Araç alırken dolandırıcılığa dikkat

Araç alırken dolandırıcılığa dikkat
Türkiye'de internet üzerinden araç alımları her geçen gün artarken dolandırıcılık türleri çeşitleniyor.

Aracını satmak isteyenlerinternetsitelerine ücretsiz ilan verirken, bazı dolandırıcılar ise hiç arabaları olmadığı halde araç fotoğraflarını koyarak pazarlık yapıyor.

Söz konusu dolandırıcılar, araçlarını piyasa fiyatından 3-5 bin lira aşağı göstererek araç almak isteyenlerden kaparo isteyebiliyor. Bazen de işi gereği yoğunluk yaşayan kişilere ise 'siz yakıt parası gönderin biz aracı size getirip gösterelim' diyerek mağduriyetleri artırıyorlar.

Son dönemde yaygınlaşan bir diğer dolancılık türü ise 'konuştukça kazan' dolandırıcılığı. GSM operatörleri, müşterilerine başka operatörlerden gelen 5-10 dakikalık aramalar için ek ücret yüklüyor. Bunu fırsat bilen bazı kişiler internet sitelerine araç fotoğrafı koyarak arayanlarla konuşuyor. Araçların önce teknik özellikleri anlatılıyor, daha sonra pazarlığa tutuşuluyor. Pazarlık uzadıkça, GSM operatörlerinin yüklediği konuşma ücreti de artıyor.

Adana Galericiler Odası Başkanı Mehmet Güveloğlu, internetten araç alımlarında vatandaşların her söylenene inanmamasını istedi. İnternette bazen araçlarının değerinin çok altında gösterildiğine dikkat çeken Güveloğlu, "Öyle dolandırıcılar var ki galericileri bile kandırıyorlar. Bazen kendilerini din görevlisi, bazen dememurolarak tanıtıyorlar. Güven sağlayarak 300-500 lira kaparo parası alıyor." diyor.

Araç alırken fiyatın düşük olmasının herkese cazip geldiğini kaydeden Güveloğlu, "Bu dolandırıcılar hiç olmayan araçlarını satmaya kalkışıyor. 30 bin liralık aracı 25 bin lira gösterip, 'aracı başkası da istedi, kaparo gönderirsen sana veririm' diyerek kandırıyor. Bu sözlere düşenler mağdur oluyor." ifadesinin kullandı.

Söz konusu dolandırıcıların, işi gereği yoğun çalışma temposu içinde olanları da 'yakıt parasını gönderin aracı size getirip gösterelim' diyerek kandırdığına dikkat çeken Güveloğlu, "Galericilerde araç gözünüzün önünde. Boyalı mı hasarlı mı gidip bakıyorsunuz. İnternetteki bir galericinin varlığının olup olmadığına da o ildeki galericiler odasını telefonla arayarak öğrenebilirsiniz. Vatandaşlarımız internet üzerinden şahıslardan araç alırken mağdur olmamak için kendi bulundukları illere rağbet etmeli. Aracı gidip görmeli. Eğer uzak bir ilde ise bir yakını aracılığıyla arıcın bakımlı olup olmadığını anlayabilir. Biz Galericiler Odası olarak internet sitelerinde de vatandaşlarımızın galericileri seçmelerini öneriyoruz. Vatandaşlarımız kesinlikle 'aracı görmeden, satışını almadan para kimseye para göndermesin." uyarısında bulundu.


CİHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.