İnşaat sektörü, belediyelerden fedakârlık bekliyor

İnşaat sektörü, belediyelerden fedakârlık bekliyor
İnşaat sektörü, belediyelerin şerefeyi payında fedakarlık yapmasını istiyor  

İnşaat sektörü, dünya genelinde yaşanan ekonomik krizle birlikte neredeyse durma noktasına geldi. 

Türkiye'de inşaat sektörünün krizden etkilenmesinin sadece nakit sıkıntısından ve piyasalardaki güvensizlikten kaynaklandığını belirten sektör temsilcileri, alınacak bazı önlemlerle bu sorunların aşılabileceğine dikkat çekiyor.

Hükümetin uyguladığı bazı paketlerin devam etmesi ve sektöre has bazı yeni paketlerin uygulanması istenirken, belediyelerinde sektörün yeniden canlanması adına fedakarlık yapması talepler arasında yer alıyor. 

Konut fiyatlarına yüzde 20-30 oranında yansıyan ruhsat, şerefiye payı, proje bedellerinde yapılacak indirimin sektöre önemli oranda canlanma sağlayacağı kanaati var. Bu taleplerin önemine dikkat çekilirken, hükümetin tapu işlemlerindeki yüzde 15 olan harçları yüzde 5'e düşürmesiyle yaşanan hareketliliği örnek gösteriyor. 

Kayseri İnşaat Müteahhitleri Derneği (KAYİMDER) Başkanı Bekir Adıyaman, Türkiye'yi birçok dünya ülkesiyle kıyasladığında konut ihtiyacı süreklilik arz eden ve konut talebi yüksek olan ülkeler arasında yer aldığını açıkladı. 

Türkiye'de şu anda iç ve dış yatırım açısından çok büyük derecede inşaat sektöründeki hareketliliğe ihtiyaç olduğuna değinen Bekir Adıyaman, özellikle istihdam için inşaat sektörünün büyük katkısı olduğunu ve sektöre destek verilmesini istedi. 

Hükümetin sektörü canlandırma adına daha önce KDV indirimi yaptığını hatırlatan Adıyaman, bunun isabetli ama devamlılık etmesi gerektiğini vurgulayarak, "Şimdiye kadar sadece bir konuda KDV indirimi yapıldı. Ama sadece 150 metrekare brütü ve neti 150 metrekarenin üstündeki konutlarda yapıldı. Kaldı ki bu uygulama Türkiye'deki konut stokunun yüzde 5'ini kapsıyor. Yüzde 95'i kapsamı dışındadır. Yüzde 95'lik kısmı da brütü 150 ve 160 metrekare altında olandır. Eğer neti 150 metrekarenin altındaki konutlara da uygulanırsa inşaat sektöründe canlanma olur. Neti 150 metrekarenin altına indirilirse bu hemen hemen Türkiye'deki bütün konutları kapsayacaktır. Neti 120 metrekare olarak düşünürse bunun brütü 130 metrekareye tekabül eder. Hükümet bunu göz ardı etmemelidir." diye konuştu.

Adıyaman, hükümetin en azından konutların büyüklüğüne göre uyguladığı KDV indirimi ile tapu harçlarındaki indirimin süreklilik arz etmesi gerektiğini kaydetti. 

Bu uygulamanın haziran ayında sona erdiğini hatırlatan Adıyaman, "Tapular da yüzde 15'lik harç yüzde 5'e düşürüldü. Bu dahi büyük bir avantaj sağladı. Şuanda tapularda büyük bir hareketlilik getirdi. Bu sürekli olmalıdır. 6'ıncı ayda süre doluyor. Bunun uzatılması gerekir. İki uygulamada geçici bir paketti. Hükümetin paketlerinden birisi idi. Sektörün canlanması adına süreklilik arz etmesini istiyoruz." şeklinde konuştu. 

