Hibrid araçları 7 bin dolara mal olacak

Hibrid araçları 7 bin dolara mal olacak
Rusya Hükümeti, petrol ve doğalgaz karışımı kullanabilen Rusya'nın ilk hibrid araçlarının üretimi için milyarder Mihail Prokhorov'a gerekli izni verdi. Basına açıklamada bulunan Prokhorov, "Rusya Başbakanı Vladimir Putin Togliatti bölgesinde başlangıçta 1

Prokhorov değerlendirmesinde hükümetten kredi beklemediğini, ancak Avrupalı rakipleri ile mücadele edebilmek için yönetimsel anlamda desteğe ihtiyacı olduğuna vurgu yaptı. Yeni teknoloji ile üretilecek motorların kullanılacağı sanayi için, hükümetin yan sanayi desteklerini sağlaması da Prokhorov'un beklentileri arasında. 

Altın madenlerinden, Amerikan basketbol takımına kadar onlarca farklı sektörde iş yapan Rus milyarder, ekonomik kriz öncesi fabrikalarının bir kısmının satışını gerçekleştirerek krize nakitle girmişti. Prokhorov döviz kurlarındaki hareketten faydalanarak 2009'da Rusya'nın birinci zengini olmayı başarmıştı. Şimdi Prokhorov elindeki nakitle yeni yatırımlar için çalışmalar yürütüyor.

Togliatti şehrinde AvtoVAZ'ın da fabrikası bulunduğuna dikkat çeken Prokhorov, bölgede otomotiv sektöründe çalışabilecek kaliteli istihdam bulmanın kolay olacağını düşündükleri için bu bölgeyi tercih ettiklerini söyledi. Ocak ayında inşaatı başlayacak fabrikada ilk araçlar 2012'nin ortasında üretilmeye başlayacak. Avrupalı rakiplerinden hem çok ucuz hem de daha kaliteli araç üretimi yapacakları iddiasında bulunan Prokhorov, projenin başlangıç maliyetini 204 milyon dolar olarak açıkladı.

Elektrik ve likit yakıtları birlikte kullanarak enerji tasarrufu sağlayan hibrid araç üretimi ile ilgili proje Rusya'da ilk kez uygulamaya konacak. İnovasyon ve yüksek teknoloji açılımlı ekonomik pakete destek veren hükümet, enerji bağımlılığından kurtuluşu sağlayacak projelerin hayata geçirilmesini istiyor.

Prokhorov planladığı hibrid araçların maliyeti 10 bin dolar olacak. Yeni kurulacak fabrikanın yıllık kapasitesi ise başlangıçta 10 bin adet. Kapasite 100 bin araca kadar çıkarılabilirse, maliyetler de 7 bin - 7 bin 500 dolara kadar çekilebilecek. Uzmanlara göre verimli üretim için en az on binlerle ifade edilebilecek kapasiteye ulaşılması gerekiyor.

(CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.