Oto Shanghai'a hibrit araçlar damgasını vurdu

Oto Shanghai'a hibrit araçlar damgasını vurdu
Küresel krizden çıkış arayan otomotiv firmaları daha az yakan ve çevre dostu modellere yöneldi.

FOTOĞRAFLARI GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN

Dünyanın önde gelen oto fuarlarından '2009 Oto Shanghai'a hibrit otomobiller damgasını vurdu. 13.'sü düzenlenen uluslararası fuarda ilk kez tanıtılan 13 modelin çoğunluğunu hibrit araçlar oluşturdu.

2009'un ilk çeyreğinde ABD'yi geriden bırakarak dünyanın en büyük otomobil pazarı haline gelen Çin'de, sektör oyuncuları son maharetlerini sergiledi. Shanghai otomobil fuarına bin 500 firma katıldı. Fuarda Çinlilerin ürettikleri modellerin bir önceki seneye göre çokluğu dikkat çekti. Çinli yetkililer, katılımın çok olmasının uluslararası otomobil üreticilerinin Çin pazarına gösterdikleri ilginin bir belirtisi olduğunu söyledi. Çin'de Mart ayında geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 5 artarak, 1,11 milyon oto satışıyla bir anda dikkatleri üzerine çekmişti.

Çin hükümeti, kısa süre önce yerli otomobil endüstrisinin elektrik ve hibrit motorlu yeni nesil araçlar geliştirmesini temin için 1,46 milyar dolarlık bir fon ayırmıştı. Bu plana göre Çin'de 2011 yılına kadar söz konusu araç üretim kapasitesi 500 bini bulacak. Uzmanlar, otomotiv dünyası için, ekonomik kriz ortamında bile satışların artmasının Çin'i ve Asya pazarını oldukça önemli hale getirdiğini belirtiyor. 

Çarşamba günü ziyaretçilere kapılarını açacak Shanghai Otomobil fuarıyla ilgili bazı ayrıntılar ise şöyle: Çin'in ticari başkenti olan Shanghai'da düzenlenen ve büyüklüğü 30 futbol sahasına eşit fuarın sergi alanı ise 170 bin metrekareyi buluyor. Mercedes-Benz fuarda 2 bin 500 metrekarelik bir alanda otomobillerini sergiliyor. ABD'nin üç büyük oto devi General Motors, Ford ve Chrysler ise toplam 5 bin metrekarelik alanda ürünlerini tanıtıyor. Ford fuarda Çinli ortağı Chang'an Motor ile birlikte 37 arabayla boy gösteriyor. Oto Shanghai'da Çin özel sektörünün en büyük otomotiv şirketi Geely 22 modelini, kamu şirketi Chery ise 24 modelini sahneye çıkarıyor.

(CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.