Faizler düştü, konut sektörü canlandı

Faizler düştü, konut sektörü canlandı
Küresel mali krizin de etkisiyle uzun süre durgunluk yaşayan konut sektöründen olumlu sinyaller geliyor.

Faizlerin düşmesi ve tüketicinin güveninin artması konut sektörünü tekrar canlandırdı. Sektördeki hareketlilik mortgage (tut-sat) kredilerine de yansıdı. Şubat ayında 56 milyon TL olan mortgage kredisi, martta 190, nisan ayında ise 300 milyon TL'ye çıktı. Mayıs ve haziran aylarında da artış trendinin süreceği tahmin ediliyor. 

Toplam kredi miktarı Nisan 2009 itibariyle 37 milyar 658 milyon Türk Lirası'na ulaştı. Bu rakamın yıl sonunda 40 milyar TL'yi aşması bekleniyor. Garanti Mortgage Genel Müdürü Cemil Onaran, 2009'da konut kredilerinin 3 milyar artarak toplamda 40 milyar doları aşacağını söyledi. Onaran, "Fonlama maliyetleri uygun seviyeye geldiği zaman bankalar faizleri indirecek. Çünkü bankalar yeni kredi vererek hacimlerini büyütme konusunda çok istekli." dedi. 

Merkez Bankası'nın tek haneli rakama çekmesiyle düşme eğilimine giren faizler, konut sektörünü tekrar canlandırdı. 2008 kasım ve aralık aylarında eksiye giden konut kredileri, 2009'un şubat atından sonra kıpırdamaya başladı. 

Konut sektörü, 2006'da yüzde 79, 2007 yılında ise yüzde 56 büyüdü. Her türlü olumsuzluğa rağmen 2008'daki büyüme rakamı yüzde 21 olarak gerçekleşti. Sektör, küresel ekonomik krize rağmen 2009'da yüzde 10 artış bekliyor. 

Konut sektöründeki gelişmeleri ve mortgage kredilerini değerlendiren Garanti Mortgage Genel Müdürü Onaran, tüketicinin piyasalara olan güveninin artması, faizlerin düşmesi ve konut fiyatlarındaki gerilemenin sektörü canlandırmaya başladığını söyledi. 

Faiz oranlarının düşmesinin sektördeki canlanmada önemli rol oynadığını vurgulayan Onaran, "Şu anda tüketicide, konut edinmede doğru zamanın geldiğine yönelik bir düşünce oluştu. Bu noktada hem faizlerin düşmesi, hem de konut fiyatlarının bir miktar gerilemesi ve alternatif yatırım araçlarının getirisinin azalması beraberinde konut sektöründe bir canlanma getirdi." değerlendirmesinde bulundu.

Onaran'ın verdiği bilgilere göre, Türkiye'de her yıl 500 bin civarında yeni konuta ihtiyaç var. Faizlerin düşmesi ve fiyatların gerilemesi tüketicide ciddi anlamda konut edinme isteği doğurdu. Tüketicinin geleceğe güveni artmışsa, işsiz kalmayacağına, aldığı kredilerin taksitlerini ödeyeceğine inandığı zaman ev almaya karar veriyor. Dolayısıyla tüketici şu an, konut edinmede uygun zamanın geldiğini düşünüyor. Bu da sektörü hareketlendiriyor. Zaten tüketici güveni yukarıya dönmüş durumda. 

Konuttaki canlanmanın krizin hafiflediğine de bir işaret olabileceğini dile getiren Onaran, "Bundan sonra işlerin daha da iyi olabileceğini, yukarıya doğru dönebileceğine yönelik bir takım beklentiler oluşmaya başladı." ifadelerini kullandı. 

Konut kredisi faiz oranları yüzde 1,38-1,39 dolaylarında seyrediyor. Bu oran, konut almak için uygun seviye olarak görülüyor. Onaran'a göre, faiz oranları kısa vadede yüzde 1,30'un altına düşmez. Çünkü fonlama maliyetleri hala yüksek. Dolayısıyla kısa vadede faiz oranları bir miktar gerileyebilir. Ancak 1,39'dan 1,10 seviyelerine düşmez. Konut satışlarıyla ilgili de değerlendirmede bulunan Genel Müdür, şöyle konuştu: "Geçtiğimiz yıllarda 1,3 milyon adet gayrimenkul satışları olduğunu görüyoruz. Bu sene bu rakamlara ulaşmak mümkün olmayacak. Fakat 350-400 bin civarında bir konut satışının olacağı tahmin ediliyor." 

Onaran, konut kredilerinin henüz GSMH'nin yüzde 4'ünde olduğunu, bu nedenle mortgagenin Türkiye'de gelişme potansiyelinin çok yüksek olduğunu dile getirdi. (CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.