Cemal Nar

Cemal Nar

Darbe Çağrısı Densizliği

Darbe Çağrısı Densizliği

Cumhuriyetin temelinde ”milliyetçilik” kılıfı geçirilmiş bir “ırkçılık” vardır ve bu “askerin sivillere egemenliği” anlamında “militarist” bir düşünceyle beslenir.

Milli Eğitimin amaçlarında da ince ayar bu düşünce vardır. Oradan geçen her kafa “ırkçı ve militarist” olarak “tek tip” olmaya ayarlanır. İmam Hatip Liseleri ve Kur’an Kursları kısmen buna ters düştüğü için başlarına gelmedik bela kalmaz ve her darbede ilk defa onlar hizaya çekilir.

Cumhuriyetin fikrî ve edebi eserleri de böyledir. Orada hangi düşünce ve biçim olursa olsun, önce ırkçı ve militarist olmak zorundadır. Yoksa “İstiklal Marşı” şairi de olsan tukaka olursun. İstersen Necip Fazıl gibi bir üslup ve dil dehası ol, itelenir ve ötelenirsin. Sezai Karakoç gibi tırnaklarınla bir medeniyet inşa etsen de dışlanırsın…

Yerli filimler ve diziler de öyledir. Daha birkaç gün önce “Kurtlar Vadisi”ni tahlil etmiş, iki yazı yazmıştık burada bu dizinin zihniyetine dair. Okuyucularımız hemen aşağıda bulabilirler. Bakın şimdi, o yazıların mürekkebi bile kurumadı, “Kurtlar Vadisi”nin çocukları darbe istiyor. Orada söylediklerimiz aynen çıkıyor maalesef.

İşte görüyorsunuz, dersten ve testten başka kitap okumayan, öyle uzun boylu düşünemeyen, resmi ideoloji ve dizi kültüründen başka bir fikri olmayan fukara beyinlerde o diziler meyvelerini veriyor. Hem de tam zamanında.

Evet, amaçlanan da aynen buydu herhalde…

Dün (17 Mart 2009 Salı) kendime verdiğim teneffüste çayımı yudumlarken zampink yapıyorum. Doğru dürüst bir program yok. Gözüm NTV de konuşan bir sakallı amcaya ilişti. Meğerse Üsküdar'da bulunan NTV seçim otobüsünde imişler. O Ak Partiyi övüyor. Karşısında kızlı erkekli gençler var.

Derken genç bir erkek söz alıyor ve aleni darbe çağrısı yapıyor: “Ben hizmeti ne yapayım. Onurumuz yoksa ne yapayım hizmeti. Darbe iyi bir şey değil ama tek çare darbe. Böylece AKP'den ve bazı kişilerden tamamen kurtuluruz” diyor.

Yapımcıdan hiç ses yok. “Darbe çağrısı bir suçtur, lütfen dikkat ediniz. Bizi de zor duruma düşürmeyiniz” gibi bir uyarı da yok.

Mikrofonu iki kıza uzatıyor. Anayasa'da suç olmasına rağmen “darbe çağrısı” yapan o genç vatandaşa, üniversiteli olduklarını söyleyen iki genç kız da destek veriyor. Üniversiteli kızlar, “Evet, bizler darbe istiyoruz. Tek çare ordunun el koyması. Bizler üniversitede okuyoruz ama boşuna. Zaten kendilerine yakın olanları işe alıyorlar” ifadelerini kullanıyorlar.

Seçim otobüsünde bulunan bir başka vatandaşın da, "Ben daha önce oyumu MHP'ye verdim, şimdi CHP'ye vereceğim” şeklindeki sözleri dikkat çekiyor. Olay basına da intikal etti.(*)

Tablo bana inandırıcı gelmedi. Hele de “Ben daha önce oyumu MHP'ye verdim, şimdi CHP'ye vereceğim” sözü bence bir yönlendirmeden başka bir şey değil. Olacak iş mi yani?

Ya o iki kızın yalanı? Pes doğrusu!..

Yazık bu gençlere…

Lafa bakar mısınız?: “Zaten kendilerine yakın olanları işe alıyorlar.”

Oysa hükümet memurlarını KPS sınavlarında alınan puana göre işe alıyor. Bunu bilmeyen mi var a yalançı kızlar? Hiç mi utanmıyorsunuz yalan söylemekten bu genç yaşta?

Evet, seçim atmosferindeyiz ve ortalık toz duman. Ama bir yanda da Ergenekon, yeni gözaltılar, doğuda asit kuyuları, PKK, Kürt meselesi, Anayasa değişiklikleri, Baykal ve Ergenekon haberleri, Doğan Medya Gurubuna vergi cezası vs. haberleri… Ortam sıcak ve gergin.

“Kurt dumanlı havayı severmiş.” Hadi bakalım daha ne saçmalıklar seyredeceğiz şu günlerde.

Gençlerden en başta beklenen fikir, darbelere karşı çıkmaktır. Çünkü darbeler önce onları vurmuştur. Onları tutsak etmiş, zindana tıkamış, işkenceden geçirmiş, hatta bir haylisini idam etmiştir. Daha fazlası da işkenceden ölmüştür. Bunların bir özetini burada yazdığımız “Darbe mi? Bir Daha Düşünün” yazısında vermiştik, bakılabilir.( **)

Bir üniversiteli genç daha bunu öğrenemedi ise, o başı ne diye taşır “kafa” diye boşuna!

Not: Biz bu yazıyı yazdıktan sonra NTV den bir açıklama geldi. Sonu şöyle: “NTV'nin bu olayda bir demokrasi kusuru değil, bir yayıncılık kusuru sözkonusu olabilir. NTV, yanlış anlamalara ve rahatsızlığa yol açma olasılığı nedeniyle kamuoyundan özür diler.”


(*)https://www.habervaktim.com/haber/63371/ntvden_darbe_cagrisi_yaptilar.html
(**)Bkz. //www.habervaktim.com/yazaroku.php?id=4839

Önceki ve Sonraki Yazılar
Cemal Nar Arşivi