TOKİ tarihi yapıları geleceğe aktarıyor

TOKİ tarihi yapıları geleceğe aktarıyor
TOKİ, Türkiye'nin birçok yerinde yıkılma tehlikesi bulunan tarihi yapıları yeniden inşa ederek geleceğe yönelik büyük bir hizmet gerçekleştiriyor.

TOKİ Başkanı Ergün Turan, yaptığı açıklamada, sosyal konut üretiminin yanında Türkiye'nin köklü kültürel değerlerine ve mirasına da sahip çıktıklarını belirtti.
Gelecek nesillere zengin bir miras bırakmak için koruma ve yenileme projeleri gerçekleştirdiklerini belirten Turan, unutulmaya yüz tutmuş, yıkılma ve yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan tarihsel değerleri gelecek nesillere kazandırmaya çalıştıklarını anlattı.

TOKİ Başkanı Turan, "Gelenekle gelecek arasında köprü oluşturup, tarihsel değerlerimizi ve kültürümüzü yaşatıyoruz. Tarihimizi değerlerimizi yeniden inşa ederek geleceğe aktarıyoruz. Anadolu'nun birçok yerinde yıkılma tehlikesi olan kültürel varlıklarımızı onardık. Yeni keşifler yaptık. TOKİ olarak Anadolu tarihine saygı duyarak, koruyarak şehirlerimizin tarihine katkı sağlıyoruz." ifadesini kullandı.

İdare olarak konut üretiminin yanında Anadolu tarihine katkı sağlamak için de çalışma yaptıklarını vurgulayan Turan, şöyle konuştu:

"Sosyal konut projelerimizi, kentsel dönüşüm çalışmalarımızı tarihsel mimarimizden esinlenerek yerel mimariyle geliştiriyoruz. Tarih ve coğrafyamızın bize sunduğu mimari zenginliği konut üretimine yansıtarak şehirlerimizi geleceğe taşıyoruz. Projelerimizin her birinde tarihsel ve kültürel mirasımızın korunmasını gözetiyoruz."

Nevşehir - Yer altı kenti

Turan, TOKİ'nin çalışmaları sayesinde yerin altında saklı kalan kültürel hazinelerin keşfedilmesinin de sağlandığını söyledi.

Nevşehir'de kentsel dönüşüm çalışmaları yaptıkları alanda bulunan 7 kilometrelik tarihi kentin bunlardan biri olduğuna dikkati çeken Turan, "Yer altı kenti, bulunmasının ertesinde 3. derece arkeolojik SİT alanı ilan edildi. Kapadokya bölgesindeki en büyük kiliselerden biri oldu. Hem Nevşehir tarihine hem de turizmine yeni katkılar sağlayacaktır." açıklamasında bulundu.

Tarihi doku muhafaza ediliyor

Trabzon'daki ünlü ve tarihi Zağnos Köprüsü'nü de restore ettiklerini belirten Turan, "Trabzon Valisi Zağnos Paşa tarafından 15'inci yüzyılda inşa edilen köprü Trabzon'un kültürel dokusunun önemli bir parçasıdır. Burayı restore ederek geleceğe uzanan bir köprü kurduk." diye konuştu.

Kutsal mekanları da koruyarak restore ettiklerini anlatan Turan, Adıyaman, Samsat'ta, uzun yıllardır bakımı yapılmadığı için yıkılmaya yüz tutmuş olan Safvan Bin Muattal Türbesi'nin, TOKİ eliyle yenilenip, güçlendirilen yapılardan biri olduğunu kaydetti.
Turan, "Yerel mimari unsurlar ve cephesi üzerinde kullanılan yöresel taşlarla yenilenen Safvan bin Muattal Türbesi, TOKİ'nin sahip çıktığı mirasın bir örneği." dedi.

TOKİ'nin, Siirt'te bulunan Hazreti Veysel Karani Türbesi etrafındaki çarpık yapılaşmanın neden olduğu kötü görüntünün ve tarihi dokuyu zedeleyen çevrenin düzenlemesini de gerçekleştirdiğini belirten Turan, bölgenin ihtiyaçları ve atmosferine uygun olarak yapılan çevre düzenleme çalışmaları ile yılda yaklaşık 200 bin kişinin ziyaret ettiği türbenin, hak ettiği çehreye kavuştuğunu ifade etti. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.