AK Parti ve CHP'den ortak ses: Kaygılıyız

AK Parti ve CHP'den ortak ses: Kaygılıyız
İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Başalan, "Deprem gerçeğinde bu kadar yüksek binaların yapılmasını tasvip etmiyorum" dedi

Birleşimde Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Sözcüsü Tonguç Çoban da "Bu yüksek yapılar İstanbul'un  bağrına saplanan hançerler. Bu gidişattan kaygılıyız" ifadeleriyle İstanbul'da yüksek katlı yapılaşmanın tehlikeli sonuçlar doğuracağının altını çizdi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi Ak Parti Grup  Başkanvekili Temel Başalan, "Deprem gerçeğinde bu kadar yüksek binaların  yapılmasını tasvip etmiyorum." dedi. 

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisinin Saraçhane'deki belediye  binasında gerçekleştirilen 9. birleşiminde, İstanbul'daki yüksek katlı binalar ve  deprem konusu tartışıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Temel  Başalan, konuyla ilgili, İstanbul'da yüksek katlı binaların yapılmasını uygun  görmediği görüşünü dile getirdi.

İstanbul'un deprem gerçeğine işaret eden Başalan, "Bu kadar yüksek  binaların yapılmasını tasvip etmiyorum. Birçok belediyenin maalesef emsal dışı  alanları hoyratça vatandaşlara ya da müteahhide kullandırılması sebebiyle, emsal  dışı alanlar yapılıyor bu binalarla. Binaların bu kadar yüksek olması konusunda,  bu emsal dışı alanların, hoyratça kullanıldığını ifade etmek istiyorum" diye  konuştu.

Başalan, plan yapma yetkisinin, tamamen büyükşehir veya il  belediyelerinde olması gerektiğini görüşünü dile getirdi.

Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Sözcüsü Tonguç Çoban da  İstanbul'daki özel proje alanları üzerine bir sunum gerçekleştirdi.

İstanbul'un simge yapılarına işaret eden Çoban, son 30 yılda  İstanbul'a eklenen gökdelen ve yüksek katlı yapıların bulunduğunu ve bunlarla çok  övünemediklerini dile getirdi.

Çoban, "Bu yüksek yapılar İstanbul'un bağrına saplanan hançerler. Bu  gidişattan kaygılıyız." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Artık kesinlikle dikey  mimariye müsaade edilmemelidir" sözünü hatırlatan Çoban, İstanbul Büyükşehir  Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın da bu konuyla ilgili Meclis'te konuştuğunu  anımsattı. Çoban, "Sayın Kadir Topbaş, kürsüde bakanların planlama yetkisi  olmamalıdır' dedi. Bu ülkeyi yöneten Cumhurbaşkanı, Bakanlar, Belediye Başkanı  bunları söylüyor. Bu sözlerin samimiyetine inanmak ve buna uygun davranışlar  bekliyoruz." diye konuştu.

ŞİŞLİ'DEKİ OKUL ARAZİSİ

Şişli ve Büyükşehir Belediyesi devre dışı bırakılarak, Çevre ve  Şehircilik Bakanlığı tarafından bir plan hazırlandığını ifade eden Çoban, Şişli  Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'nin bulunduğu arazi üzerinde yüksek katlı yoğun  bir yapılaşmayı öngören imar planları değişikliği olduğunu söyledi. Konuyla  ilgili dava sürecinin devam ettiğini belirten Çoban, şunları kaydetti:

"Şu an Şişli Belediye binasının bulunduğu alan ve yanındaki meslek  lisesi alanında tam 561 bin metrekarelik, 4 adet kule yapı kurulmak isteniyor.  Burası özel proje alanı ilan edildi. Sonuçta belediyenin bulunduğu alan 1989  yılından bu yana belediye hizmet alanı. Buraya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın  yaptığı toplam planda, bir tane dini tesis kurulmuş. Onun dışında orada  Türkiye'nin hem sanayisi ile Türkiye'de yetişmiş güç olan teknik liselerin, en  köklülerden biri olan teknik motor meslek diye geçer, Şişli Teknik ve Endüstri  Meslek Lisesi ortadan kaldırılmak isteniyor. Meslek Lisesi'nin bulunduğu arazi  üzerinde itirazlar sonucunda meslek alanı yüzde 70 daraltılarak, kuzeyde bir yere  konumlandırıldı. Son aşama, şunu söyleyeyim, son aşamada birtakım davalar,  itirazlar sonucu yürütmeyi durdurma kararı alındı ama gelinen noktada, 2015  yılında plan uygulama sınırları değiştirilerek, belediye binasının olduğu alan  uygulama sınırları dışına çıkarıldı, ama plan değişmedi. Sonuç olarak burada  fiilen 561 bin metrekarelik bir yeni hançer saplanmak isteniyor."

Çoban, Şişli Camisi ile adliye arasında 24 saat kilit olan noktada  böyle bir yapı yapılmak istendiğini ve davanın sürdüğünü söyledi. Çoban, "Biz  yatırıma karşı değiliz, biz Bakanın da belirttiği gibi yoğunluk artışı nedeniyle  İstanbul'da yeni cinayetlerin işlenmesine karşıyız. Bakanlığın bina yapma  yetkisine karşıyız. Bu hepimizin rahatsızlığı olmalı, bu yeni hançerleri olmasına  izin vermeyelim. Topluma örnek olalım." şeklinde konuştu.

MECLİS DEPREM KONUSUNU GÜNDEME TAŞIDI

Öte yandan AK Parti Grup Başkanvekili Yardımcısı Faruk Aydın'ın önceki  toplantılarda yaptığı "İstanbul'da deprem riski ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi  tarafından yapılan çalışmalar" konulu sunumu üzerine CHP'li meclis üyeleri de konuyla ilgili görüşlerini ve yanıtlanmasını istediği soruları Meclise sundu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.