Antalya'da emlak fiyatları taban yaptı

Antalya'da emlak fiyatları taban yaptı
Antalya'da emlak fiyatları tarihinin en düşük seviyesine geriledi. Garanti Bankası tarafından hazırlatılan Şubat 2010 Emlak Endeksi'ne göre, Antalya konut fiyatlarının en çok değer kaybettiği il oldu.

Antalyalı emlakçılar, 2008'den bu yana konut fiyatlarında yüzde 20'lere varan azalma olduğunu ifade etti. İlde konut fiyatlarının gerilemesi kiracıların da yüzünü güldürdü. 2008'de Güllük caddesinde 600 TL'ye kiralanan bir dairenin kirası 400 liraya kadar geriledi. 

Garanti Bankası'nın desteğiyle reidin.com tarafından, Türkiye'nin nüfus yoğunluğu bakımından en büyük ve en çok konut kredisi kullandırılan 7 ilinde yapılan Emlak Endeksi araştırması ilginç sonuçlar ortaya koydu. Araştırmaya göre, Antalya, Şubat 2010'da İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Adana, Kocaeli arasında emlak fiyatları en çok değer kaybeden il oldu. Antalya'da satılık konut fiyatları Haziran 2007'ye göre yüzde 14,6 geriledi. Aynı dönemde Antalya'da kira fiyatları yüzde 15,1 azaldı.

Antalya'da emlak piyasasındaki değişim, sektörün aktörleri tarafından da doğrulandı. Antalya Emlakçılar Odası Yönetim Kurulu üyesi Osman Yaşa, 2008 yılından bu yana kiralarda ve konut fiyatlarında gerileme olduğunu söyledi. Konut fiyatlarının 2008'den bu yana yüzde 10 ile 20 arasında gerilediğini ifade eden Yaşa, şehrin merkezindeki Güllük Caddesi'nde 50 bin liraya daire bulmanın mümkün olduğunu dile getirdi. Çarşı içinde konut fiyatlarının 50 ile 100 bin lira arasında değiştiğini kaydeden Yaşa, Lara ve Konyaaltı gibi kenar semtlerde fiyatların biraz daha yüksek olduğunu söyledi.

Yaşa, "Semte göre değişmekle birlikte şehrin kenar bölgelerinde fiyatlar 100 bin liranın üstüne çıkıyor. Etiler, Konuksever, Dutlubahçe mahallelerinde 75-80 bin liraya yeni daire bulunabiliyor. Gürsu'da 2007-2008'de 135 bin liraya sattığım yerden 100 bin liraya daire alınabiliyor." dedi. Yaşa, Antalya'da halihazırda 20-25 bin civarında satılık konut olduğunu tespit ettiklerini belirtti. 

ŞEHİR MERKEZİNDEN KAÇIŞ BAŞLADI, KİRALAR UCUZLADI
Emlakçıların verdiği bilgiyi göre, Antalya'da kiralarda da düşüş yaşanıyor. Son bir kaç yıldır özellikle şehir merkezindeki kiralarda ciddi düşüşler oldu. Bunda, binaların ortalama 25 yaşında olmasının, bir çoğunda otopark bulunmamasının etkili olduğunu anlatan Yaşa, "Güllük caddesinin bir arka sokağında bir daireyi 350 TL kiraya veremiyoruz. Kiralar çok düştü. 2008'de 600 TL'ye kiraya verdiğim daireyi 400 liraya zor veriyorum. 100. Yıl Caddesi'nde Aydın Kanza Parkı'nın karşısında 145 metrekare daireyi 450 TL'ye kiraya verebildim." diye konuştu.

Kiraların gerilemesinde birkaç neden sıralayabileceğini aktaran Osman Yaşa, bunlardan birisini konut kredilerinin cazip hale gelmesi olarak belirtti. Yaşa, insanların kira ödemek yerine sahip olacağı bir daire için para ödemek istediğine işaret etti.

Osman Yaşa, fiyatların, özellikle çarşı merkezinde gerilemesini şu sözlerle izah etti: "Vatandaş çarşı içinden sıkıldı. Binalar eski. Doğru düzgün hizmet yok. Daha çok Konyaaltı ve Lara bölgesinde site içindeki dairelere rağbet var. İnsanlar güvenli yer istiyor. Şehir içinden kaçış var. 2007'de başladı. Son iki yıldır arttı."

Yaşa'ya göre, emlak fiyatlarındaki gerileme ev sahiplerini de akıllandırdı. Ev sahiplerinin 2 yıl öncesinde değerinin üstünde kira talep ettiğini anlatan Yaşa, "Ancak şimdi 3 kuruş aşağı olsun, garantili olsun diyorlar." yorumunda bulundu.

(CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.