Mustafa Özcan

Mustafa Özcan

Er­te­si Gün

Er­te­si Gün

‘T­he Day Af­te­r’ adıy­la meş­hur bir film var. Er­te­si gün an­la­mı­na ge­li­yor. Se­çim­le­ri yap­tık bi­tir­dik ve er­te­si gün­de­yiz. Alı­nan se­çim so­nuç­la­rı ışı­ğın­da Tür­ki­ye­’nin si­ya­si ha­ya­tın­da ne­ler de­ği­şe­cek?  Genç­li­ğim­de se­çim­ler­de ba­zen he­ye­can du­yar­dım. Son se­çim­ler­de hiç­bir he­ye­can duy­ma­dım. Tür­ki­ye ade­ta bay­rak­lar­la do­na­tıl­dı la­kin bu ben­de hiç­bir duy­gu bo­şal­ma­sı­na ne­den ol­ma­dı.  Bu­nun­la bir­lik­te ben­de en­di­şe ha­kim­di. HDP’­yi des­tek­le­yen­ler kız­gın ve­ya he­ye­can­lı ola­bi­lir­ler. Ben­de ise en­di­şe­ye yol açı­yor­lar. Kürt­çü­ler ya­pı­lan ih­mal­ler­le bir­lik­te Or­ta­do­ğu­’nun en­di­şe kay­na­ğı ha­li­ne gel­di­ler. Su­ri­ye­’de IŞİD suç­la­ma­sıy­la Arap­la­rı böl­ge­le­ri dı­şı­na sü­rü­yor­lar. Ye­ni maz­lum dal­ga­la­rı üre­ti­yor­lar.  Ira­k’­ta da ben­ze­ri­ni ya­pı­yor­lar. Hat­ta Sün­ni Arap­lar ne Bağ­da­t’­a ne de Er­bi­l’­e gi­re­bi­li­yor­lar. Bu­gü­ne ka­dar mağ­du­ri­yet ede­bi­ya­tı ya­pa­rak gad­dar­lık yap­tı­lar. Bu yan­gı­nı sön­dür­me­nin tam vak­ti­dir.  Şii­ler de Kürt­ler de ta­rih­ten te­va­rüs et­tik­le­ri mağ­du­ri­yet ede­bi­ya­tıy­la bir­lik­te gü­nü­mü­zün gad­dar­la­rı ha­li­ne gel­di­ler. Za­ten mağ­du­ri­yet ede­bi­ya­tı ya­pan­lar kül­li­yen is­tis­mar­cı­dır­lar. Bir ada­mın ava­zı ne ka­dar çok çı­kı­yor­sa o ka­dar za­lim ol­ma­ya nam­zet­tir. Şim­di de la­ik ke­sim­le­rin mağ­du­ri­ye­ti­nin söz­cü­sü ol­ma­ya so­yun­du­lar. Sık sık ‘Ke­mal Kı­lıç­da­roğ­lu ye­ri­ne Sa­la­had­din De­mir­taş CHP’­nin ba­şı­na geç­sey­di se­çim so­nuç­la­rı çok fak­lı ola­bi­lir­di­’ di­ye du­yu­yo­rum. Bu ne­den­le ödünç ve­ya ema­net oy­lar­dan bir kıs­mı­nın CHP’­den HDP’­ye geç­ti­ği ta­sav­vur edi­le­bi­lir.  Mil­let kaht-ı ri­cal­den mi­dir ne­dir Sa­la­had­din De­mir­ta­ş’­ı bi­le gö­zün­de bü­yü­tür ol­du.

***

Er­te­si gü­nün sür­pri­zi HDP’­nin san­dık­tan ba­ra­jı aş­mış ola­rak çık­ma­sı ola­cak­tır. Bu tak­tir­de ku­ru­lu denk­lem de­ği­şe­cek ve bel­ki de AKP için uful/gu­rup vak­ti ge­lip ça­ta­cak ve Tür­ki­ye ye­ni bir dö­ne­me gi­re­cek­tir. El­bet­te HDP’­nin oy­la­rı­nı ar­tır­ma­sın­da et­ki­li kam­pan­ya­sı­nın öne­mi ol­du­ğu ka­da­rıy­la AK Par­ti­’nin po­li­ti­ka­la­rı­nın da et­ki­si var­dır. Açı­lım­lar HDP gi­bi par­ti­le­re meş­ru­iyet ka­zan­dır­mış­tır.  Yol­la­rı­nı aç­mış­tır.  ‘Kan ak­ma­ya de­vam mı et­sey­di?’ ya da ‘dağ­da şa­ki­lik ya­pa­cak­la­rı­na ova­da si­ya­set yap­sın­la­r’ tü­rü ko­lay­cı slo­gan­lar bi­zi bu nok­ta­ya ta­şı­mış­tır. Kim­se kan ak­ma­sı­nın de­vam et­me­si­ni is­te­mez. La­kin ova­yı ve­ya şe­hir­le­ri de ele ge­çir­me­le­ri­ni de kim­se is­te­me­me­li.  Adam­la­rın alış­kan­lı­ğı bir yer­le­ri ele ge­çir­mek üze­ri­ne ku­ru­lu. Ek­sik ve ya­rım so­ru­lar­la doğ­ru yo­lu ve­ya doğ­ru se­çe­nek­le­ri bul­mak müm­kün de­ğil­dir. Bu ya­zım so­nuç­lar­dan ön­ce ya­zıl­mış fa­ra­zi bir ya­zı. Bu­nun­la bir­lik­te HDP ba­ra­jı aş­ma­ya ya­kın du­ru­yor­du. Açı­lım­lar­la meş­ru­iye­ti sağ­la­nan HDP’­nin ba­ra­jı aşa­rak meş­ru­iye­ti­ni pe­kiş­tir­me­si Tür­ki­ye için aşıl­ma­sı zor, sı­kın­tı­lı bir eşik ola­cak­tır.  

