Tapusuz gecekondulara dönüşüm hakkı verilecek

Tapusuz gecekondulara dönüşüm hakkı verilecek
Tapusuz gecekondu sahipleri de kentsel dönüşüm yasasındaki bazı haklardan faydalanabileceği açıklandı.

Kentsel dönüşüm alanlarındaki tapusuz gecekondu sahiplerine yeni haklar getirildi. Artık tapusu olmayanlar da belli koşulları yerine getirerek ev sahibi olabilecek ya da kira yardımı alabilecek.

Bazı alanlarda yıllardır yaşayan, yol ya da elektrik su gibi hizmetleri de alan gecekonduların sahiplerini çıkartıp, dönüşüm projelerini yürütmekte sıkıntılar yaşanıyordu. NTV'ye göre kararla bu sorunun çözülmesi amaçlanıyor.

Riskli yapıyı kiracı veya hak sahibi olmaksınız kullananlara yardım yapılmasına dair Bakanlar Kurulu Kararı Resmi Gazete'de yayınlandı. Kararla gecekondusunun tapusu olmayanlar da kentsel dönüşüm yasasındaki haklardan faydalanabilecek. Buna göre, tapusu olmadan, bir başkasının ya da hazine'nin arazisinde oturanlara, yıkılacak evleri için enkaz bedeli ödenecek.

Bu kişilere mümkünse kentsel dönüşüm kapsamında yıkılacak gecekondusunun bulunduğu yerden, mümkün değilse de bu alan dışında yapılacak konutlardan satın alabilecekler. Konutun büyüklüğü ve ödeme koşulları her projeye göre ilgili kurumlarca belirlenecek. Enkaz için ödenen miktar ev bedelinden düşürülebilecek.

Hak sahibi idare ile anlaşamazsa enkaz bedelinin yüzde 10'ü peşin ödenecek. Tapusuz gecekondu sahipleri kentsel dönüşüm yasasındaki kira yardımı hakkından da faydalanacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.