Kampanyalara kanmayın
Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği ÇETKODER Genel Başkanı Mustafa Göktaş, son günlerde piyasada artan ve Gazete sayfalarına, TV ekranlarına, hatta Internet sitelerine yansıyan 'otomobilde cazip fiyat, otomobilde seri sonu ucuzluğu, otomobilde kaçırılmaz fırsatlar' gibi ilan ve haberlerin çoğalmasından sonra, tüketicilere önemli uyarılarda bulundu.
İNDİRİM BAHANE
Göktaş, “Piyasada türlü çeşitli reklam ve haber dolaşıyor. Sakın aldanmayın. Milleti taksitlendirerek borçlandırıp ipotek altına alıyorlar bir yandan, bir yandan da sürekli söğüşleyecek bir duruma getiriyorlar. Piyasaya bakın. Her çeşit ve marka araba yeni modeli çok cazip rakamlar ile sunuluyor. Peşinatsız veren bile var. Elindeki arabayı verip üste birkaç kuruş koyup yenisini alma merakı olanlar koşuyor. Ama tuzağın farkında değil. Bir defa sıfır arabayı nereden alırsanız alın, o arabayı dışarıda tamir ettirme, bakım ve onarım yaptırma şansınız ortadan kalkıyor. Direk onu aldığınız yerin servisine götürmek durumundasınız. Soygun düzeni burada iş başı yapıyor. Vatandaş olarak hakkınızı aramaya kalktığınızda tüm kapılar size kapalı. Servisin dışına çıktınız mı, garantiden oluyorsunuz” dedi.
VATANDAŞ NASIL TÜKETİLİYOR?
Göktaş, sistemin nasıl işlediğini şu sözlerle aktardı: “Sıfır arabayı alıyorsunuz. Plakası çıkıyor ve faturası kesiliyor, anahtar teslimi yapılıyor. Bir garanti kitapçığı ve servis kitabı yanında veriliyor. Çoğumuz o kitapçığı ve defteri okumayız ve incelemeyiz. Deniyor ki, üç sene elektronik, beş sene mekanik garanti. Bir müddet sonra servise ilk bakıma götürüyorsunuz. Bir şey yok. İkinci bakımdan sonra başlıyor işler. Derken bakıyorsunuz ki, servise her girip çıktığınızda yağ, su, filtreler değişiyor, yılda bir kez triger kayışı değişiyor, alınan ücret astronomik. O yapılan işi dışarıda yarı fiyatına yaptırmanız mümkün. Ama garanti kapsamından çıkarılmaması için mecbur kalıyorsun servise götürüyorsun. O da bu işi bildiği için sömürüyor seni sömürebildiği kadar.”
YASAL DÜZENLEME ŞART
Buna bir önlem alınması gerektiğini işaret eden Göktaş, Uygulamanın 4077 Sayılı Tüketici Yasası’na ve yürürlükteki ticaret kanunu ile diğer yasalara aykırı olduğunu da hatırlatarak sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu Tüketici aleyhine olan, tekel yaratan, serbest rekabeti önleyen, piyasada ise işsizliğe sebep olan durumun bir an evvel yasa ile düzenlenmesi gerekir. Eskiden sıfır araba almak bir yatırım meselesiydi. Vatandaş üç kuruşu var ise onu arabaya yatırım yapayım der bir tercih yapardı. O da geçti artık. Arabalar yatırım aracı olmaktan çıktı. Sıfır araba hangisi olursa olsun gidin alın, iki gün sonra götürüp vermeye kalkın aldığınız fiyatın dörtte birini hemen düşerler.
SIFIR ARABA MERAKI VE SERVİSLER, ESNAFI DA BİTİRDİ..
“Sıfır araba sevdası ve tüketim çılgınlığı, servisler ve firmaların kendi sattığı otomobile kendi kurduğu bölümlerde bakma işi dışarıdaki esnafı çoktan bitirdi” diyen Göktaş, tüketici örgütleri, sivil toplum kuruluşları, bu işle ilgili mesleki oda başkanlıklarının da sessiz kaldıklarına dikkat çekti. Göktaş, “Peki ya bu uygulamadan esasında daha büyük mağdur olan Kaportacı, boyacı, elektrikçi, lastikçi, tamircilerin bağlı olduğu meslek kuruluşları bu olan biteni görmüyor mu ve neden sessizler?” diye sordu.
(habervaktim)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.