***

El­bet­te alı­nan so­nuç­lar­dan do­lay­lı ola­rak Ak Par­ti so­rum­lu­dur.  Bu­nun­la bir­lik­te Ak Par­ti cü­zi ola­rak yan­lı­şı tem­sil et­mek­te­dir.  Bü­tün olum­suz­luk­la­rı­na rağ­men ha­ki­ka­te ve doğ­ru­ya en ya­kın par­ti­dir. Ya­hut ha­ta­la­rı en az olan par­ti­dir.  Bu­na mu­ka­bil mu­ha­le­fet par­ti­le­ri kül­li yan­lı­şı tem­sil edi­yor­lar.  AK Par­ti yan­lı­şın ha­fi­fi­ni tem­sil eder­ken ak­si­ne mu­ha­le­fet par­ti­le­ri ga­liz yan­lı­şı tem­sil edi­yor­lar. En­di­şe­miz bun­dan­dır.  Tür­ki­ye­’nin bir iki se­ne­de al­tı­nı üs­tü­ne ge­ti­rir­ler.  La­kin ik­ti­dar par­ti­si de bur­nu­nun di­ki­ne git­miş ve bil­di­ği­ni oku­muş­tur. Ker­hen Ak Par­ti­’ye oy ve­ren­le­rin de en­di­şe­si bu ol­muş­tur.  El­bet­te şer ha­yır köp­rü­sü de ola­bi­lir. Bir mu­si­bet bin na­si­hat­ten ev­la­dır de­miş­ler­dir ve in­şal­lah ba­zı sen­de­le­me­ler göz­den ge­çir­me­le­re ve mu­ha­se­be­le­re ve ye­ni­len­me­le­re ve­si­le ola­bi­lir.  Es­ki­me bi­lin­ci­ni ve ye­ni­len­me ge­re­ği­ni ih­tar ede­bi­lir. Ba­zen na­si­hat kar et­mi­yor ve in­san ol­du­ğu yer­de say­ma­ya hat­ta ge­ri­le­me­ye baş­lı­yor. İş­te olay­lar üze­rin­den ikaz in­san­la­rı ve dü­zen­le­ri ye­ni­len­me­ye mec­bur edi­yor.  Maa­zal­lah bu­gün ak­si bir so­nuç alı­nır­sa bu­nun za­rar­lı yön­le­ri­nin ya­nın­da bir tek fay­da­lı yö­nü ola­cak­tır. Ken­di­mi­zi ye­ni­le­me ih­ti­ya­cı. Mu­ha­le­fe­tin iyi ol­ma­sı he­pi­mi­zin ka­zan­cı. O za­man kit­le­le­rin ter­cih zor­lu­ğu ol­maz. Tür­ki­ye tab­lo­sun­da ol­du­ğu gi­bi kö­tü ol­ma­sı ha­lin­de ise Tür­ki­ye­’nin yol­la­rı­nı tı­kar. CHP klik par­ti­si­dir ve ken­di için­de kav­ga­lı­dır. Bu da ça­buk tas­fi­ye ol­ma­sı­nı ve onun üze­rin­den si­ya­se­tin ye­ni­len­me­si­ne hiz­met eder. CHP kıt­lık yok­luk de­mek­tir. Eko­no­mik ge­ri­le­me de­mek­tir. HDP ise si­ya­si tı­kan­ma de­mek­tir. Bi­ri­si eko­no­mik boz­gun di­ğe­ri de si­ya­si boz­gun ha­re­ke­ti­dir. Her iki­si bir­den azın­lık ide­olo­ji­si­ni tem­sil et­mek­te­dir.  AK Par­ti hü­kü­me­ti ku­ra­cak şe­kil­de halk­tan ica­zet alır­sa bu tak­dir­de bu ye­ni dö­ne­mi çok iyi de­ğer­len­dir­me­li; to­par­lan­mak için ye­ni­len­me­li­dir. Ak­si hal­de de­nil­di­ği gi­bi düş­man zul­me­der ama ka­der ada­let eder.

He­de­fi tut­tu­ra­ma­ma, ye­ni­len­me ara­yı­şı be­ra­be­rin­de ge­ti­re­bi­lir. Bu tak­tir­de tek te­sel­li­miz yıp­ra­nan si­ya­se­tin ye­ni­len­me­si­dir.  İn­şa­al­lah yıp­ran­ma de­rin­leş­mez. Tür­ki­ye­’nin ve böl­ge­nin bu­na ta­ham­mü­lü yok. Bu se­çim­ler­de dör­dün­cü par­ti­sin mec­li­se gir­me­si denk­le­mi de­ğiş­ti­re­cek­tir. La­kin ari­zi dev­re­den son­ra ye­ni­den ve kül­li ola­rak to­par­la­na­rak ge­ri ge­li­riz. Gün doğ­ma­dan ne­ler do­ğar. Bu top­rak­lar bi­ze ema­net­tir.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Mustafa Özcan Arşivi