Muhsin Meriç

Muhsin Meriç

Paket tam bir hayal kırıklığı!

Paket tam bir hayal kırıklığı!

30 Eylül 2013 Pazartesi tarihi, kayıtlara ‘Cumhuriyet olduğumuz günlerden birisi’ olarak geçti. İflah olmaz muhalif kesimlerin “Dağ fare doğurdu” söylemindeki naylon ittifakını bir kenara bırakacak olursak genel bir memnuniyet havasının hatta bir devrim heyecanının ülkeyi sardığını söylemek mübalağa olmaz.

Elbette pakette olanları ‘ideal bir gözlük’ takarak değerlendirdiğinizde ‘ileri bir adım’dan öte daha çok yapılmayanların, reddedilenlerin, ötelenenlerin ‘telafi’si gibi görülebilir. Lâkin Türkiye’deki siyaset çarkının dişlilerinin pas oranlarını ve nasıl çalıştığını bilenler için paket apaçık bir inkılâptır.

Evet, kelimenin tam manasıyla Kemalist rejime ayar verilmiş, devlet millet önünde diz çökmüş, hizmetkâr devlet anlayışında bir ileri adım daha atılmıştır.
Bu ‘normalleşme’ hamlesi “Kalkış için yerlerinize!” anonsundan birkaç adım önceki hazırlık olarak da kabul edilebilir. Tamamından olmasa da bir kısım prangalardan kurtuluşun habercisi gibi olan paketin, müzmin problemlerin çözümü için kolaylaştırıcı etki yapacağını rahatlıkla söyleyebiliriz.

AND(IMIZ) KALDIRILDI!

“Ne çıkar bundan!” demeyelim, bu saçma sapan ve ifsat edici ‘yemin’in kaldırılması kadar kaldırılabiliyor olmasıdır inkılâp. Bu satırları yazdığım sırada Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Müsteşarı Yusuf Tekin twitterdan şu duyuruyu yaptı: “Andımız ile ilgili olarak, MEB İlköğretim Kurumları yönetmeliğinde bir değişiklik yapılacak.” Sadece bir yönetmelik değişikliği gibi görünse de aslında bir paradigma inkılabının, bir zihniyet devriminin başlangıcı bu. Okul kapısında başlayan tektipleştirici, dayatmacı anlayışın kapının tam da dışında bırakılması demek bu. Kapının içinde buna benzer saçmalıklar yok mu? Elbette var. Ama her şeyin bir vakti, saati ve sırası var…

ANA DİLİ EĞİTİMDE…

Paketin en çok dikkat çeken ve dün de manşetlere yansıyan bir diğer önemli maddesi ise özel okullarda ana dilde eğitimin önünü açan düzenlemeydi. Bununla ilgili olarak da MEB Müsteşarı Yusuf Tekin şu açıklamayı yaptı: “Dil ile ilgili olarak ise, hem 2923 sayılı kanunda ve hem de MEB Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinde değişiklik hazırlıklarını başlattık.”

Evet, bir korku duvarı daha aşılacak. Bir hak daha yerini bulacak. Türklerle Kürtlerin güneşin altında huzur ve sükûnla yaşamaları ve ittifak etmeleri bugün İslam Dünyasının en önemli meselesidir ve İslam Dünyasının kaderi bu ittifaka bağlıdır. Suriye’nin, Irak’ın, İran’ın istikbalini doğrudan etkileyecek bir sürecin önemli bir adımı olarak bu karar kayıtlara geçmiştir.

BAŞÖRTÜSÜ (KISMEN) SERBEST

Cumhuriyet kurulurken Fransız Le Monde gazetesi “Kadınlarınızı açın, Kur’anlarınızı kapatın” başlığı ile Türkiye’deki inkılâpları duyurmuştu. 90 sene sonra bir Pazartesi günü, yani Cumhuriyet olduğumuz günlerden birisinde, başını örtmeyi tercih eden kadınlarımıza kamuda çalışma serbestliği tanındı. Bununla birlikte başörtülü polis, hâkim, savcı veya asker göremeyeceğiz. Sabredelim o da olacaktır. Şükredelim, sahip çıkalım nimetler ziyadeleşecektir...

Tesettürün kamuda, okullarda tam serbestliği için mücadele etmeye, konuyu takip etmeye devam edeceğiz. Bu çağdışı, ilkel, yasakçı uygulamalar tamamen kaldırılmalı ve örtülü olduğu için kadınları mağdur eden, hakaret eden, ayrımcılık yapanlar en ağır şekilde cezalandırılmalıdır.

HAYAL KIRIKLIĞI YAŞAYANLAR…

Negatif (menfî) milliyetçiliği yegâne çıkış noktası olarak kabul edenler, güvenlikçi devlet, kapalı toplum özlemi içinde olanlar, çeteler, darbeciler, hatta bölgesel ve küresel ‘şer odakları’ Türkiye’nin ağırlıklarından kurtulması ve ileri adımlar atmasından dolayı elbette büyük hayal kırıklığı içerisindeler. “Ben pakete paket demem, paket benim olmayınca!” kafasındaki egosentrik şahıslar ve kesimler ise besbelli ciddi hazımsızlık çekiyor; ağızlarını bıçak açmıyor, ne şükür, ne teşekkür edebiliyorlar. Olsun.

Biz kim yaparsa yapsın her hayırlı adımı takdir etmeye, her güzel adımı atana teşekkür etmeye ve bugünleri gösteren Allah’a şükretmeye devam edeceğiz.

ÖNEMLİ NOT: 11 Ekim Cuma Mısır’daki darbenin 100. Günü. O gün ve o hafta başta Mısır olmak üzere tüm dünyada kitlesel eylemler olacak. Gelişmeleri ve faaliyetleri www.r4biaplatform.com’dan takip edebilir, katılabilirsiniz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Muhsin Meriç Arşivi