Prof. Dr. Namık Açıkgöz

Prof. Dr. Namık Açıkgöz

Başkanlık sistemi ve Türkeş

Başkanlık sistemi ve Türkeş

Bi­zim ku­şak ve bi­zim mu­hit (Ül­kü­cü­lü­ğün ger­çek ül­kü­cü­lük ol­du­ğu çağ­lar­dan söz edi­yo­rum.), yıl­lar ön­ce; ya­ni 40 yıl ön­ce, ne­re­dey­se ya­rım asır ön­ce “Baş­kan­lık sis­te­mi­” ko­nu­su­nu ko­nu­şan, tar­tı­şan ve sa­vu­nan bir ku­şak ve mu­hit­tir.  Baş­kan­lık sis­te­mi­ni kim­se di­le ge­tir­mez­ken, biz ateş­li bir şe­kil­de sa­vu­nur­duk. Hat­ta Sa­yın Cum­hur­baş­ka­nı­mız bi­le o yıl­lar­da “Baş­kan­lık Sis­te­mi­”ni ko­nuş­ma­yan bir si­ya­si ha­re­ket­te yer al­mak­tay­dı. 

Ney­se­… 

La­fı uzat­ma­dan er­ba­bı­na bı­ra­ka­yım: 

“Ça­ğı­mız kuv­vet­li, adil ve hız­lı ic­ra ça­ğı­dır. Türk mil­le­ti, dün­ya im­pa­ra­tor­luk­la­rı kur­du­ğu de­vir­ler­de, kuv­vet­li, adil ve hız­lı ic­ra sis­te­mi­ni uy­gu­la­mış­tır.  Kuv­vet­li ve hız­lı ic­ra, ic­ra gü­cü­nün tek el­de top­lan­ma­sıy­la müm­kün­dür. Bu­nun için ta­rih ve tö­re­mi­ze uy­gun ola­rak, baş­kan­lık sis­te­mi­ni sa­vu­nu­yo­ruz. İc­ra­yı, Cum­hur­baş­kan­lı­ğı ve baş­ba­kan­lık ola­rak iki­ye bö­le­me­yiz. Her ko­nu­da bü­tün­leş­me­ci ol­du­ğu­mu­za gö­re ic­ra­nın ba­şın­da da bü­tün­leş­me­ci ol­ma­lı­yız. Türk ta­rih fel­se­fe­si ve ta­ri­hin­de ic­ra or­ga­nı hiç bö­lün­me­miş, ya­ni tek bir baş­kan ta­ra­fın­dan yü­rü­tül­müş­tür. (Ye­ni Tür­ki­ye­’de) de­mok­ra­tik mil­li cum­hu­ri­yet il­ke­si için­de baş­kan, Türk mil­le­ti­nin yü­rüt­me or­ga­nı­nın tek ba­şı ola­cak­tır.

Biz bu ger­çek­le­rin ışı­ğı al­tın­da cum­hur­baş­ka­nı ve baş­ba­ka­nı, dev­let baş­ka­nı is­miy­le bir­leş­tir­mek ve yü­rüt­me or­ga­nı­nın sa­hi­bi­ni tek ki­şi yap­mak azim ve ka­ra­rın­da­yız. “Baş­kan­lık sis­te­mi­” di­ye ad­lan­dır­dı­ğı­mız bu gö­rü­şü­mü­zün ta­hak­ku­ku ha­lin­de Dev­let Baş­ka­nı, re­fe­ran­dum usu­lü ile biz­zat mil­le­tin ken­di­si ta­ra­fın­dan se­çi­le­cek ve böy­le­ce hal­kın yö­ne­ti­me ka­tıl­ma­sı ve ken­di­le­ri­ni il­gi­len­di­ren ko­nu­lar­da alı­na­cak olan ka­rar­la­ra biz­zat iş­ti­rak et­me­si sağ­la­na­rak mil­li de­mok­ra­si te­sis edil­miş ola­cak­tı­r… Ça­ğı­mı­zın kuv­vet­li yü­rüt­me ça­ğı ol­du­ğu­nu ve Tür­ki­ye gi­bi az ge­liş­miş ül­ke­ler ba­kı­mın­dan bu du­ru­mun bü­yük önem ta­şı­dı­ğı, her­kes ta­ra­fın­dan bi­lin­mek­te­dir. Kal­kın­ma, hız­lı ve ce­sur ka­rar­lar al­ma­yı ge­rek­ti­rir. Mil­le­tin de­mok­ra­tik bir şe­kil­de doğ­ru­dan doğ­ru­ya seç­ti­ği bir dev­let baş­ka­nı ise, bu ni­te­lik­te­ki ka­rar­la­rı ko­lay­ca ala­bi­le­cek­tir.”

