2020 yılından sonra yollarda onların sözü geçecek

2020 yılından sonra yollarda onların sözü geçecek
Elektrikli araçların 2020 yılına kadar sektörde yüzde 12 piyasaya payına sahip olacağı, 2020 yılından sonra ise otoyolların tamamen hakimi olacağı vurgulandı.

Bursa Uludağ Taşıt Araçları ve Yan Sanayi İhracatçıları Birliği (UTAYSİB) ve Frost & Sullivan firması işbirliğinde, konusuna hakim uzmanların sunumuyla 'Otomotivin Geleceği: Elektrikli ve Hibrid Taşıtlar' konusunda bir seminer düzenlendi. Otomotiv sektörünün geleceği olarak görülen elektrikli ve hibrid taşıtlar konulu seminer ile küresel pazarlardaki otomotiv endüstrisinin güncel durumu, geleceği ve eğilimlerinin irdelendiği seminerde konu ile ilgili kurumlara bilgiler verildi. Türkiye otomotiv endüstrisinin başkenti Bursa'da gerçekleştirilen seminer aracılığıyla, 21. yüzyıl otomotiv endüstrisinin temel taşı olacak elektrikli taşıtlar teknolojisine ilişkin detaylı bilgiler verildi.

Seminerde basın mensuplarının sorularını cevaplayan Otomotiv Sektörü AB Danışmanlık Birimi Başkanı ve Frost & Sullivan Grubu Direktörlerinden Edward Gibbs, 2020 yılına kadar elektrikli araçların piyasasının yüzde 12'sini alacağını söyledi. Elektrikli araçların yeni dünyada sektör için büyük bir fırsat olduğunun altını çizen Edward Gibbs, elektrikli araçların gerek birinci imalatçılar, gerekse yan sanayi için büyük bir fırsat olduğunu söyledi. Yeni yatırımlara başlamak gerektiği üzerinde duran Gibbs, "Bu alanda özellikle Türkiye araştırmalarını yapıyor, ama bu teknoloji açısından bütün dünyada yeni yatırımlar için müsait bir alan var, küresel olarak son birkaç yıl içinde insanların öincelikli konusu güvenli bir alan. Sadece altyapıyla da kalmayıp sanayi sektörünün yanı sıra bankalar gibi finans sektörü de bu alanla ilgilenmekte ve elektrikli araç teknolojisi ve bu alanda önemli yatırım fırsatları araştırmakta." dedi.

Ekonomik krizden herkesin 2010 yılından itibaren çıkılacağı beklentisinin olduğuna dikkat çeken Edward Gibbs, krizden çıktıktan sonra özellikle endüstriyel yatırımlarda bir artış yaşanacağını vurguladı. Diğer alanlarda yatırımların kıymeti azalırken bu sektörde ise insanların elinde bulunan yatırım kaynağının bu alanda kullanılacağına işaret eden Edward Gibbs, "Bu kaynağı Türkiye için kullanabilirler, çünkü Türkiye'de yatırım yapacak olumsuz bir durum yok, hem otomotiv endüstrisi açısından oldukça deneyimli bir sektör var ve hem de Türkiye ihracat yapılabilecek en uygun ülkelerden biri." şeklinde konuştu.

Elektrikli araçların 2020 yılına kadar sektörde en fazla yüzde 12 piyasa payına sahip olacağını aktaran Edward Gibbs, "Bu kısa sürede bu araçlar piyasaya hakim olmayacak. Ancak bu noktada yatırımcıların en çok üzerinde durduğu nokta şu; elektrikli araçlar teknolojisinin yaşayacağı evrim, yani ne kadar hızlı bir gelişme yaşanacak, bu tespitler bu alana yapılacak yatırımları hızlandıracaktır." ifadelerini kullandı.

Teknolojideki bu önemli değişimin petrol devlerinin ve bu sektörde söz sahibi olanların hoşuna gitmeyeceğinin altını çizen Edward Gibbs, sözlerini şöyle sürdürdü: "Direkman bu teknolojiyi onlar engelliyor demeyeceğim, ama tabii ki bu onların hoşuna gitmiyor. Elektrikli araçlarla yeni bir yatırım alanı orataya çıkıyor. Ama diğer yandan özellikle Avrupa Birliği ülkeleri enerji güvenliği açısından petrol ve diğer fosil yakıtlarına bağımlılığı azaltmak amacıyla elektrikli araçlar teknolojisini en fazla hükümetlerin desteklediğini görüyoruz."

Uludağ Taşıt Araçları ve Yan Sanayi İhracatçıları Birliği (UTAYSİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Sünneli ise çevreye duyulan sağduyu ve petrol rezervlerinin azalması nedeniyle alternatif yakıt sistemlerine yönelişin başladığını belirterek, hibrit ile başlayan bu trendin yerini yakın gelecekte yüzde 100 elektrikli taşıtlara bırakacağını söyledi. Bir yel değirmenin 300 adet elektrikli taşıtın günlük elektrik ihtiyacını karşıladığı bilgisini veren Ferit Sünneli, "Avrupa'da üretimine başlanan elektrikli araçlar, tek seferlik şarjla, 100 milin üzerinde yol katedip, 70 mil sürat yapabiliyor, mil başına ise 3 centlik yakıt tüketiyor." diye anlattı.

Bu dönüşümün kaçınılmaz olduğunun altını çizen Sünneli, sözlerini şöyle tamamladı: "Süratle yapımızı bu yöne çevirmeliyiz. Devletin de bu yönde bizi teşvik etmesi halinde hem otomotiv endüstrimiz hem de endüstrimizin yakın temas halinde olduğu birçok sektör bundan haklı payını alacak. Ayrıca yenilenebilir enerji konusunda dünya lideri Almanya, 280 bin kişiyi bu sektörde istihdam etmekte. Biz de varlığımızı sürdürebilmek için gerek yenilenebilir, gerekse elektrikli taşıt teknolojisine adapte olmamız gerekiyor." (CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.