Sıfır otomobilde "KDV ve ÖTV" hareketliliği

Sıfır otomobilde "KDV ve ÖTV" hareketliliği
Hükümetin otomotiv sektörünü krizden kurtarmak için çıkardığı KDV ve ÖTV teşviki hem bayileri hem vatandaşı mutlu etti.

İki gün öncesine kadar adeta 'sinek avlayan' otomobil satış bayileri teşvikin ilk gününde hasılatı artırdı. Ankara'daki showroomların her biri indirimli araçlardan 15 tane sattı. Bayilere teşvik çıktığı günden bu yana bayiler otomobil fiyatlarını sormak isteyen 300'ün üzerinde telefon alıyor. Vatandaşlar ise 3-8 bin lira arasında değişen indirimlerin ardından fırsatı değerlendirdiklerini ve araç sahibi olduklarını belirtiyor. 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan krize karşı önlem paketi piyasayı hareketlendirdi. Vatandaşlar, araba satış bayilerinin yolunu tuttu. Sıfır otomobil sahibi olmak isteyenler en düşük motorlu araçlardan alınan Özel Tüketim Vergisi'ni (ÖTV) üç ay süre ile yüzde 37'den yüzde 18'e indiren uygulamadan yararlandı. Teşvik öncesinde araç satamayan bayilere yoğun ilgi oldu. Teşvik duyulduktan itibaren etkiyi hissettiklerini söyleyen 4 ayrı markanın bayiliğini yapan firmanın Satış Koordinatörü Cem Aksu, geçen hafta bayi ve telefon trafiği olmadığını, dün sabahtan itibaren bayi ve telefon trafiğinde 7-8 kat artış olduğunu belirtti. Geçen haftaya kadar sıfır taleple çalıştıklarını, bayileri gezmeye gelenlerin bile olmadığını söyleyen Aksu, KDV ve ÖTV indirimlerinin ardından yoğun talep aldıklarını kaydetti. Aksu, "Her gün 300 telefon geliyor. İndirimlerin ne kadar olduğuna yönelik bilgi alıyorlar." dedi. 

Hükümet teşviki öncesinde çoğu zaman araç satamadıkları bilgisini veren Aksu, "İlk gün 15 araç sattık." dedi. Araçların fiyatlarına göre değişen indirimlerin 3 ile 8 bin lira arasında olduğunu kaydeden Aksu, teşvikle Türkiye'deki bayi ve distribütörlerin hepsinin stoklarının eriyeceğini söyledi. Satışların bunu gösterdiğine işaret eden Aksu, "Yurtdışında Avrupa ülkelerinden araç transferiyle birçok distribütör 3 aylık vergi ve ÖTV teşvikinden yararlanacaklar." dedi. Aksu, bu durumda Türkiye'deki firmaların zarar görebileceği uyarısında bulundu. Aksu, sıfır araç satışının artmasıyla ikinci el oto satışlarının azalacağını ve ikinci el satıcılarının da fiyat indirimine gideceklerini belirtti. 


"ARABA ALMAK İÇİN TEŞVİKİ BEKLEDİK"


Daha önce araç almayı düşünmeyen bir vatandaş ise 50-60 bin arasında bir araba alacağını söyledi. Araba almak için KDV ve ÖTV indirimini beklediğini belirten aynı kişi, teşvikin vatandaşları araba almaya yönlendireceğine dikkat çekti. Eşiyle birlikte 73 bin liralık bir jipi 70 bin liraya alan İsa Kar isimli vatandaş ise, "Uzun zamandır otomobil almayı düşünüyordum, indirim olunca aldım. 73 bin liralık arabada 3 bin liralık bir ikram. Teşvik psikolojik olarak araba almak için olumlu yansıdı." diye konuştu. Başka bir vatandaş ise hükümetin indirimlerinni tamamının fiyatlara yansımadığı görüşünde. Aynı vatandaş, uygun fiyat bulursa tercih ettiği arabayı alacağını dile getirdi. 

(CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.