Muhsin Meriç

Muhsin Meriç

Çare: Medîneleşmek

Çare: Medîneleşmek

Şe­hir­li­le­şip zen­gin­leş­tik­çe dün­ye­vî­leş­mek ve se­kü­ler­leş­mek ka­çı­nıl­maz mı olu­yor? Yok­sa bi­ze şe­hir­li­leş­me­yi ‘mo­dern­leş­me­k’, mo­dern­leş­me­yi ‘din­dar ol­ma­ma­k’ ola­rak mı ez­ber­let­ti­ler? 

So­ru­lar ne ka­dar can ya­kı­cıy­sa ‘doğ­ru­’ ce­vap­lar da o ka­dar ha­yat ve­ri­ci olur; ha­ki­kat in­şâ eder zi­ra. 

Ama ön­ce ara­ma­lı­yız ha­ki­ka­ti ki bu­la­lım. 

Za­ma­nın en müz­min il­le­ti: Ara­ma­mak! Bul­du­ğu­nu sa­nan ni­çin ara­sın ki! Bil­di­ği­ni zan­ne­den de da­ha ca­hi­li mi var? 

Sa­hi ney­di ara­dı­ğı­mız? 

“Şe­hir­li­leş­me­k” di­yor­duk, kö­tü bir şey mi­dir? Ha­yat tar­zı­mı­zı ne be­lir­ler bi­zim? Kim ka­rar ve­rir? Na­sıl bir ha­yat tar­zı arı­yo­ruz ‘bi­z’?

‘Bi­z’ der­ken ir­fa­nı ile ba­rı­şık, hik­me­te ta­lip, ha­ki­ka­ti ara­yan mü’­min­le­ri kas­te­di­yo­rum.  

So­ru­nun ce­va­bı­nı dü­şü­ne­du­ra­lım bir müd­det, şim­di kı­sa bir ‘us­ta­lı­k’ is­tit­ra­tı ya­pa­lı­m…  (‘is­tit­ra­t’ ne? di­ye sor­ma­yın, lü­ga­te ba­kın lüt­fen: kub­be­al­ti­lü­ga­ti.com)

El-ME­Dİ­NE­TÜ­’L-F­ZI­LA­’YI ARA­MAK 

“Si­ya­set­nâ­me­le­r” der­si al­mış­tım bir va­kit. Ne­ler ne­ler yok ki bi­zim ta­ri­hi mi­ra­sı­mız­da. Oku­yup an­la­ya­bi­le­ne, id­rak edip tak­dir ede­bi­le­ne­… 

Ho­ca­la­rım “si­zi kıs­ka­nı­yo­ru­z” der­ler­di de an­la­maz­dım. O za­man­lar tah­lil et­tik Fâ­râ­bi­’nin El-Me­di­ne­tü­’l-Fâ­zı­la­’sı­nı, Kı­na­lı­zâ­de­’nin Ah­lâk-ı Alâ­î’­si­ni, Kâ­tip Çe­le­bi­’nin Mi­za­nü­’l-Hak fî İh­ti­ya­ri­’l-Ehak­k’­ını ve da­ha ni­ce gü­zî­de ese­ri­… Hem de Os­man­lı­ca­’dan okur­duk hep­si­ni­… Son­ra uzun uzun tar­tı­şır­dık ‘fa­zi­let­li şe­hi­r’ na­sıl ku­ru­lur di­ye. ‘Şe­hir­leş­me­’nin fa­zi­let­le­ri­ni de re­zî­let­le­ri­ni de te­ra­zi­nin ke­fe­le­ri­ne ko­yar, fa­zi­let­le­rin ağır bas­ma­sı için ha­yal­ler ku­rar­dık. 

Se­ne­ler son­ra Ak Par­ti ik­ti­dar­la­rın­da Şe­hir­ci­lik Ba­kan­lı­ğı ku­ru­lun­ca çok se­vin­dim.  Hat­ta us­ta­lık dö­ne­min­de asıl im­ti­ha­nın şe­hir­leş­me­de ola­ca­ğı­nı dü­şü­nü­yor­dum. Mi­mar­lar Mü­hen­dis­ler Gru­bu (MMG) es­ki baş­ka­nı Av­ni Çe­bi­’den az din­le­me­dim ‘şe­hir­leş­me­’nin ne de­re­ce has­sas ve önem­li ol­du­ğu­nu.

Baş­ba­kan Da­vu­toğ­lu­’nun di­key de­ğil ya­tay mi­ma­ri vur­gu­su da he­ye­can ve­ri­ciy­di. Ama he­nüz ‘fa­zi­let­li şe­hi­r’ ara­yış­la­rı­nın ce­va­bı­nı bul­muş de­ği­lim. Eği­tim mer­kez­le­ri ‘hik­me­t’ üre­ten, kol­luk kuv­vet­le­ri ‘şe­ca­at’ ve ‘a­da­le­t’ da­ğı­tan, eğ­len­ce ve ye­me-iç­me yer­le­ri ‘if­fe­t’­li olan şe­hir­ler in­şâ ede­me­dik. Bi­ra­ra­da ya­şa­ma kül­tü­rü­nü haz­met­miş er­dem­li top­lum­lar ola­ma­dık he­nüz. 

Ara­ya­ca­ğız. Arı­na­ca­ğız. Bu­la­ca­ğız. 

ME­DέNE­LEŞ­MEK

Pa­ran­te­zi ka­pa­tıp ko­nu­ya dö­nü­yo­ru­m… Ni­yet ve na­za­rı­mı­zın ha­yat tar­zı­mı­zı şe­kil­len­dir­di­ği­ni dü­şü­nü­yo­rum. Da­ha kon­for­lu, da­ha mü­ref­feh, da­ha dert­siz-ta­sa­sız, so­rum­lu­luk­la­rı da­ha az olan bir ha­yat tar­zı ise is­te­di­ği­miz, dağ­da da ol­sak şeh­rin mer­ke­zin­de de ya­şa­sak biz­den ol­sa ol­sa kal­dı­rım ta­şı olur. Üze­rin­den ge­çip gi­di­len bir taş ka­dar fay­da­mız olur top­lu­ma, mil­le­te ve üm­me­te. 

Ça­re Me­di­ne­leş­mek­te­…  

De­va, Re­sû­lul­lah Me­dî­ne­’de ne yap­tıy­sa onu yap­mak, ne de­diy­se onu din­le­mek­te­… 

O’­nun yıl­dız­la­rı olan Sa­ha­be­’yi an­la­yıp tak­lit et­mek­te ça­re. 

Fa­zi­let­li şe­hir­le­ri böy­le ku­ra­bi­li­riz an­cak. 

Ro­ma­’ya çı­kan yol­lar de­ğil Me­dî­ne­’ye çı­kan yol­lar bi­zim yo­lu­muz. Sev­gi­li Pey­gam­be­ri­mi­z’­in doğ­du­ğu bu ge­ce bu yol­la­rı ara­ya­lım de­rim. 

Yol O’­nun yo­lu çün­kü. 

Son­suz sa­lât ve se­lâm ol­sun O’­na, âli­ne, as­hâ­bı­na ve O’­nun yo­lun­dan gi­den­le­re­… 

Ge­ce­niz mü­ba­rek ol­sun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Muhsin Meriç Arşivi