Abdurrahman Dilipak

Abdurrahman Dilipak

Ayı Yogi, ya da kriz geçti mi?

Ayı Yogi, ya da kriz geçti mi?

Birileri bu krizden çok şey umud ediyordu, ama beklenen olmadı.
Ekonomik kriz, terörle taçlandırılacaktı, ama olmadı. Borsa krizi daha fazla derinmeşmedi ve Ergenekon çökertildi.. Bomba, tetikçilerin elinde patladı..
Aslında yeni krizlere hazırlıklı olmamız lazım..
Ne çeteler biter bu ülkede, ne de ekonomik ve siyasi krizler.. çünkü bunları üreten, servis yapan bir lobi var..
Amerika’daki borsa krizinin derinliği 100 milyar dolar olarak tahmin ediliyor.. Şimdi FED, finans piyasasını takip etmek, denetim altına almak için finans kuruluşlarının tomografisini çıkartacak ve finans hareketlerini yakın takibe alacakmış.
İşte asıl kızılca kıyamet o zaman patlayacak.
Hatırlayın; dolar krizi nasıl başladı? İranGATE’ten söz ediyorum. ABD’nin Şah zamanında Tahran elçiliğinde özel seri numarası ile dolar basıp, media, sermaye ve siyaseti fonladığı, burada basılan paraların sadece bölge devletlerine değil, Vatikan Bankası üzerinden Avrupa ülkelerine ve hatta Nikaragua’ya kadar servis yapıldığı anlaşılınca, bu matbaa makinasının imhası gündeme gelmişti.. Daha sonra Rafsancani de işin farkına varıp kendisi dolar basmaya başladı. Bunun üzerine başlatılan tahkikatta, İsrail’in ve devlet içindeki başka kurumların da illegal bir şekilde dolar bastıkları anlaşıldı.
Zaten bu parayı basan, Amerikan derin devletini oluşturan 7 şirket. Bu paranın kaynağında Amerikan derin devleti var. Parayı Amerikan hükümetine borç veriyorlar.. Karmaşık bir sistem. Bu parayı belli bir faizle veriyor, bu da Amerikan derin devletinin finansmanını sağlıyor..
İşi sorgulayınca gereçek ortaya çıktı ve panik başladı.. Boykot da buna eklenince dolardaki düşüş başladı. 11 Eylül sonrası Amerikan derin devletinin kendi iç hesaplaşması ile işler kontrolden çıktı.
Şimdi ‘Finans piyasasını denetleyeceğiz’ diyorlar.. Finans piyasasındaki açık, bir iddiaya göre 3 triyon dolar.. Yani bugünkünden 30 kat daha fazla bir risk sözkonusu. ABD habire para basıp dünyayı dolara boğarken bir takım şeyler görülmüyordu. Şimdi dağıtılan dolarlar geri dönmeye başlayınca geçmişin yanlışları da ortaya çıkmaya başladı.. Derin gerçek birilerinin paçalarının tutuşmasına sebeb oldu..
Bu krizin bir anda patlaması mümkün değil. Bu tür dalgalanmalarla bu stres atılacak.. Stres sona erdiğinde bu günkü gibi bir Amerika kalmayacak geriye..
Amerika, çizgi filmdeki Ayı Yogi’ye benziyor. Yamaçtan ileri doğru boşlukta yürüyor. Ayağının altının boş olduğunu anladığında düşüşe geçecek..
Amerika geleceğini tüketti..
Bugün Amerika ayakta duruyorsa, payandaları sayesinde duruyor..
Mesela bizim Merkez Bankası, 20-40 milyar arası dolar rezervine sahip. Bununla övünüyorlar.. Bankacılardan aldığım bilgiye göre normalde bu rezervin gayri safi milli hasılanın % 5 i cıvarında olması gerek. Hadi olsun iki katı.. % 10 olsun. Hayır bizim rezervimiz 90 milyar dolara yaklaştı. Yani olması gerekenin 2 katından 2 kat fazla. Yani tutmamız gereken rezervin dört katı rezerve sahibiz..
Piyasadan % 10 gibi topladığımız parayı götürüp ABD’ye % 1,5-2 den faize veriyoruz.. Yani Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, % 8 zararla ABD’ye döviz transferi yapıyor.. Yani artık ABD bize değil, biz ABD’ye yardım ediyor, kaynak transferi sağlıyoruz..
IMF de bizi bu yönde teşvik ediyor. Krizleri bahane ederek döviz pozisyonumuzun pozitif olmasını istiyor..
Tekrar söylüyorum, ABD yönetimi, finans piyasasını şeffaflaştırmadan ve yakın takibe almadan önünü görmez. Bunu yaptığında ise karşılaşacağı manzara, Ayı Yogi’nin sonu olacaktır..
Göreceksiniz bu dalgalanmalar, med cezirler geçip piyasa durulunca dolar yine düşmeye başlayacak..
Bu dalgalanmalar normal..
Askeri ve siyasi krizler, altına yönelişi artırabilir. Faiz piyasası dolar/hisse senedi tercihinde belirleyici olacaktır. Ancak bütün bunlar o günle ilgili.. Ekonomi sonunda kendi yönünü bulacaktır..
Amerikan doları gibi, Amerikan ekonomisi de istikrarsız bir döneme girdi. Dolar hastalıklı. Büyü çözüldü, şans geri döndü.. Amerikan maliyesinde de sıkıntılar baş göstermeye başladı.. Kamu, reel sektör ve finans piyasası üç koldan çöküşe geçti..
Amerikan ekonomisindeki kriz, daha uzun bir süre dünya borsalarında dalgalanmalara sebeb olacak. Şimdi yılda iki gibi gözüken krizler, yılda üçe, dörde çıkacak.. Amerikan ekonomisindeki dalgalanmalar bağımlı ülke ekonomilerinde de çözülmelere sebeb olacak. Bu, piyasada depremin şiddetini daha da artırabilir..
Zaten artık işler, geri dönüşü ve götürülmesi mümkün olmayan boyuta ulaştığında bir anda çökecek.
önemli olan o gün gelmeden ülke ekonomisinin dolar ve ABD’ye olan bağımlılığını gevşetmek.. Bu hem kamu, hem de özel sektör için geçerli.. ABD ile ekonomik ilişkilerin orta ya da kısa vadeli de değil, spot hale getirilmesi gerekir.. Askeri ilişkiler ve stratejik ortaklığın da bu açıdan yeniden gözden geçirilmesinde fayda var.. “Amerikan yüzyılının sonu”na geldik.. “Tarihin sonu” dedikleri bu mu idi yoksa! Beyinlerinden, yüreklerinden ve göbeklerinden ABD’ye bağlı çevrelere duyurulur.
Selam ve dua ile..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Abdurrahman Dilipak Arşivi