Prof. Dr. Namık Açıkgöz

Prof. Dr. Namık Açıkgöz

AK Parti’nin 7 Haziran’la imtihanı

AK Parti’nin 7 Haziran’la imtihanı

AK Par­ti seç­men kit­le­sin­de, son za­man­lar­da muh­te­lif se­bep­ler­den kay­nak­la­nan te­red­düt­ler var. Ba­zı il­ler­de aday­lar­dan, ba­zı il­ler­de de par­ti yö­ne­ti­min­den kay­nak­la­nan bu te­red­düt­le­rin ar­ka pla­nı, par­ti­de se­çim ener­ji­si­nin yi­ti­ril­miş ol­ma­sı. Şu an­da­ki ener­ji, sa­de­ce Da­vu­toğ­lu­’nun ye­ni bir yüz ol­ma­sı ve ona bir fır­sat ta­nın­ma­sı.

Ku­ru­la­lı 14 yıl ol­ma­sı­na rağ­men, bir “AK par­ti­li­li­k” kim­li­ği otur­muş de­ğil­dir. AK Par­ti ha­la es­ki mil­li gö­rüş mer­kez­li ol­mak üze­re, mer­kez sağ seç­me­nin pra­tik-prag­ma­tik par­ti­si. Par­ti omur­ga­sı­nı, da­ha dün ANAP ve DYP’­de si­ya­set ya­pan­la­rın ne­re­dey­se ta­ma­mı ve ba­zı böl­ge­ler­de de MHP’­li­ler oluş­tur­mak­ta. 

Açı­lım sü­re­ci­nin yan­lış yö­ne­ti­lip kö­tü so­nuç­lan­ma­sı ve PKK’­nın bu sü­reç­ten stra­te­jik ba­şa­rıy­la çık­ma­sı ve mo­ral ka­zan­ma­sı­na bağ­lı ola­rak şı­mar­ma­sı, par­ti ta­ba­nın­da bü­yük bir olum­suz­luk ya­rat­mış­tı.  Çö­züm sü­re­ci­nin de baş­ta Kürt­ler ara­sın­da ol­mak üze­re, Türk­le­re de ye­te­ri ka­dar an­la­tı­la­ma­mış ol­ma­sı ve bu­nun ya­rat­tı­ğı olum­suz ka­na­at­ler, çö­züm sü­re­ci­ne gü­ve­ni sars­tı. AK Par­ti ta­ba­nı­nın ağ­zı­nı bı­çak aç­mı­yor bu ko­nu­lar­da.

Li­be­ral sol, ka­dim “İs­lam­cı­la­r” ve ba­ğım­sız ül­kü­cü­le­rin bir kıs­mı AK Par­ti ile ara­la­rı­na me­sa­fe koy­muş du­rum­da.  AK Par­ti­’nin en di­na­mik des­tek­çi­le­ri olan bu en­te­lek­tü­el ke­sim­le­rin, AK Par­ti ile ara­ya me­sa­fe koy­ma­sı, par­ti ta­ba­nın­da mo­ral des­tek ek­sik­li­ği­ne yol aç­mış­tır. Her­han­gi bir men­fa­at bek­len­ti­si için­de ol­ma­dan, sırf de­ği­şi­mi des­tek­le­yen bu di­na­mik kit­le­nin içi­ne ka­pa­nıp tek­rar gül ye­tiş­tir­me­ye baş­la­ma­sı, san­dık­lar­da es­ki gül­le­rin aç­ma­sı­nı en­gel­le­ye­cek­tir. 

Bü­tün bun­la­rın üs­tü­ne, ik­ti­dar yor­gun­lu­ğu­nu ek­ler­se­niz ve bir de bu­nun ya­nın­da sü­rek­li ya­şa­nan ve 10 Ağus­tos 2014 Cum­hur­baş­kan­lı­ğı se­çi­min­de fii­len gö­rü­len “seç­men bık­kın­lı­ğı­”nı da ek­ler­se­niz, AK Par­ti­’de Da­vu­toğ­lu  rüz­ga­rı dı­şın­da, yap­rak kı­pır­da­mı­yor.  

Bü­tün bun­la­rı top­la­yıp bir si­ya­si ye­kun çı­kar­dı­ğı­mız­da, AK Par­ti seç­me­ni­nin “7 Ha­zi­ran­da bun­lar­dan bir he­sap so­ra­lım ba­ka­lım. Oy oran­la­rı yüz­de 39’la­ra fa­lan düş­me­sin ama hiç ol­maz­sa, yüz­de 43-44’le­re düş­sün de boy­la­rı­nın öl­çü­sü­nü bir gös­te­re­lim.”  di­ye dü­şü­nen­le­rin sa­yı­sı hay­li faz­la.   

Böy­le dü­şü­nen AK Par­ti seç­men­le­ri­nin gi­de­ce­ği par­ti, CHP de­ğil; da­ha çok MHP. Bu du­ru­mu iyi kul­la­nır­sa, or­ta­ya çı­kan mem­nu­ni­yet­siz­lik­ten MHP fay­da­la­na­bi­lir.

Se­bep­ler fark­lı da ol­sa, bir ke­re “he­sap sor­ma­” or­ta­mı doğ­muş­sa, bu­nun önü­ne ge­çil­me­si zor­dur.  Şu­nun şu­ra­sın­da se­çi­me 2 haf­ta kal­dı. Bu 2 haf­ta için­de AK Par­ti, kit­le­si­ni tek­rar di­na­mik bir kit­le­ye dö­nüş­tü­rür ve bu­nu da san­dı­ğa yan­sı­tır­sa, im­ti­ha­nı ba­şa­rıy­la ge­çer; yok­sa “Bi he­sap so­ra­lı­m” di­yen AK Par­ti seç­men­le­ri, amaç­la­rı­na ulaş­mış ola­cak­lar­dır. İs­tik­ra­rın mu­ha­fa­za­sı için hiç ta­lep edil­me­yen bir du­rum ama si­ya­set­tir, her şey ola­bi­lir; şa­yet oy ora­nı % 38-39’la­ra ge­ri­ler­se, 1999 ve 2002’ler­de di­ğer par­ti­ler­de ya­şa­nan “seç­men pa­ni­ği­” AK Par­ti­’de de ya­şa­nır.

7 Ha­zi­ra­n’­da, bek­le­nen oran­da oy alı­nıp mil­let­ve­ki­li çı­ka­rı­la­maz­sa, gü­nah ke­çi­si ara­ma­ya ge­rek yok. Yor­gun, yıl­gın, bık­kın ve kır­gın seç­men­le­re ve ay­dın­la­ra ku­lak ve­ril­me­si, pa­nik ve çö­kü­şün önü­ne geç­me hu­su­sun­da AK Par­ti­’ye ye­ni ufuk­lar aça­bi­lir. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum
Prof. Dr. Namık Açıkgöz Arşivi