Muhsin Meriç

Muhsin Meriç

Merhamet imtihanı

Merhamet imtihanı

Bu satırları yazarken Samet Doğan’ın “Hemen!” îkazıyla A Haber’i açtım. Suriye’deki insani diplomasiyi anlatan Takas belgeselinin tanıtımı yapılıyordu. Bu yılın Ocak ayında gerçekleştirilen ve 48 İranlıya karşılık 2130 Suriyeli sivilin takas edilmesini anlatan belgesel, tarihe kayıt düşecek önemli bir çalışma. Emeği geçenleri tebrik ediyorum.

Türkiye’nin son yıllarda gittikçe artan insani yardım ve insani diplomasi çalışmalarından yüzlerce belgesel çekilebilir; çekilmelidir de. 

İnsani diplomasi, arabuluculuk ve barış çalışmaları yapan sivil toplum kuruluşları konusunu bir başka yazıya bırakıp bugün Türkiye’nin insani yardım çalışmalarına ve insanlığın ‘merhamet imtihanı’na dikkat çekmek istiyorum…

Çok şükür zenginleştikçe cimrileşmiyoruz; sivil ve resmî kurumlarımız her felaket sonrası ânında ve yardıma muhtaç bölgelere sürekli insani yardım çalışması yapıyorlar. Filipinler’de Haiyan Tayfunu’nun sebep olduğu felâket sonrası Türkiye’nin bölgeye 65 ton acil yardım götürmesi ve sivil kurumların sür’âtle bölgeye intikal etmesi bunun en son örneği.  

Bu başarı ve performansa rağmen, burnumuzun dibinde, Suriye’de ve Suriyelilerin sığındığı ülkelerde kardeşlerimiz insanlık dışı şartlarda hayata tutunmak için mücadele ediyorlar ve tüm çabalara rağmen felaketin boyutları azalmıyor, artıyor maalesef.

Açlıktan bayılan çocuklar, ölen masumlar, kedi-köpek yiyen insanlar hemen yanı başımızdalar...

Dünya izliyor, İslam Dünyası eziliyor, insanlık öl/dürül/üyor!

Bugün, 10 Muharrem Aşura Günü…

Bugün, Suriye’de her yer Kerbelâ maalesef!

Merhamet imtihanını kaybediyoruz!

İNSANİ YARDIM HAMLELERİ

Dünyada insani yardım miktarı 2010 senesinde ilk defa 20 milyar doları aşmasına rağmen insani felaketlerin çokluğu sebebiyle bu rakam bugünkü ihtiyacın sadece yüzde kırkını ancak karşılayabiliyor.

Türkiye, hem resmi hem de sivil kurumları aracılığıyla geçmişe göre ekonomik iyileşme yaşadığı son on yılda insani yardım sahasında artan bir ivmeyle dünya sahnesinde yerini alıyor.

2006 yılında 4.179.689 dolar olan Türkiye’nin insani yardımları 2010 yılında 13.879.147 dolar seviyesine çıktı. Dünya Gıda Programı Türkiye’yi bu çıkışı sebebiyle “yükselen donör” (emerging donor) olarak niteledi. Kalkınma İnisiyatifleri Kurumu’nun her yıl hazırladığı Küresel İnsani Yardım Raporu’na göre 2013 yılında Türkiye son yıllardaki yükselişini daha da hızlandırdı ve en fazla uluslararası insani yardımda bulunan ülkeler listesinde dördüncü sıraya yükseldi. Ekonomik kriz sebebiyle insani yardım bütçelerini düşüren ülkelerin aksine Türkiye, son bir yıl içinde bu sahadaki bütçesini ikiye katlayarak Gayrisafi Milli Hâsılasının yüzde 0,13’üne denk düşen 1 milyar dolarlık yardımda bulundu ve Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Toplantısında sunulan rapora göre ABD, Avrupa Birliği Kurumları ve İngiltere’nin ardından dördüncü sırada yer aldı.

Türkiye’nin insani yardım sahasındaki bu yükselişine paralel olarak, 2016 yılında ilk defa gerçekleştirilecek olan Birleşmiş Milletler (BM) Dünya İnsani Yardım Zirvesi’ne Türkiye’nin talebiyle İstanbul’un ev sahipliği yapacak olması, son yıllardaki başarı grafiğini taçlandıracak sevindirici bir gelişme.

2016’daki zirveye kadar alnımızın akıyla çıkmamız gereken merhamet imtihanının adı: Suriye

AFYON’DA ‘AŞÛRA GÜNÜ’NDE

SURİYE İÇİN SEFERBERLİK…

Yazının sonuna gelmiştim ki Afyon’dan Mesut Hızarcı aradı. Bugün Suriye için başlatacakları kampanya hakkında bilgiler verdi. Afyon’da STK’lar ve resmî kurumlar bugün başlatacakları seferberlikle Suriye’ye yardım köprüsü kurmaya hazırlanıyorlar. Her ilimiz, her ilçemiz bu köprüyü kurmalı. Suriyeli misafirlerimize, kendi ülkesinde muhacir ve mülteci olmuş kardeşlerimize bugün dost elimizi uzatmalıyız. Suriyeliler ağır bir imtihan yaşıyorlar. Ama asıl tarihin en ağır imtihanlarından birini biz, İslam Dünyası ve insanlık yaşıyor: Merhamet imtihanı.

Gelin bu mübarek günde, Aşûra’da, bir kez daha tövbe edip imtihanımızı geçmek için kolları sıvayalım…    

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Muhsin Meriç Arşivi