Muhsin Meriç

Muhsin Meriç

“Derin Anadolu”nun 11. buluşması

“Derin Anadolu”nun 11. buluşması

Başlıktaki ifade, Stratejik Düşünce Enstitüsü (SDE) Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün’e âit. Latif Selvi başkanlığındaki Konya Sivil Toplum Kuruluşları, Ufuk Turu Toplantıları’nın 11.’sini 7-11 Mayıs’ta “Küresel Hareketler ve Sivil Toplum” başlığı altında Alanya’da gerçekleştirdi. Derin Anadolu, dört gün boyunca ufuk turu yaptı. Sami Sorgun, Mehmet Emin Parlaktürk ve Adem Seleş başta olmak üzere Konyalılar yüreklerini tüm Anadolu’ya açıp elliye yakın ilden iki yüze yakın sivil toplum temsilcisini, seçkin akademisyenleri, mütefekkirleri, medya mensuplarını bir araya getirerek Türkiye’nin vicdanını ve istikbâlini terennüm ve müzakere ettiler. Emeği geçenleri gönülden tebrik ediyorum…

Konya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı, aziz dostum Adem Alemdar’ın idaresindeki Memleket Gazetesi ve Şükrü Hıdıroğlu yönetimindeki KONTV, programı tüm detaylarıyla yayınladılar. Son gün Yaşar Toy’un sunduğu Gündem Özel Programı’nda sivil toplumu, İslam Dünyası’nı, cumhurbaşkanlığı seçimlerini ve aynı gün Başbakan Erdoğan’ın vesayet özlemiyle yanıp tutuşanlara aşkettiği feyizli tokadı, metin duruşu ve verdiği edep dersini müzakere ettik.

Yasin Aktay hocanın ustaca hissiyatını konuşturduğu konuşmaları ve İbrahim Kalın hocanın ‘akıl ve erdem’ dolu derinlikli konferansı ve sohbetleri 11. Ufuk Turu Toplantıları’na damgasını vurdu diyebiliriz.

GENAR Başkanı İhsan Aktaş’la ve TİMAV Başkanı Abdullah Ecevit Öksüz’le Balkan çalışmalarımızı ve birçok sivil toplum kuruluşu başkanımızla Uluslararası Rabia Platformu faaliyetlerini istişare ettik Ufuk Turu’nda.

Kadîm başkent Konya, Türkiye’nin dinamizmini ve ‘dip dalga’sını temsil ediyor. Buradan yola çıkarak diyebilirim ki Konyalılar Türkiye’nin geleceğine bu istikrarlı duruşlarıyla çok büyük ve anlamlı katkılar yaptıkları gibi yakın gelecekte Orta Asya’dan Balkanlar’a, Afrika’dan Güney Asya’ya, Ortadoğu’dan Kafkaslar’a kadar tüm İslam Dünyası’nı kuşatacak yeni hamlelere hazırlanıyorlar…

“Hep dünya Konya’ya gelecek değil ya; artık Konya’nın dünyaya açılma vakti geldi” diyordu bu toplantıların gediklisi bir dostum. Gençleri evlendirme ve aile konularındaki çalışmalarıyla temayüz eden Saffet Köse ve Mustafa Özdemir idaresindeki Mehir Vakfı çoktan İslam Dünyası’nı harmanlamaya başlamış bile. Mehir Vakfı’nın şimdiye kadar on bin çifti evlendirdiğini biliyoruz; bu hızla yüz bininci düğünlerini de görürüz inşallah.

Aynı günlerde UDEF’in gerçekleştirdiği 7. Uluslararası Öğrenci Buluşması ve misafir öğrenci çalışmaları da Ufuk Turu istişarelerinde konu oldu. Dedim ya, Konya yeni ve küreyi kuşatan hizmetlere gebe…

Medeniyet değerlerimizde kökleşmiş olan vakıf ruhu ve gönüllü teşekkül geleneği zamanın gereklerine mutabık donanımla yeni tarz bir sivil toplum yapısı ve geniş ittifaklara zemin olacak ağlar kurma eşiğinde. Son on iki yılda paradigma değişikliği yaşayan dış politikamızı da destekleyecek şekilde dünyanın dört bir yanına dağılan merhamet elçileri, insani yardım kuruluşlarımızın yanı sıra, diğer sahalarda çalışan gönüllü teşekküllerimiz de ülkemizdeki hamlelerine İslam Dünyasını kucaklayan derinlikli ve sürdürülebilir çalışmalar ekledikleri takdirde Anadolu insanı dünyaya yeni bir medeniyetin ve barış ve kardeşlik mesajının tohumlarını ekebilir…

Konya’nın on bir yıldır bir araya getirerek duymamızı ve anlamamızı temin ettiği Anadolu vicdanında bu güç ve heyecan var. Yeter ki İstanbul ve Ankara bu heyecana öncü ve destekçi olabilsin; bu sesi duyabilsin.

12. Ufuk Turu Toplantılarını iple çekeceğiz ama, Konyalılarla hasret gidermeye Cuma günü kaldığımız yerden devam edeceğiz. Mısırlı dostum Ahmet Yusuf’la bu Cuma Mevlânâ Hazretleri’nin yanındayız inşallah.

Yeni şeyler söyleyeceğiz cancağızım, söz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Muhsin Meriç Arşivi