Mustafa Özcan

Mustafa Özcan

Tarihten Ateş Devşirenler

Tarihten Ateş Devşirenler

Ağ­zı­nız­la kuş tut­sa­nız da ha­mi­niz ol­maz­sa bir yer­le­re ge­le­mez­si­niz.  Ba­tı­’da da du­rum bu min­val­de­dir. Be­lir­li mah­fil­le­rin ada­mı ol­maz­sa­nız, on­la­ra ya­ran­ma­dan si­zi be­lir­li yer­le­re ge­tir­mez­ler.  Her­ke­se No­bel ba­rış ödü­lü ver­me­ye­cek­le­ri gi­bi ka­le­mi­niz­den hik­met dam­la­sa bi­le be­lir­li mah­fil­le­rin söz­cü­lü­ğü­nü yap­maz­sa­nız si­ze ödül fa­lan ver­mez­ler.  Ne­cip Mah­fuz na­sıl No­bel ede­bi­yat ödü­lü­nü ka­zan­dıy­sa, Or­han Pa­muk da ay­nı sü­reç­ten geç­miş­tir. Bel­ki de hak et­miş­ler­dir. La­kin hak et­mek as­la bu ödü­le kon­ma­nı­zı sağ­la­maz. Te­mel şart ol­sa da ye­ter­li şart de­ğil­dir. Baş­ka ma­ha­ret­le­ri­niz de ol­ma­lı­dır. Ken­di fe­za­nı­zı ve gök kub­be­ni­zi, dün­ya­nı­zı tem­sil eder­se­niz ni­çin Ba­tı­lı­lar si­ze ken­di ödül­le­ri­ni ver­sin­ler? Ne­cip Mah­fuz, ‘Ev­la­du Ha­re­tü­na­’ gi­bi ki­tap­la­rın­da di­ni ha­fi­fe al­mış­tır. Ne­cip Mah­fuz za­man za­man ayı­kan adam­lar­dan bi­ri­dir. Her ha­li ay­nı de­ğil­dir. Di­ne yak­laş­tı­ğı gi­bi uzak­laş­tı­ğı dö­nem­ler de ol­muş­tur. Bu­nun­la bir­lik­te yi­ne de din kar­şı­tı az­gın ede­bi­yat­çı­lar­dan bi­ri­si sa­yıl­maz. Da­ha doğ­ru­su sis­te­ma­tik ola­rak Sel­man Rüş­di gi­bi di­ne kar­şı ta­vır al­ma­mış­tır. Onun din­le il­gi­li me­tin­le­ri sos­yal ha­yat için­de ge­çen de­ği­ni ve­ya sert ka­bi­lin­den ol­ma­lı­dır. Or­han Pa­muk ise da­ha zi­ya­de Ba­tı kül­tü­rü­nü te­ren­nüm et­mek­te­dir. Onun öte­sin­de onu No­bel­li ya­pan hu­sus­lar­dan bi­ri­si red­di mi­ras ge­le­ne­ği­ni sür­dür­me­si­dir. Özel­lik­le de Er­me­ni­ler ve Kürt­ler­le il­gi­li sarf et­ti­ği söz­ler red­di mi­ras ser­ma­ye­si­ni kul­lan­dı­ğı­nı gös­te­rir. Ne ka­dar ken­di­ni ve ge­le­nek­le­ri­ni kö­tü­ler­sen Ba­-    tı­’da o de­re­ce öne çı­kar­sın. O ve onun gi­bi­ler mil­le­ti­ni ve ta­ri­hi­ni suç­la­ma­yı ser­ma­ye ola­rak kul­lan­mak­ta­dır. Bu da Ba­tı­’da ge­çer ak­çe ola­rak ka­bul edil­mek­te ve si­zi me­şa­hir züm­re­si­ne il­hak et­mek­te ve şöh­ret min­de­ri­ne çek­mek­te­dir.

