Doğalgazlı otobüs 'Doruk' test edildi

Doğalgazlı otobüs 'Doruk' test edildi
Otokar tarafından üretilen doğalgazla çalışan alçak taban girişli, 9 metrelik 'Doruk' otobüsü test edildi.

Otokar'ın Adapazarı'ndaki fabrikasında üretilen doğalgazlı 'Doruk 230DG' otobüs modeli İzmit'te tanıtıldı.

Doğalgazlı olması sebebi ile diğer yakıt türlerine oranla daha çevreci bir otobüs olan Doruk 230DG, asit yağmurlarına neden olan gazların atılımında yüzde 50 ila yüzde 90 oranında azalma sağlıyor. Çevreci otobüsün parçacıklı madde atılım oranı ise dizel yakıt ile çalışan otobüslere kıyasla yüzde 50 ila 75 oranında daha az. Düşük bir gürültü seviyesine sahip olan otobüs, yakıt maliyetlerinde önemli düzeyde avantajlar sunuyor.150 metreküplük yakıt kapasitesi bulunan otobüs, daha uzun yol alarak toplu taşımacılık hizmetinin kesintiye uğramamasını sağlıyor. 


KULLANILACAĞI COĞRAFYANIN TOPOGRAFİK YAPISINA GÖRE AYARLANABİLİYOR


Doğalgazlı otobüs, araç kullanıcısının talebine uygun olarak, kullanılacağı coğrafyanın topografik yapısına göre ayarlanabiliyor. Otokar'ın Ar-Ge imkanları sayesinde, araca bağlanan bir bilgisayar yardımıyla yol dataları toplanarak işleniyor. Değerlendirilen veriler otobüsün kullanılacağı şehrin yapısına en uygun performans ve düşük yakıt tüketimi sağlamak için yeniden programlandırılıyor. Dünyada geçerli olan 'ECE R 110' numaralı regülasyona uygun olarak tasarlanan Doruk 230DG'de kazalarda devreye giren ve aracın tüm gaz beslemesini tüplerden kesen 'crash sensör' sistemi bulunuyor. Aracın yakıt hatlarına hasar veren şiddette bir kaza olması durumunda, bir patlamanın meydana gelmesi, bu sistem tarafından engelleniyor. 

Araçta çıkacak bir yangında tüplerin patlamaması için ekstra güvenlik önlemleri alınan otobüste tüplerin ucunda bulunan ısıya duyarlı tahliye valfleri sayesinde, gaz dışarı tahliye ediliyor ve patlama riski ortadan kaldırılıyor. Düşük egzoz emisyon seviyesine ek olarak modern toplu taşımacılığın gereği olan basamaksız giriş ve iniş kapıları ile yolculara kolay iniş-biniş avantajı sağlayan otobüsteki rampa sistemi sayesinde engelli yolcular tekerlekli sandalye ile çocuklu yolcular bebek arabaları ile otobüse rahatça inip binebiliyorlar. Tek adımda otobüse binilip inilebilmesi ise özellikle yaşlı yolcular için büyük avantaj sağlıyor. 

DORUK 230DG'de 25 oturan, 40 kişi ayakta olmak üzere 65 kişilik kapasite sunuluyor. Üstün güvenliğinin yanı sıra çevreciliği, otomatik vitesi, alçak taban girişi ve düşük yakıt giderleri ile modern toplu taşımacılık şartlarını ideal bir biçimde karşılayan otobüsün testi Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'ne ait Doğalgaz Dolum İstasyonu'nda yapıldı.

(CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.