Bu tes­pit ve tek­lif­ler, el­bet­te ba­na ait de­ğil ama bun­la­rı 1970’ler­de de sa­vu­nu­yor­dum; bu­gün de sa­vu­nu­yo­rum. Baş­kan­lık sis­te­mi için ya­zı yaz­sam ben de ay­nı şey­le­ri ya­zar­dım. Ben o yüz­den 1970’ler­de ner­de du­ru­yor­sam; ora­da du­ru­yo­rum. Baş­kan­lık sis­te­mi­ni tıp­kı 1970’ler­de ol­du­ğu gi­bi şim­di de sa­vu­nu­yo­rum.

Pe­ki­ii­…. 

Yu­kar­da çok kü­çük bir de­ği­şik­lik­le (“Mil­li­yet­çi Tür­ki­ye­” ye­ri­ne “Ye­ni Tür­ki­ye­” yaz­dım.) ik­ti­bas et­ti­ğim iki pa­rag­raf ki­me ait­tir? Er­ba­kan mı? De­mi­rel mi? Ece­vit mi?... Bi­le­me­di­niz!... Yu­kar­da­ki tes­pit ve tek­lif­le­ri rah­met­li Tür­ke­ş’­in 1978 yı­lın­da ya­yın­la­nan Do­kuz Işık ad­lı ki­ta­bı­nın 267-269. say­fa­la­rın­da yap­mak­ta­dır.

Biz bu gö­rüş­le­ri sa­vun­mak için se­mi­ner­ler, kon­fe­rans­lar din­le­dik ve ver­dik. Ya­zı­lar yaz­dı­k… Gırt­lak­la­rı­mı­zı yır­tar­ca­sı­na hay­kır­dı­ğı­mız; da­ğa ta­şa yaz­dı­ğı­mız “Mil­li dev­let, güç­lü ik­ti­da­r” slo­ga­nı­mı­zın ar­ka pla­nın­da “baş­kan­lık sis­te­mi­” var­dır.

Şim­di­nin MHP’­si des­tan ça­ğı­nın bü­yü­sü olan bu gö­rüş­le­ri ni­ye des­tek­le­mez de kar­şı çı­kar an­la­mış de­ği­lim. MHP 1970’ler­de baş­kan­lık sis­te­mi­ni sa­vu­nur­ken ön­ce 1, son­ra 3 ve en son da 16 mil­let­ve­ki­li­ne sa­hip­ti. Ya­ni o gün­ler­de MHP’­nin ik­ti­da­ra ge­lip baş­kan­lık sis­te­mi­ni kur­ma­sı­na im­kan yok­tur; bu­na rağ­men baş­kan­lık sis­te­mi­ni ıs­rar­la sa­vu­nur. Rah­met­li Tür­keş sağ ol­say­dı, baş­kan­lık sis­te­mi­ne geç­me­yi ha­ra­ret­le des­tek­ler­di. 

Ya­aa gör­dü­nüz mü par­ti­zan ül­kü­cü­ler? Ben es­ki dur­du­ğum yer­de­yim. Siz ne­re­de­si­niz? CHP “pa­ra­le­l”­in­de mi?

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum
Prof. Dr. Namık Açıkgöz Arşivi