Bu otomobiller kilo ile satılıyor

Bu otomobiller kilo ile satılıyor
Japonya'da kullanılmış arabalar, başka ülkelere kilo ile satılıyor. Yüksek navlun ücretlerine rağmen bu araçları alan ülkelerin halkı için fiyatlar hâlâ çok ekonomik.

Yeni Zelanda da bu arabaları en çok satın alan ülkelerin başında geliyor. 100 ABD dolarından başlayan ve açık artırma yoluyla satılan 10 yaşından büyük otomobiller, ülkenin serbest ithalat politikası nedeniyle çok ucuza alıcı buluyor. Araçların çok ucuz olması Yeni Zelanda'da hane başına 3 araç düşmesine neden oluyor. 

Yeni Zelanda'da yaşayan Türklerden Murat Güney, yeni arabaların genelde yaşlılar tarafından kullanıldığını, işçiliğin pahalı olduğu ülkede yaşlıların tamirle çok uğraşmamak için bu yola başvurduğunu söylüyor. Gençlerin genelde ikinci el otolara rağbet ettiğini de dile getiren Güney, "Çünkü ikinci el oto hem ucuz hem de fiyatından dolayı eskisini kolayca elden çıkarıp, farklı modellere binme imkânı sağlıyor" diyor. 

Yeni arabaların diğer ülkelere göre çok da ucuz olmadığını, fiyatların Avrupa ile aynı gibi olduğunu anlatan Türk genci, kendisinin 6 yıldır bu ülkede bulunduğunu ve bu süre içinde 6 araba değiştirdiğini dile getiriyor. Yeni Zelanda'da 10 yaşından büyük arabaların fiyatları 50 dolardan başlıyor ve ortalama 1500 ABD dolarına kadar çıkıyor. 10 yaşından küçük arabalar ise 3 bin dolardan başlayan fiyatlarla alıcı buluyor.

Japonya, Güney Kore ve Singapur gibi ülkelerde uygulanmakta olan 10 yaş üstü araçların kullanımını engelleyen yasalar çerçevesinde her yıl milyonlarca araba hurdaya çıkmak zorunda kalıyor. Araç sahipleri de arabalarını hurdaya vermek yerine çok cüzi fiyatlarla aracı şirketlere satıyor ve bu araçlar değişik ülkelere kilo ile ya da arabanın durumuna göre başka şekilde satılıyor. Örneğin sadece Japonya'da 2006 yılında 1milyon 136 bin araç trafikten men edilmişti. Trafikten men edilen bu araçlar, ithal yapan ülkelerin kanunları gereği Japonya'da gerekli dezenfekte işlemleri sonrasında kilo hesabı ile alınıyor. Sonrasında ise açık artırma yolu ile aracın yaşına ve kullanılabilirliğine göre belirlenen rezerv fiyatları üzerinden çok düşük fiyatlara halka sunuluyor.

Bu araçları genelde Rusya, İngiltere, Avustralya, İrlanda, Pakistan, Peru, Bolivya, Paraguay, Kenya ve Filipinler gibi ülkeler alıyor Adı geçen ülkeler, bu arabaların ithalatı için değişik politika izliyor. Bazısı çok katı kural koyarken, bazısı da bunu çok gevşek bırakıyor. Şili, Singapur, Güney Afrika ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkeler de bu araçlar için transit merkez olarak kullanılıyor. (CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.