İnşaatlardaki girdi maliyetlerinde azaltılması adına inşaat malzemelerin de KDV oranının da düşürülmesi gerektiğini anlatan Adıyaman, şöyle konuştu: "Bunun yanında malum esnafa yönelik uygulanan can suyu kredileri vardı. Bugün çok mağdur olan birçok müteahhit arkadaşımız var. Bunlara da can suyu kredisi verilmelidir. Ayrı bir uygulama ile rahatlatma adına kredi şarttır. Bunu bekliyoruz. Bununla birlikte resmi iş yapan müteahhitlerin ödemelerinde gecikme var. Bunun önüne geçilmelidir. Biran önce hak edişleri ödenmelidir. Ayrılmış olan ödenek dilimleri serbest bırakılması durumunda resmi iş yapan arkadaşlarımızı rahatlatır."

BELEDİYELERDEN FEDAKARLIK BEKLİYORUZ

Bekir Adıyaman, yerel bazda yapılacak bazı uygulamaların da inşaat sektörünü ciddi anlamda hareketlendireceğine işaret ederek, "Yerel bazda düşünülürse belediyelerin fedakarlık yapacak girişimleri olmalı. İlimizde belediye payı olarak düşünülen şerefiye paraları çok yüksek. Bu miktar konut fiyatlarını bile büyük oranda etkiliyor. Her belediye bu şerefiye miktarını farklı oranlarda tutuyor. Ama inşaat maliyetine bire bir etki yapıyor. Müteahhide yansıyan kısmı ise, inşaatın durumu ve arsasına göre değişik miktar uygulanıyor. Semtlere göre bile değişiyor. Aslında bunların alınmaması lazım." biçiminde konuştu.

KONUT FİYATLARI EN AZ YÜZDE 15 UCUZLAR

Adıyaman, proje bedeli, ruhsat ve şerefiye paylarındaki indirimin ya da kaldırılmasının konut fiyatlarına en az yüzde 15 gibi ucuzlama şeklinde yansıyacağını aktardı. 

Meslek odalarının da yaşanan krizle birlikte fedakarlık yaparak bu masrafları biraz düşürmesini gerektiğini anlatan Adıyaman, şöyle konuştu: "Bunların tamamı inşaat sektörüne ve genel maliyetlerine yansıyor. Bu konut alan ve kooperatif üyelerine yansıyor. Üyeler fazla ödüyor. Yapımcılar maliyetlerine yansıtıyor. Bu nedenle konut alan insanımız bu yansımadan dolayı en az yüzde 20 ila 30 gibi yüksek ödeme yapıyor. Siz daha inşaata başlamadan proje aşamasında iken inşaata harcayacağınız miktarın 3'de 1'i kadar kısmını ruhsat, proje ve şerefiyeye harcıyorsunuz." 

Adıyaman, ticaret odasının 46 meslek komitesinden 33'ünün direk inşaat sektörü ile ilgisi olduğunu kaydetti.

Bu durumun inşaat sektörünün kapsadığı alanın ne kadar büyük olduğunu gösterdiğini anlatan Adıyaman, şöyle devam etti: "İnşaat sektöründe çalışan işçi sayısını baz alındığında Kayseri'de sadece 50-60 bin kişi ekmek inşaatta kazanıyor. Bunu nüfus olarak değerlendirirseniz 300 bin kişiye yakın insan ediyor. Türkiye geneline bakıldığında ise 6-7 milyon insan sektörden geçimini sağlıyor. Kriz döneminde bile inşaat sektörünün ülkeye KDV olarak sağladığı oran yüzde 6-7 civarında. Sektör hareketli olduğunda ise bu oran yüzde 11'led seviyesine çıkıyor. "

Mevcut inşaatı devam eden 30 bin konut dışında Kayseri'nin bugün ihtiyacı olan konut sayısının 5 bin civarında olduğu dile getirdi. 

Adıyaman, sektörün durma noktasına gelmesi ve nüfus yoğunlunun artışıyla birlikte bu talebin daha da arttığına işaret etti.


(CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.