İkinci el araçların fiyatları yükseldi

İkinci el araçların fiyatları yükseldi
Doğuş Oto Değerlendirme (DOD) Genel Müdürü İlhami Eksin, ikinci el ve sıfır kilometre otomotiv pazarının, birbiriyle etkileşim içinde olduğunu, sıfır kilometre otomobil pazarında yaşanan arz sıkıntısının, ikinci el araçların fiyatlarını yükseltiğini bildi

Eksin, Türkiye'de ikinci el otomotiv pazarına ilişkin yaptığı değerlendirmede, geçen yıl global piyasalarda yaşanan ekonomik dalgalanmaların ardından, 2010 yılında birçok sektörde olduğu gibi otomotiv sektöründe de önemli gelişmeler yaşandığını anımsattı. 

Geçtiğimiz günlerde Uluslararası Otomotiv Sanayicileri Birliği'nin (OICA) ilk çeyrek dünya motorlu araç üretim verilerini açıkladığını hatırlatan Eksin, dünyada 2010 ilk çeyreğinde toplam motorlu araç üretiminin, 2009 yılının aynı dönemine oranla yüzde 53,8 oranında artarak 18 milyon 645 bin adede yükseldiğini belirtti.
Türkiye'de de bunun yansımasıyla motorlu araç üretiminin önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 80,4'lük önemli bir artış gösterdiğini belirten Eksin, arz ve talepte yaşanan bu önemli gelişmelerle, geçtiğimiz yıla göre Türkiye otomotiv pazarında daha yüksek bir performans gözlemlendiğini kaydetti.

Arz ve buna bağlı olarak talepteki bu önemli gelişmelere karşın Türkiye'de sıfır kilometre otomobil pazarının, özellikle son dönemdeki talep karşısında yetersiz kalan araç stokları nedeniyle ileri dönemlere yönelik satışların ağırlık kazandığı anlatan Eksin, şunları söyledi:

''Bu noktada ikinci el sektöründe DOD olarak uzun yıllara dayanan deneyim ve birikimlerimizle sürekli belirttiğimiz bir hususun bir kez daha doğruluğu ortaya çıkıyor. İkinci el ve sıfır kilometre otomotiv pazarı, birbiriyle doğrudan ilintili ve etkileşim içinde olan pazarlardır. Bu nedenle şu an Türkiye'de sıfır kilometre otomobil pazarında yaşanan arz sıkıntısı, ikinci el araçların fiyatlarını yükseltiyor.

Sıfır kilometre pazarında arzu ettiği aracı bulamayan araç sahipleri, mevcut araçlarının satışını bu nedenle ertelemekte, bununla birlikte sıfır kilometre pazarında karşılanamayan araç talepleri de ikinci el pazarına yönelmektedir. Söz konusu bu iki gelişmenin ortak etkisi sonucunda, ikinci el alanında da arz yönünde bir sıkıntı oluşmaktadır. Bu durumun etkisiyle ekonominin değişmez bir kuralı olarak; arzı az ancak talebi yüksek olan ikinci el sektöründe fiyatlar genel seviyesinin şu günlerde yüksek olduğunu belirtebiliriz.''

AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.