*

Ne­den Or­han Pa­mu­k’­u ha­tır­la­dım? Ba­na Man­kurt­laş­ma eği­li­mi ha­tır­lat­tı. Meş­hur­dur in­san­lar iş­ken­ce al­tın­da yap­ma­dık­la­rı­nı da iti­raf eder­ler.  Mı­sı­r’­da içe­ri alı­nan bir adam iş­ken­ce al­tın­da bü­tün Mı­sır li­der­le­ri­ni de ken­di­si­nin öl­dür­dü­ğü­nü iti­raf eder.  İş­ken­ce­ci­le­ri bu­nun­la övün­müş de ola­bi­lir. Bir­de bek­len­ti­le­rin ko­nuş­tur­du­ğu muh­te­ris tip­ler var. Ozan Cey­hun, Al­man Cum­hur­baş­ka­nı Jo­ac­him Ga­uc­k’­ın izin­den hı­zı­nı ala­ma­yan Cem Öz­de­mi­r’­in iş­ken­ce ile de­ğil ama bek­len­ti­le­ri üze­rin­den ta­rih­te­ki bü­tün kat­li­am­la­rı Türk­le­re fa­tu­ra et­ti­ği­ni ha­tır­la­tı­yor.  Me­ğer­se ada­mın gö­zü bu sa­ye­de dı­şiş­le­ri ba­ka­nı kol­tu­ğu­na otur­mak­mış ! Bu gi­bi hal­ler­de her­hal­de ‘gö­zü­nü top­rak do­yur­su­n’ der­ler. Al­man­ya Cum­hur­baş­ka­nı Jo­ac­him Ga­uck ve Par­la­men­to Baş­ka­nı Nor­bert Lam­mert'in açık­ça soy­kı­rım de­me­le­ri­ni öven Ye­şil­ler Eş­baş­ka­nı Cem Öz­de­mir'in Al­man­ya'da Dı­şiş­le­ri Ba­ka­nı ol­ma ha­ya­li kur­du­ğu­nu di­le ge­ti­ren Cey­hun ‘Al­man­ya bu­nu ken­di­si­ne vaa­det­miş­se bi­le 5 ku­ruş­luk kıy­me­ti, hük­mü kal­ma­dı o ba­kan­lı­ğı­n’, di­yor.  Fe­de­ral Mec­lis'te Ye­şil­ler Eş Baş­ka­nı Cem Öz­de­mir'in, "1915 yı­lın­da yal­nız Er­me­ni­ler de­ğil ay­nı za­man­da Asu­ri­ler, Sür­ya­ni­ler ve Pon­tus­lu Rum­lar da kat­le­dil­di" söz­le­ri­ne de de­ği­nen Ozan Cey­hun, "Ben­ce Cem ek­sik söy­le­miş. Cem Öz­de­mir iyi bil­gi­len­di­ril­me­miş bu ko­nu­da. Ben ona yar­dım­cı ola­yım. ABD'de­ki Kı­zıl­de­ri­li­le­ri de Türk­ler kat­let­ti. Af­ri­ka'da­ki si­ya­hi­le­rin kö­le ola­rak dün­ya­nın dört bir ya­nı­na sa­tıl­ma­sı ve si­ya­hi­le­rin çok sa­yı­da kat­li, Ce­za­yir'de­ki Ce­za­yir­li­le­rin kat­le­dil­me­si, ör­ne­ğin Yu­na­nis­tan'da­ki Ba­tı Trak­ya'da­ki Müs­lü­man­la­rın inim inim in­le­til­me­si, ezil­me­si hat­ta bel­ki Cem Öz­de­mir bil­mi­yor­dur, onun ata­la­rı Çer­kez­le­ri kat­le­den­ler Türk­ler­dir. Cem Öz­de­mir öy­le bir açık­la­ma yap­mış­tır ki bü­tün kat­li­am­la­rın he­sa­bı­nı bi­zim ata­la­rı­mı­za yük­le­sey­di hiç şa­şır­maz­dım.”

