Muhsin Meriç

Muhsin Meriç

İmtihanın adı: Gazze!

İmtihanın adı: Gazze!

Bu satırları yazdığım sıralarda Gazze yeni bir sabaha uyanıyordu. Al Jazeera Mubaşir’den canlı izlenilebilen Gazze Sabah’ının alt yazısında 434 şehidin ve 2280 yaralının haberi vardı. Gecenin barut kokan yorgunluğu Gazze semâlarından okunuyor, yeni bombaların kirli dumanları yükseliyordu…
Dünya Gazze’ye canlı bakıyor; tıpkı bir aynaya bakar gibi! İsrail’in katliam yaptığı yeri izlerken kendi liderlerinin zulmü onaylayan barbarca ve vahşice sessizliklerine isyan ediyor ‘uygar’ dünya! “Ortadoğu’daki katliama o kadar alıştık ki, İsraillileri kırmayıp, hiç aldırış etmiyoruz” diyen Robert Fisk bu insanlık iflasına dikkat çekiyor ve ekliyor: “Liderler yalan söylüyor, siviller ölüyor ve tarih dersleri görmezlikten geliniyor!”
İnsanlığın yeni imtihanının adı oldu Gazze…
“Bombalar gökyüzünden yağmur gibi inerken, binlerce metre yükseklikten pencerenizin kenarından sarkanın Fetih ya da Hamas bayrağı olmasının fark yaratmayacağından emin olabilirsiniz” diyor İtalyan yazar Vittorio Arrigoni. Hamas ve El Fetih’in imtihanına dikkat çekiyor. El Fetih’in iktidar için kendi milletinin katledilmesi karşısındaki hamakat kokan tavrı, vicdanları kanatan bu zulmü planlayanlarla işbirlikçi olan hâinlerin türemesi ve bir türlü bitmek bilmeyen kardeş kavgası… Bu imtihanın zor soruları… İttifak olmadıkça, ittihad sağlanmadıkça daha çok masum şehid olacak. Güneşin doğması için çok daha fazla yıldızın sönmesi gerekecek!
İslâm dünyası imtihan oluyor…
Şu sıralarda (Cumartesi sabah) Cidde’de İslâm Konferansı Teşkilatı (İKT), dışişleri bakanları düzeyinde toplantı hâlinde idi. İlk somut teklif Malezya’dan geldi; bölgeye barış gücü gönderilmesini teklif etti. Hafta içi Kahire’de toplanan Arap Birliği’nden çıkmayan tesirli ses buradan çıkar mı acaba? Şüpheli! Yine bu hafta yaptığı temaslarla ortak bir tavır geliştirmeye çalışan Başbakan Erdoğan’ın diplomatik hamlelerinden başka kayda değer bir gelişme görülmedi. Başbakan’ın birkaç günlük hamlesi bile yabancı basında “Türk Başbakanı Arapları birleştiriyor” başlığı ile verildi. İslâm ülkeleri liderlerinin ‘ezber-bozan’ tavırlar geliştirme vaktinin gelmesi için ne boyutta bir katliam gerekiyor acaba? Milyonlar sokaklara dökülmeli belki! O zaman kendi koltukları tehlikeye giren liderler kıpırdarlar mı acaba?
Medya vicdan imtihanında…
Neymiş, “Hamas İsrail’i tahrik etmişmiş!” Yok, efendim, “ölü sayısının artması Hamas’ın işine yararmış! İsraillilerin can güvenliği söz konusuymuş! Siviller korku içinde yaşıyormuş!”
Bunlar Batı basınında değil, bizim o vicdan fukarası, ahmak, satılmış, köksüz, soysuz, imansız ve emansız bazı paçavralarda çıkan yorumlar, ifadeler!
Bu herzeler, İsrail hükümet sözcülerinin kendilerini savunmak için geliştirdikleri retoriğin Türkçeleştirilmiş halleri. Bu saçma yorumlar, bir zamanlar, ABD Dışişleri Bakanı olan Madeleine Albright’ın sanki Filistin tankları Tel Aviv sokaklarında dolaşıyormuşçasına İsrail’in “kuşatma altında” olduğunu söylemesi kadar utanç verici! Şimdilerde bu şahıs, Barack Hüseyin Obama’nın ekibinde. John L. Esposito’ya göre Gazze kuşatması Obama’nın ilk testi olacak!
Gazze imtihanı elek gibi; gözenekleri çok dar olmayan! Gazze imtihanı sırat köprüsü gibi; kıldan ince kılıçtan keskin!
Gönüllü teşekküller, sivil toplum kuruluşları imtihan oluyor…
Gazze’deki kardeşlerimize yardımların tesirli ve doğru yollarla ulaştırılması için mücadele veren tüm kuruluşlar desteklenmeli. Kızılay’ın, İnsani Yardım Vakfı (İHH)’nın gayretleri gerçekten takdire şayan. Yeterli mi? Kesinlikle hayır! Çığ gibi büyümeli! Zulüm ateşi bu ittifakla söndürülebilir ancak! İnkâr karanlığı bu ittihad şuuruyla ancak dağıtılabilir!
Âkıbet muttakîlerindir. Zafer elbette inananların olacaktır. Bu imtihanı doğru okuyup geçmek şartıyla! En tesirli silah olan duâ silahına sımsıkı sarılarak ve manevî mühimmat ve cephaneliği zenginleştirmek kaydıyla!
Gazze’ye yönelik insafsız saldırı bir bumerang gibi İsrail’i de, destekçilerini de vuracak. Bunu inşâallah göreceğiz. Dr. Nizar Reyyan ve diğer yüzlerce şehidimiz onların kâbusları bizim de iftihar vesilemiz ve kuvvetimiz olacak.
Yeter ki bu imtihanı İslâm dünyası iyi değerlendirsin.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Muhsin Meriç Arşivi