AK Parti'nin Elindeki Büyük Koz!

AK Parti'nin Elindeki Büyük Koz!
Cumhurbaşkanlığı seçiminde kritik öneme sahip 2.7 milyon yurtdışı seçmen için AK Parti ve CHP'de kollar sıvandı.

Dışişleri Bakanlığı’nın 2 Aralık 2013 tarihli verilerine göre yurtdışındaki kayıtlı seçmen sayısı 2 milyon 734 bin 429. Bu sayı Türkiye’deki seçmen sayısının yaklaşık yüzde 5’ine denk geliyor.

Yani 30 Mart seçimlerinde BDP’nin aldığı oy kadar seçmen yurtdışında yaşıyor. Bu durum yurtdışındaki seçmenleri daha önemli hale getirdi. AK Parti ve CHP, cumhurbaşkanlığı seçimleri için kolları sıvadı.

AK PARTİ'NİN BÜYÜK KOZU

Avrupalı Türk Demokratlar Birliği 2004 yılında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı bir törenle kuruluşunu duyurdu. Merkezi Almanya'da olan kuruluş Avrupa'nın 12 ülkesinde örgütlü, 124 ayrı Avrupa kentinde şubesi var. Birliğin genel başkanı Süleyman Çelik AK Parti ile gönül bağları olduğunu söylüyor:

"10 yıldır AK Parti ile çok iyi çalışıyoruz. Çalışmalarından memnunuz. Buradaki vatandaşlarımız Türkiye'deki istikrardan çok memnunlar. Bizim camiamızdaki üyelerimizin büyük bir bölümü AK Parti sempatizanıdır. Cumhurbaşkanlığı seçimi için kurumsal olarak vatandaşlarımızın sandığa nasıl gidecekleri konusunda bilgilendirme toplantıları yapıyoruz. Biz bağımsız bir sivil toplum kuruluşuyuz, direkt olarak AK Parti ile organik bağı olan teşkilat değiliz. Türkiyedeki mevcut iktidarla güzel çalışmalarımız vardır. AK parti ile bir gönül bağımız vardır. AK Parti!'nin adayını bizim camia destekleyecektir. Çünkü zaten bir sempatimiz ve gönül bağımız vardır."

ERDOĞAN GİDİYOR

Avrupalı Türk Demokratlar Birliği 24 Mayıs 2014 günü kuruluşunun 10. yılını kutlayacak. Köln kentindeki kutlamaya Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da katılacak Avrupalı Türk Demokratlar Birliği, Almanya’da Türklerin yoğun olarak yaşadığı bölgelerde örgütlü. AK Parti ile görünürde organik bağı olmasa da birlik yöneticilerine Türkiye’deki eğitim kamplarında AK Partili bakanlar ve yöneticiler eğitim veriyor.

Birliğin internet sitesinde AK Parti faaliyetleri geniş yer alıyor. Birliğin Almanya dışında Amsterdam, Brüksel, Helsinki, Londra, Paris, Stockholm ve Zürih gibi Avrupa kentlerinde de şubeleri var. AK Parti'nin yurtdışı ilişkilerden sorumlu milletvekillerinden Metin Külünk, AK Parti'nin yurtdışı oy verme konusundaki hazırlıklarının aylar öncesinden tamamlandığını, sandık görevlilerinin bile belirlendiğini ama kampanya stratejisi gereği daha fazla bilgi veremeyeceklerini söyledi.

CHP İKİ YIL ÖNCE ÇALIŞMAYA BAŞLADI

Yurtdışındaki Türklerin de Türkiye’deki seçimlerde oy verebileceğinin kesinleşmesinin ardından CHP iki yıl önce harekete geçti. Almanya’da yedi eyalette CHP Birlikleri adıyla örgütlenmeye gitti. Aynı adla Avusturya ve Fransa’da da birlikler kuruldu. İngiltere birliği ise kuruluş aşamasında. Bu birliklerin koordinasyonunu aynı zamanda eski bir büyükelçi olan CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu yürütüyor.

CHP’nin ağırlık verdiği ülke Almanya. Berlin CHP Birliği Başkanlığı'nı Avukat Ekrem Özdemir yürütüyor. Özdemir, CHP ile bağlantıları olduğunu, cumhurbaşkanlığı seçiminde CHP’nin adayını desteklemek için Almanya’da kampanya yapacaklarını söyledi. Ekrem Özdemir Almanya’da yaşayan Türklerin Türkiye'ye ilgisinin çok yüksek olduğunu, seçimlere katılımın yüzde 90 civarında olacağını tahmin ettiğini söyledi.

CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİNDE YURTDIŞI SEÇMEN NASIL OY KULLANACAK?

Yurtdışı seçmen listeleri Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından ilan edilecek. Yurtdışında yaşayan seçmenlerin oy kullanabilmeleri için yurtdışı seçmen kütüğüne kayıtlı olmaları gerekiyor. Buna göre gurbetçiler adres beyanında bulundukları temsilciliklerde veya yine gümrük kapılarında oy kullanacak. Yurtdışında oy kullanılabilmesi için YSK’nın kararı ve o ülkenin izin vermesi gerekiyor. 56 ülke ve 118 temsilcilikte sandık kurulması öngörülüyor.

Yurtdışındaki Türkiyelilerin oy kullananacağı tarih ve sandıklar randevu sistemiyle belirlenecek. Yani oy kullanacağı sandığı ve günü kendileri belirleyecek. Randevu almayanların gün ve sandığı ise YSK tarafından belirlenecek. YSK tarafından cumhurbaşkanlığı seçimi için yurtdışında oy verme süresi her iki tur için azami dört gün olarak öngörülüyor. Oy verme işlemleri Türkiye'deki seçim gününden önce başlayacak. Kesin tarihler YSK tarafından belirlenecek.

ÖNCEKİ SEÇİMLERDE NE OLDU?

Önceki seçimlerde Türkiye vatandaşları sınır kapılarında oy kullanabiliyordu. 2011'deki genel seçimde yurtdışında oy kullanma hakkına sahip olanların sadece yüzde 5’i oy kullandı. Kullanılan oylarda birinci parti yüzde 61 ile AK Parti oldu. CHP yüzde 26.24, MHP ise yüzde 8.21 oy aldı. CHP Parti Meclisi üyesi Ercan Karakaş’a göre önümüzdeki cumhurbaşkanlığı seçiminde ilk defa yurtdışındaki Türkiyelilerin politik eğilimi belli olacak:

"Bütün Avrupa ülkelerinde Almanya başta olmak üzere seçmen statüsüne gelen vatandaşlarımızın yüzde 80-85’i sol, sosyal demokratları veya Yeşilleri tercih ediyor. Türkiye’de daha önce sınırlarda kullanılan sandıklarda Türkiye’deki sağ partilere daha çok oy çıktığı doğru, ama 200 bin kişi oy kullanıyordu. Bunların çoğu da organize olarak taşınan kişilerin oylarıydı. Önümüzdeki cumhurbaşkanlığı seçimi ilk defa yurtdışında yaşayan Türkiye vatandaşlarının eğilimini belli edeceği seçimler olacak, çünkü parti organizasyonu olmayacak. Ben seçime katılımın yüksek olacağını düşünüyorum."

Ercan Karakaş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın mayıs ayındaki Köln ziyaretinin ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaoroğlu’nun da Almanya’ya gideceğini söyledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum