2000'den sonra inşa edilen evleri satın alın

2000'den sonra inşa edilen evleri satın alın
İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Antalya Şube Başkanı Durmuş Nar, ev almak isteyen vatandaşlara özellikle 2000 senesinden sonra yapılmış binaları tercih etmeleri tavsiyesinde bulundu. 

Nar, 1999'da yaşanan Marmara Depremi'nin ardından çıkarılan yasa ve yönetmelikler sonrasında yapılan düzenlemelerle inşa edilen yeni binaların daha sağlam olduğunu söyledi. 

Nar, vatandaşların yapı denetiminden geçmiş binaları tercih etmelerini istedi.

Durmuş Nar, Antalya'nın yapı denetimi uygulanan illerden birisi olduğunu hatırlatarak, bu tarihten sonra inşa edilen binaların daha güvenli olduğunu ifade etti.

Antalya 6-7 Kasım tarihlerinde Türkiye'nin değişik bölgelerinden ve yurt dışından gelecek inşaat mühendislerine ve akademisyenlere ev sahipliği yapacak.

1. İnşaat Mühendisliği Eğitim Sempozyumu'na katılacak olan misafirler inşaat mühendislerinin aldığı eğitimden, mesleki sorunlarına kadar birçok konuyu iki gün boyunca tartışacak. Organizasyon öncesinde düzenlenen basın toplantısında konuşan İMO Antalya Şube Başkanı Durmuş Nar, sempozyumda alışılagelmişin dışında bir yapılanma gerçekleştirerek geniş tartışma ortamı oluşturduklarını söyledi.

Sempozyuma 8 konuşmacının davet edildiğini anlatan Nar, "İnşaat mühendisliği hep tartışılmıştır. Yetersizliği ve niteliği konusunda durum tespitleri her zeminde dile getirilmiştir. Sempozyum mesleğimizin geleceğe yönelik öngörüler oluşturması bakımından önem taşımaktadır." dedi.

Nar, toplantı sonrası gazetecilerin sorularını da cevaplandırdı.

Türkiye'de inşaat mühendisliği eğitiminin yetersiz olduğunu öne süren Nar, mevcutların durumu iyileştirilmeden üniversitelerin yeni bölüm açmasını eleştirerek, "Bir müdür, bir mühürle açılan üniversitelerin yetiştireceği inşaat mühendisleri mesleki açıdan yetersiz olacaktır. Donanımlı olmadıkları için piyasaya çıktıklarında zorluklar yaşayacaklardır. Bu sorun şu an için yok. Çünkü bu şekilde açılan üniversiteler henüz mezun verecek konuma gelmedi. Ancak ileride mezunlar verilmeye başlandığında bu sorun açığa çıkacak." uyarısında bulundu.

Türkiye'nin yüzde 98'inin deprem kuşağında olduğunu hatırlatan İMO Şube Başkanı, vatandaşlardan mülk edinirken bu gerçeği dikkate alarak hareket etmelerini istedi.

Sağlam bina yapmanın tek başına yeterli olmadığının altını çizen Nar, vatandaşların konut alırken bilinçli hareket etmeleri gerektiğini vurguladı.

İnsanlardan araba alırken gösterdikleri hassasiyeti ev alırken de sergilemelerini isteyen Nar, şunları söyledi: "Araba alırken nasıl bir ustaya soruyorsak ya da teknik yapısını araştırıyorsak, her binayı yapan bir mühendis, mimar, tapu veren kurumlar var. Bunlar bulunup, bilgi alınmalı. Özellikle 2001 yılında çıkan yapı denetim yasası ve yönetmelik değişikliği var. Bunlardan sonra yapılan binalar daha emniyetli. Yapı denetim yasasına dahil olduğu için özellikle Antalya daha emniyetli. Vatandaşlar ev alırken özellikle binanın 2000 yılından sonra yapılmış olmasına dikkat etmeleri kendi güvenlikleri açısından daha iyi olur."

(CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.