Otomobil satışları tam gaz

Otomobil satışları tam gaz
2010'un ilk aylarında ekonomik verilerin krizden çıkışı işaret etmesi, uygun banka kredileri ve firmaların düzenlediği kampanyalarla, otomobil satışlarında artış yaşandı. Sektör temsilcilerinin fikirleri, pazarın bu yıl 600 bin adet satış rakamlarına ulaş

Bu yılın ilk aylarında durgunluk beklentisinin aksine ilk 4 ayda otomobil satışları arttı. 2010 yılı Ocak-Mart döneminde otomotiv satışları 2009 yılının aynı dönemine göre yüzde 7,2 oranında artarak 107 bin adete ulaştı. Ekonomik verilerin krizden çıkışı işaret etmesi, firmaların kampanyaları ve bankaların düşük faizli kredi sağlaması artışta etkili oluyor. Kriz yılında yapılan ÖTV teşvikinin 30 Eylül'de bitmesinin ardından satışların aniden azaldığı otomotiv sektöründe, geçen yıla göre 'daha kötü' geçeceği öngörülen 2010'un ilk aylarında, beklentilerin tersine satışlar arttı. Özellikle ticari araç satışlarının artması sektörün yüzünü güldürürken, binek otomobilde sadece alt ve orta segmentte değil, üst segmentteki ve ithal araçların satışı da yükseldi. Firmaların önümüzdeki döneme ilişkin iyimserlik beklentileri arttı. 

Satışların artmasında etkili olan kampanya düzenleyenlerin başında gelen, 2009 yılında Türkiye'nin en çok tercih edilen otomobil markası Hyundai, 800 ile 1.750 lira arasında değişen indirimler uyguluyor. Ayrıca yüzde 10 peşinatlı (yaklaşık 2 bin 500 lira) 48 ay yüzde 0,89 faizli 'güvenli geçiş' kampanyası sürüyor. Hyundai satıcısı Yükşeliş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Alaattin Yüksel, ocak-şubat-mart aylarında sektöre gelen 'erken bahar' ile umutlarının arttığını dile getirdi. Yüksel, "Tahminlerimiz pazarın 2010'da 600 binlere bile çıkacağı ve 2009'u da geçeceğimiz yönünde. Hyundai bu sene de yeni modeller devam ediyor. İ serisi çok beğenildi. İ20, İ30, İx35 tuttu. Hatta İx35'te 3 aylık bir sipariş fazlası var, sıra yazmaya başladık." diye konuştu. En çok tercih edilen modelleri ise Yüksel, 'Accent Era, Getz ve İ serisi' olarak açıkladı.

Fiat-Lancia-Alfa Romeo markaları Ege ve Akdeniz bölgeleri bayisi Enrico Aliberti Otomobilcilik Yönetim ve Pazarlama Danışmanı Suat Özdağ, en çok rağbet gören modellerin yeni Doblo, Grande Punto ve Bravo olduğunu söyledi. Yılın başında yaptıkları öngörülerde baz, ara ve üst olmak üzere üç seçenekten baz modelin satışlarının daha yüksek olacağını tahmin ettiklerini belirten Özdağ, fakat 3 aylık göstergelerin, en üst versiyonun daha çok rağbet gördüğünü gösterdiğini kaydetti. Özdağ, "Bu segmentte fiyatlar donanım ve opsiyon özelliklerine göre 30-37 bin arasında değişiyor." dedi. "Otomobil satışındaki artış krizden çıkışın sinyali olarak algılanabilir mi?" sorusuna Özdağ, "Kesinlikle evet. Çünkü özellikle Türkiye'de KOBİ'ler krizden çıkıldığı sinyali aldığı an, ekonomide olumlu şeyler hissettiği an, araçlarını değiştirmeye başladı. İlk 3 ay başarılı geçti. Bu yılı geçen yıldan daha başarılı geçirebileceğimiz bir görüntü var." şeklinde cevaplandırdı. Fiat ticari araçlarda 'KDV bizden' kampanyasının yanı sıra Linea, Albea Sole Premio, Palio Sole Premio'da 2 bin lira, Grande Punto ve Punto Evo'da 1.000 lira takas desteği uyguluyor.

Ford Otosan '50. yıl şerefine' mart ayında başlattığı satış kampanyası talep nedeniyle nisan ayında da devam ediyor. '50 ay vade 500 lira taksit', '5 bin liraya varan indirim' ve '50 ay garanti ve yol yardım hizmeti' seçeneklerinin yanı sıra hukukçulara ve emniyet mensuplarına özel yüzde 7'ye varan indirimler uyguluyor.

Renault-Mais yetkili satıcısı Çamkıranlar Müdür Yardımcısı Aylin Çamkıran, "Yılın ilk 2 ayı aslında ölü aylar. Buna rağmen bu yılın ilk 3 ayında hareketli bir dönem geçirmemiz, önümüzdeki aylara olumlu bakmamıza neden oluyor." dedi.

Toyota, 2 bin liraya varan indirimli fiyat avantajı sağlıyor. Yenilenen Auris modelinde kasko hediye ediliyor.

Citroen, yeni C3 modeline 10 bin lira için 12 ay yüzde sıfır faiz uyguluyor. Ticari araçlarda Berlingo Combi alanlara alarm, park sensörü ve Cruise Control'den oluşan City Pack hediye ediyor.

Peugeot yüzde 0,94 faizle 24 ay vadeli kredi sağlıyor. Subaru, bahar kampanyasıyla, Impreza, Forester, Legacy ve Back modelleri için nisan ayı sonuna kadar özel indirim oranları ve cazip kredi seçenekleri sunuyor. Subaru'nun en çok tercih edilen modellerinden Impreza 34 bin liradan başlıyor.

TOYOTA'NIN SATIŞLARI ARTTI

Öte yandan Japon otomobil üreticisi Toyota'nın satışları, dünya genelinde milyonlarca aracın geri çağrılmasına rağmen mart ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 26,3 oranında arttı. Şirket geçen ay tüm dünyada 876 bin 126 adet araç sattı. Toyota, geçen yıl mart ayında 693 bin 759 araç satmıştı. Toyota, dünya genelinde geçen ay 860 bin 534 adet araç üretti ve üretimini 2009 yılı Mart ayına göre yüzde 82,2 artırdı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.