Abdulkadir Özkan

Abdulkadir Özkan

Liste savaşları neyi gösteriyor?

Liste savaşları neyi gösteriyor?

Belediye ve İl Genel Meclisi üyelikleri listelerinin kesinleşmesinin söz konusu olduğu şu günlerde özellikle Ankara ve İstanbul'da CHP ve AK Parti de kaynamalar yaşanıyor. Öyle ki bu kaynama istifaları da gündeme getiriyor. Bu tartışma ve kavgalar bazı gazetelerde haber yapılırken olay sanki oturum başı alınan 115 TL içinmiş gibi gösterilmeye çalışıldı. Olayın tek başına 115 TL'lik hakkı huzur ile izah edilmesi gerçeği yansıtmaz. Parti teşkilatları ile teşkilatta görevi olmamakla birlikte bazı partililerin özellikle Belediye Meclis üyelikleri listelerine itiraz etmelerinin çeşitli sebepleri vardır... Bir defa bazı partilerde bu listelere girme yarışı aylar öncesinden başlar. Bu yarışa ister hizmet yarışı deyin, ister menfaat yarışı deyin ya da buna partilerine yıllar boyu emek verenlerin hak arayışı deyin ama bu tartışmalar hemen her seçim döneminde yaşanır. Olay bazı yerlerde bir itibar yarışı şeklinde geçer... Çünkü, nüfusu belli bir rakamın altında olan yerleşim merkezlerinde Meclis üyelerine hakkı huzur ödenmez. Onlar sadece partilerinden Meclis üyeliğine seçilmiş olmanın itibarını yaşarlar. Ancak, Büyük şehirlerde durum böyle değildir.. Bir kişi partisinin listesinden Merkez İlçe Belediye Meclis üyeliğine seçilebilir ise partisinin aldığı oy oranı nispetinde Büyükşehir Belediye Meclis üyeliği de gündeme gelir. Yani partilerin tespit ettikleri listelerin üst sıralarında yer alanlar hem merkez ilçede hem de Büyükşehir Belediye Meclis'inde görev üstlenme imkanı bulabilirler... Bu demektir ki, Belediye Meclis üyeliği listelerinde gerilere düştükçe öncelikli olarak büyükşehir meclis üyeliği şansı zayıflar... Biraz daha aşağılara düşüldüğünde hem büyükşehir hem de ilçe meclis üyeliği tehlikeye girer. Ankara ve İstanbul gibi Büyükşehirlerde olayın bir de rant boyutu vardır... Bir takım imkanları vardır bu işin... Profesyonel politikacılar bunu iyi bilirler ve ona göre liste kavgası verirler.

Bu arada hakkı huzur denen ödeme haftada bir toplantıyla sınırlı değildir... Meclis'in açılmasının ardından komisyonlar oluşturulur. Bu komisyonlara bütün partilerden üye seçilir. Diyebiliriz ki komisyon üyesi olmayan belediye meclis üyesi kalmaz. Komisyonun gündeminde görüşülecek madde olduğu sürece komisyon toplantıları tatil günleri hariç devam eder ya da ediyormuş görünür... Dolayısıyle Meclis üyelerinin aylık hakkı huzur ödeneği 18-20 güne kadar çıkabilir. Böyle olunca hem ilçe belediye meclisi hem de büyükşehir belediye meclisi'nde üye olan bir kişinin aylık hakkı huzur bedeli bugünkü şartlarda 4 bin TL.'yi bulabilir. Hemen belirteyim ki yüklenilen sorumluluk karşısında bu rakam çok yüksek ve uğruna kavgaların verilebileceği bir rakam değildir...

Bu arada mensubu bulunduğun partinin il, ilçe teşkilatlarının toplantıları eve ancak gece yarıları gitmenize izin verir. Çünkü, pantilerin il ilçe toplantıları, ev toplantıları hiç bitmez. Bu arada düzenlenen geceler olur... İl ve ilçe teşkilatından tutun da gençlik ve hanım kollarına kadar gecelerin davetiyeleri gelir... Bir davetiye alarak yetinemezsiniz... Sizin için kaç tane kararlaştırılmışsa onu almak durumundasınızdır. Bu arada her hafta birkaç nişan ve düğün davetiyesi gelir. Gitmek durumundasınızdır... Davetiye getirenin durumuna göre en az bir küçük altının takmanız gerekir.

Bu arada hemen her gün belediyede sizi birkaç ihtiyaç sahibi bulur... Kısacası demek istediğim o ki, yukarıda belirttiğim hakkı huzurdan size birşey kalmaz. Bunun için alınacak hakkı huzur adına liste kavgası verilmez, verilmemesi gerekir.

Sadece alacağı hakkı huzur ile hizmet aşkıyla yola çıkmış olanlar için belediye meclis üyeliği bir lütuf değil, fedakarlıktır ve bu fedakarlığa da sadece idealleri uğruna siyaset yapanlar katlanırlar. Bunun ötesinde bir mücadele varsa bilinmledir ki belediye imkanlarından ya kıyısından köşesinden yararlanma hesabı vardır ya da bir takım kişilerle bazı ortak iş peşinde koşma planları yapılıyor demektir.

Birde şu olabilir... Adamın yapacak başka bir işi yoktur... "Bir dönem için meclis üyeliği yaparım, teşkilat harcamaları da beni ilgilendirmez. 5 yıl böylece bir ek gelir sağlarım" diyen varsa onlar için söyleyecek sözüm yoktur. Ama bunlarda listede kolay kolay yer bulamazlar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Abdulkadir Özkan Arşivi