*

Cem Öz­de­mi­r’­i ha­tır­la­tan hal­ler­den bi­ri­si de Mı­sı­r’­da ya­şan­dı. Si­si­’nin mil­li eği­tim ba­ka­nı ola­bil­mek için ya­rı­şan Prof. Bü­sey­ne Keşk öz­le­di­ği ve düş­le­di­ği ma­ka­ma ulaş­mak için En­gi­zis­yon çı­ğı­rı­nı hort­lat­tı. İh­van­cı ol­ma töh­me­tin­den kur­tul­mak ve mil­li eği­tim ba­ka­nı ol­mak is­te­yen Bü­sey­ne Keşk Gi­ze­’de­ki özel Mo­dern Fadl Oku­lu bah­çe­sin­de İs­la­mi ki­tap­la­rı to­mar ha­lin­de mey­da­na yı­ğa­rak na­ra­lar eş­li­ğin­de on­la­rı ate­şe ver­di. Böy­le­ce Mı­sı­r’­da Ra­bi­a ve Nah­da mey­dan­la­rın­da adam yak­ma se­ans­la­rın­dan son­ra Mo­dern Fadl Oku­lun­da da ki­tap­lar da ate­şe ve­ril­di. Bü­sey­ne Keş­k’­in dav­ra­nı­şı­nın ar­ka­sın­da iki ne­den ara­nı­yor. Su­zan Mü­ba­re­k’­in es­ki pa­pat­ya­la­rın­dan olan Bu­sey­ni Keşk, Mür­si dö­ne­min­de İh­va­n’­la ya­kın­lık ara­yı­şı içi­ne gir­miş­ti. Yi­ne mev­ki­i ma­kam kap­mak uğ­ru­na. Bu yön­de am­ca­sı meş­hur va­iz Ab­dul­ha­mit Keş­k’­in aziz ha­tı­ra­sın­dan ve ma­ne­vi mi­ra­sın­dan ya­rar­lan­mak is­te­miş­tir. Dar­be­den son­ra ba­kan ol­ma he­ves­le­ri­ne ve ih­ti­ras­la­rı­na gem vu­ra­ma­yan Bu­sey­ni, İh­van töh­me­ti­ni üze­rin­den at­mak ve İs­lam­cı­la­ra kar­şı cep­he önün­de gö­rün­mek için İs­la­mi ki­tap­la­rı ate­şe ver­miş­tir, red­di mi­ras­ta bu­lun­muş­tur. Cem Öz­de­mir ise ki­tap­la­rı yak­ma­sa bi­le ka­ri­yer ba­sa­mak­la­rı­nı bi­rer iki­şer tır­man­mak için Türk­le­ri yak­mış­tır. Türk­le­ri kö­tü­le­mek­te, nef­ret ile meş­bu Al­man­lar­la ya­rı­şa gir­miş­tir. Ozan Cey­hun bu ha­li­ni çok gü­zel tas­vir et­mek­te­dir :” Cem Öz­de­mir, Al­man­la­rın ve de Tür­ki­ye ile so­run­lu, Tür­ki­ye'yi sev­me­yen Tür­ki­ye ile dert­li Al­man­la­rın ba­ka­nı ola­bi­le­cek ve bu­nun için bu ka­dar koş­tu­ru­yor, bu ko­nuş­ma­la­rı ya­pı­yor­sa da ne di­ye­yim; Al­lah kur­tar­sın" Al­lah ih­ti­ras ate­şin­den kur­tar­sın. İş­te bu gi­bi isim­ler ih­ti­ras ate­şiy­le bir­lik­te ta­ri­hi de ta­rih üze­rin­den gü­nü­mü­zün iliş­ki­le­ri­ni de ate­şe ve­ri­yor­lar. Ta­rih üze­rin­den kav­ga ve hu­su­met dev­şi­ri­yor ve üre­ti­yor­lar. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Özcan Arşivi