Ahmet Taşgetiren

Ahmet Taşgetiren

Ergenekon: Sır içinde sır

Ergenekon: Sır içinde sır

Türkiye, bu dava ile Ergenekon'u çözerse, hiç şüphesiz, Cumhuriyet döneminin en büyük devrimini gerçekleştirmiş olacak.
Yapabilir mi? Bilemiyorum. Bir yandan davanın hacmine bakıyorum, bir yandan mahkemenin yapısına ve devletin dava ile ilgili hassasiyetine, "Neden olmasın!" diyebilmek içimden gelmiyor. Ama süreç devam ediyor ve her gün, ümitleri yeşerten gelişmeler oluyor.

Onun için gene de "Neden olmasın!" hissini diri tutmakta yarar olduğunu düşünüyorum. Olay, "Devlet neyi yaptı? Devlet kendisi için olsa bile neyi yapabilir, neyi yapamaz? Devlet adına ama kendi hesabına kimler neleri yaptı? Devlet adına yapılan ama yapılmaması gereken şeyler karşısında, devlet yıpratılmadan nasıl yaptırım uygulanabilir?" gibi sorularla ilgili. Kolay değil karar vermek, sonuç almak? Hele devletin tüm birimlerinin aynı doğrultuda düşünmediği bir zeminde...

Son birkaç gün içine giren hadiselere bakın: -Üzeyir Garih cinayeti çözüldü zannedilmiş, bir kişi cinayetten dolayı ömür boyu hapse mahkum olmuştu... Ama şimdi dava yeniden başlıyor, çünkü mahkum olan kişi, cezaevinden yazdığı mektupta "Bu işte başka işler var" diye feryat ediyor.

Dava Ergenekon'la bütünleşiyor. -Danıştay davası kısa süre önce, Cumhuriyet gazetesine atılan bombalarla da bağlantılı olarak Ergenekon kapsamına alındı. -Albay Rıdvan Özden'in katli, uzun tartışmalardan, ailenin iddiaları karşısında uzun sessizliklerden ve direnişlerden sonra, şimdi Ergenekon davası içinde yeniden ele alınacak. -Hrant Dink'in öldürülmesi davasında bir polis, "Dink'in öldürüleceğini üstlerime bildirmiştim" diye ifade verdi. Dink davası, Ergenekon'dan ayrı görülüyor ama, o işin de Ergenekon'un içine girmesine ramak kaldı denebilir. -MİT'ten, Ergenekon davasını gören Mahkemenin Başkanına gizli bir dosya geldiği, bu dosyada Ergenekon'un 69 kişilik şemasının bulunduğu, orada "Bir Numara"ya ait bilginin de yer aldığı, bu bilgilerin gizli olduğu ve gerekirse mahkeme safahatı içinde açıklanabileceği bildirildi. Müthiş bir gelişme.

Şu anda Mahkeme Başkanı'nın, son derece stratejik bir bilgiye sahip olduğunda kuşku yok. Bu bilgi, bundan böyle Ergenekon davasını bir çok çevrenin gözaltında tutmasına yol açacak. Acaba Bir Numara kim? Şu mu, bu mu, o mu? Şu anda Ergenekon'da müthiş bilinmezlikler mevcut. Ergenekon, tutuklu bulunan ve yargılananlardan çok daha derin bir dünyayı haber veriyor. -Bakın şimdi: Mehmet Ağar yargı huzuruna çıkıyor. "-Ne yaptıysak devlet adına yaptık" diyen birisi o. Geçen, Veli Küçük'ün "Devletin komplo kuracağını aklıma getirmezdim" dediğinde yazdım, herkes devlet olmuş Türkiye'de... İtirafçılar ve mafya mensupları bile...

JİTEM var mıydı, yok muydu? Tabii ki vardı ama, yoklar oynanıyor? Bu bile işin sırlı yanını, ya da "Devletin rutin dışı işleri olur" yaklaşımını sergilemek için yeterli... -Genelkurmay eski Başkanı Org. Hilmi Özkök, son günlerde sırlı sırlı konuşuyor değil mi? Onun konuşmaları, "Sivil - Asker ilişkilerine dair" çok şey bildiğini, azını söylediğini hissettiriyor. Ayışığı ve Sarıkız, Ergenekon'un neresindeydi acaba? Ben Ergenekon davasının seyrine baktığımda, gayet soğukkanlı bir işleyiş görüyorum.

Savcıların ve yargıçların, sanıklardan, avukatlardan, sokaktaki insanlardan ve herhangi bir medya mensubundan çok daha fazlasını bildikleri ve gerçeği ortaya çıkarmak için adım adım ilerledikleri gözleniyor. Bu noktada, daha önce Fail-i Meçhuller ve Susurluk konusunda oluşturulan Meclis Araştırma Komisyonları'nın sınırlı zaman ve yetkilerinden kaynaklanan zaaf, mahkeme için söz konusu değil.

Ne denir? İnşallah, Ergenekon'un hâlâ varsa devlet içindeki uzantıları bu davanın başına bir şey getirmez de, Türkiye, bağırsaklarını temizler. "Hala varsa..." demekten kurtulamıyoruz, çünkü, Ergenekon bağlantıları, korku filmlerinde her an karşınıza çıkması beklenen bir meçhul "silici" yi andırıyor. Orda, burda, şurda... Her yerde, her an kaşınıza çıkabilir bir heyula! "12 dev adam"ımız vardı ya hani bir zamanlar... Ben onlara benzetiyorum şu anda Ergenekon davasında görev alan hukukçuları... Allah kolaylık versin!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ahmet Taşgetiren Arşivi