anlamak isteyenler konferansı takip edebilir. 
 
https://twitter.com/muhsinmeric

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Muhsin Meriç Arşivi