İkinci el piyasası kilitlendi

İkinci el piyasası kilitlendi
İzmir'de 3 bin 360 galerinin bulunduğu Otokent Sitesi Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Akın, hurda indiriminin geleceği söylentileri nedeniyle, araç almak isteyenlerin beklemeyi tercih ettiğini belirterek, piyasanın açılması için hükümetin bu konuda bir a

AA muhabirine açıklamalarda bulunan Akın, ikinci el otomobil piyasasının son yıllarda sıfır araç piyasasına göre daha hareketli bir dönem geçirdiğini, ancak genel ekonomideki durgunlukla birlikte, 2008 yılının ikinci yarısından bu yana piyasanın durgunluk yaşadığını ifade etti. 

Sıfır kilometre aracın ikinci el piyasada yüzde 30-40 değer kaybettiğini, bu nedenle artık vatandaşların 1-3 yaş arası, kilometresi düşük araç alımını tercih ettiğini dile getiren Akın, ''geçen yılın ilk çeyreğinde piyasa iyi durumdaydı. Ancak küresel krizin etkisiyle faizlerin yükselmesi, ikinci el piyasasını doğrudan etkiledi. Çarşıdaki araba alım satım hacmi yıllardır bu kadar gerilememişti'' dedi. 

Hem galericiler, hem tüketicilerin faiz indirimini beklediğini ifade eden Akın, son dönemde belli bir yaşın üzerindeki araçların trafikten çekilmesi halinde ÖTV teşviği sağlanacağı yönündeki haberlerin piyasayı tamamen durdurduğunu söyledi. 

Otomobil almak isteyenler için çok uygun bir ortam olmasına ve fiyatların önemli oranda gerilemesine rağmen tüketicilerin hurda teşviği sonrası sıfır araç alma olasılığını göz önünde tutarak piyasaya inmediğini ifade eden Akın, şöyle konuştu: 

''Hurda teşviğinin verilip verilmeyeceği, verilirse ne oranda verileceği belli değil. Hurda indirimi gelirse tüketici verilen teşviğe göre sıfır araca yönelecektir. Bu durumda ikinci el piyasayı olumsuz etkileyebilir. Ancak şu anda büyük bir belirsizlik var. Bu en kötüsü. 

Araç almak isteyenler hurda teşviğini bekliyor. Tüketiciler arayış ve bekleyiş içinde. Eğer tüketici kredisi faizleri düşerse hurda indirimine bağlı kalmadan piyasa hareketlenebilir.'' 

Akın, ikinci el otomobil piyasasının seçim sonrası dönemde hareketleneceğini tahmen ettiklerini de belirtti. 

-GALERİLERİN GÖRÜŞÜ- 

İzmir Otomobil Galericileri Derneği Başkanı Ali Şahin ise hurda teşviğinin piyasada sirkülasyon yaratacağını, bunun ikinci ele olumlu etki yapabileceğini savundu. 

Piyasanın şu anda çok durgun olduğunu, galerilerin bugünleri öz sermayeyle geçirmeye çalıştığını belirten Şahin, ''Bu dönemde sıfır araç satan bazı bayilerin de durgunluk nedeniyle ikinci ele yönelmesi büyük sıkıntı yaratıyor'' dedi. 

Şahin, hurda teşviğinin tekrar yapılması halinde 2004 yılındaki düzenlemedeki hataların tekrarlanmaması gerektiğine işaret ederek, ''O dönemde hurda araçların değil, plakaların satışı yapıldı. Bir çok araç park yerlerini işgal eder konumda. Yapılacak düzenleme ile bu hurdaların ekonomiye kazandırılması için kesin yaptırım getirilmeli. Aksi taktirde bu araçlar bazı dolandırıcılık olaylarına da malzeme olacaktır'' diye konuştu.
AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.