Hummer'ı artık Çin üretecek

Hummer'ı artık Çin üretecek
Küresel mali kriz nedeniyle iflasın eşiğine gelen ve devletin iflas koruması altına giren ABD'nin otomotiv devi General Motors (GM), Hummer araçların üretim hakkını Çin'e sattı.

ABD medyasının haberlerine göre, 101 yıllık GM'nin Hummer araçlarını alan Çinli Sichuan Tengzhong Heavy Industrial Machinery şirketi ise sadece 4 yaşında ve 4 bin 300 işçisi var. 

Adı pek duyulmamış Çinli şirketin bu alımı büyük sürpriz olarak kabul edildi. Yolcu araçları üretmeyen Çinli şirketin bu alımıyla ilk defa ABD otomobil sanayinde bir şirket Çin'e satılmış oluyor. Bu şirket sadece çimento karıştırma ve kurtarıcı araçları üretiyor. Tengzhong, şirketin planı çerçevesinde inşaat makinaları, enerji ekipmanları ve bina materyalleri üretim ağını güçlendireceğini açıklamıştı. 


ÇİNLİLER KALİTEDEN ENDİŞELİ

Ancak Çinliler, Hummer'ların kalitesinin düşeceği endişesini taşıyor. Geçen yıl 900 bin yuan (130 bin dolar) para harcayarak H3'ü özel ithal eden Jun isimli bir Çinli, "Sanırım Çin'deki tüm Hummer sahipleri araçlarının kalitesinin düşeceğini zannedecek'' dedi. Jun, "Çin ürünlerini destekleme açısından bu alım güzel bir şey. Ancak bencil açıdan yaklaşırsak, bence hiç güzel olmadı" yorumunda bulundu. 

Tengzhong'un CEO'su Yang Yi, yaptığı yazılı açıklamada, şirketinin ABD pazarı için yakıt randımanlı Hummer üretme planı olduğunu söyledi. Hummer'ın CEO'su James Taylor ise, şirketinin girişken bir küresel genişleme atılımı başlatmak istediğini ve bunların arasında Çin'in de olduğunu belirtti. 


ORDU MU FİNANSÖR OLDU? 

Tengzhong'un internet sitesinde özel bir şirket olduğu yazıyor ancak Çin'de bu durumun 'farklı' olduğu tahmini yapılıyor. Çin'deki araba sevenler için oluşturulan internet sitelerinde Çinli şirketin Hummer'ı almasında Çin ordusunun finansör olup olmadığı soruları da soruldu. 

GM ve Tengzhong, satış için her hangi bir açıklamada bulunmadı. GM sadece satış için bir mutabakat zaptı imzalandığını duyurdu, satışın değeri hakkında ise bir bilgi vermedi. 

Tengzhong daha önce Ekim ayında petrol sahası ekipmanı üretmek için 3,5 milyar yuan (500 milyon dolar) değerindeki bir fabrikanın temelini attığını açıklamıştı.


HEDEF, DARDA KALANLARI ALMAK

Maddi sorun yaşayan yabancı markaları almak ve canlandırmak, gelişimi hızlandırmak için Çin'de oturmuş bir strateji olarak biliniyor. Çinli önde gelen bir otomobil üreticisi 2006'da İngiliz MG-Rover'ı satın almıştı. Başka bir Çinli üretici de Londra tipi taksileri üretmek için İngiliz bir ortakla anlaşmıştı. Ancak Çinli bu şirketler Tengzhong'dan farklı olarak otomobil üretimi yapan şirketlerdi. 

Çin yönetimi, son yıllarda şirketlerinin dışa yatırım yapmasını teşvik ediyor. Bu kapsamda Pekin merkezli Çinli bilgisayar devi Lenovo, IBM'in kişisel bilgisayar bölümünü 2004'te satın almıştı. Çin'de otomotiv sektörü hızla büyüyor. Bu yıl otomobil satışı aylık bazda ABD'yi geride bırakarak Nisan ayında 1.15 milyon oldu. Çinlilerin lüks araba alımı da belirgin artış göstermiş bulunuyor.



(CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.