Alkolü hisseden kontak kilidi kazaları azaltacak

Alkolü hisseden kontak kilidi kazaları azaltacak
Alkollü araç kullanmaktan daha önce ceza alan sürücülerin trafiğe çıkmadan önce araçlarına nefes test cihazı takmak zorunda kalacakları bildirildi.

ABD'de altı eyalette 1 Ocak itibariyle yürürlüğe giren yeni kanuna göre, daha önce ceza alan sürücülerin araçlarına takılacak kontak kilidi, sürücü ancak nefes test cihazına üfledikten ve 'uyanık' olduğunu ispat ettikten sonra motorun çalışmasına izin verecek. 

Ülkedeki 'Alkollü Sürücülere Karşı Anneler' grubu, kontak kilidinin daha önce alkollü araç kullanmaktan ceza almış herkese uygulanması için ABD çapında kampanya yürütüyor. Grup, bu yöntemle binlerce hayatın kurtulacağını savunurken, cihazı tenkid edenler ise otomatik kilitlerin alkol kullanımını kısıtlayan kuralları çok ileriye götüreceğini iddia ediyor.


Yeni kanuna göre İllinois eyaletindeki sürücüler kontak kilidinin masrafını kendileri karşılayacak. Kilidi araç konsoluna takmak 80 dolar tutarken, aylık kirası 80 dolar olacak ve her ay eyalete 30 dolar da vergi ödenecek. Aynı eyalette alkollü araç kullanmaktan ceza alan sürücüler isterlerse cihazı takmayabilecek fakat cezasının askıya alındığı süre boyunca araç kullanamayacak. Bunun yanında sürücüler, başka birisini nefes test cihazına üflettirip alkollü araç kullanmaya devam ettikleri durumda yakalanırsa hapis cezasına çarptırılacak.

Eyalet yetkililerinin tahminine göre bir yıl içerisinde 30 bine kadar ilk defa alkollü araç kullanmaktan ceza alan sürücünün bu cihazı takması bekleniyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.