Muhsin Meriç

Muhsin Meriç

Sessiz sandalye

Sessiz sandalye

İnsanlık, bugün, tarihinde hiç olmadığı kadar hak ihlallerine şahit oluyor.

İnsanlık, tarihinde hiç olmadığı kadar bugün, şahit olduğu ve gözleri önünde vukubulan hak ihlallerine bu kadar kayıtsız, duyarsız, sessiz ve tepkisiz kalıyor.

Dün, dünya insan hakları günüydü ve Uluslararası Rabia Platformu son üç yılda İslam Dünyasının verdiği yüz elli bini aşkın şehidi temsilen 4100 şehidin isminin yazıldığı sandalyeleri Ankara’da bir meydana dizerek dünyanın dikkatini çekecek bir eylem yaptı.

Son yılların en etkileyici eylemiydi. Bosna’dan ilham alınarak gerçekleştirilen eylem ile Türkiye’nin, İslam Dünyasının ve insanlığın bugün konuşması, düşünmesi gereken bir utanca da işaret edilmiş oldu.

Ankara’da yapılan basın açıklamasını aynen buraya da alıyorum.

Umarız mesuliyetlerimizin farkına varıp alakadar olmamız gereken kardeşlerimize daha çok vakit ayırırız.

Bizi anlamsız tartışmalara sürükleyecek gerçek gündemimizi katleden odakları da bir an evvel etkisiz hale getirip, oyunlarını bozarız...

“Onlar haksız yere öldürülmeselerdi burada oturacaklardı.

Bugün 10 Aralık Dünya İnsan Hakları günü. İnsanın insana yaptığı haksızlıklar dünyanın dört bir yanında bugün bir kez daha kınanıyor, protesto ediliyor.

Dünya coğrafyasında haksızlığa uğrayan her bireyin, zulme uğramış her mazlumun hakkını savunmaktan yanayız. Ne mazlumun kimliğini sorarız, ne zalimin. Allah’ın yarattığı insanoğluna kim haksızlık etmişse karşısındayız.

Bugün dünya üzerinde zulme en çok uğrayan ve şu anda bile evlatlarını, kardeşlerini, eşlerini kaybeden Müslüman mazlum kardeşlerimizi anmak için buradayız.

Dünyanın en adaletsiz savaşının yaşandığı Suriye’de, seçilmiş hükümete karşı darbe yapılan Mısır’da, ambargo altında inleyen Gazze’de, mezhep savaşına sürüklenen Irak’ta ölen mazlum kardeşlerimizin adını anmak için buradayız. Yurtlarından sürülmüş Myanmarlılar, toprakları gasp edilmiş Doğu Türkistanlıların sesini duyurmak için buradayız.

Bosna’da savaşın başlamasının 20. yıldönümünde Saraybosna’da hayatını kaybeden kurbanların anısına 2012 yılında Saraybosna’nın Titova caddesi boyunca 11 bin 541 boş sandalye dizilmişti. Kayıpların hatırası boş sandalyelerde yeniden anılmıştı.

Biz de bugün aynı şekilde Mısır’ın Rabia meydanı başta olmak üzere, Suriye’de, Filistin’de, Irak’ta, Myanmar’da, Doğu Türkistan’da haysiyetli bir hayat için canını veren 4 bin 100 kişinin anısını yaşatmak için bu boş sandalyeleri dizdik. 4 bin 100 rakamı sembolik bir sayıdır. Zira bu coğrafyalarda iki yılda ölen sivillerin sayısı 150 bini geçti. Onlardan bazılarının isimlerini sandalyelere yazdık. Yaşasalardı bu sandalyelerde oturacaklardı.

Uluslararası Rabia Platformu olarak diyoruz ki,

Dünya İnsan Hakları gününde tüm Batı ülkeleri İslam coğrafyasında yaşanan zulme, adaletsizliğe ve katliamlara sessiz kaldı ama siz sessiz kalmayın. Sesinizi insan hakları gününde duyurun. Sessiz sandalyeler olmasın dünyada, ölümler olmasın.

Tüm mazlumların adına hepinizi saygıyla selamlıyoruz.”

www.r4biaplatformu.com

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Muhsin Meriç Arşivi