Ahmet Varol

Ahmet Varol

Zeytune Araştırma Merkezi

Zeytune Araştırma Merkezi

Zeytune Araştırma Merkezi, Beyrut’ta faaliyet yürüten ve Filistin’le ilgili önemli araştırmalar yayınlayan, bu doğrultuda çalışmalar yapan önemli bir araştırma kurumu. Ben bu kuruluşu daha önce de ziyaret etmiştim. Son Beyrut seyahatimizde Türkiye’den gelen ekipte bulunan arkadaşlarla birlikte tekrar ziyaret etme ve çalışmaları hakkında bilgi alma imkânı elde ettik.
Kudüs davasının adresi Uluslararası Kudüs Müessesesi olduğu gibi Filistin’le ilgili araştırma, bilgi arşivleme ve bu bilgileri ilgilenenlerin hizmetine sunma çalışmalarının adresi de Zeytune Araştırma Merkezi sayılır. Bu alanda faaliyet yürüten çok sayıda kuruluş mevcut. Ama birçokları bunu bir yan hizmet olarak yapıyor. Ya da bağımsız çalışmalar yapan araştırmacıların eserlerini kamuoyunun hizmetine sunan yayın kuruluşları tarzında hizmet veriyor. Bunlara ek olarak bir de üniversitelerin gözetiminde yürütülen araştırmalar var.
Zeytune Araştırma Merkezi tamamen Filistin konusuyla ilgili araştırma, bilgi arşivleme ve dokümantasyon hizmetleri veriyor. Ticari bir kuruluş değil, tıpkı bir vakıf gibi çalışıyor. Ama hizmetlerini başkalarının sağlayacağı kaynaklarla yürütmek zorunda kalmamak ve kendi çarkını döndürebilmek için ürünlerinden gelir de temin ediyor. Fakat bunun yanı sıra ortaya koyduğu araştırmalardan bazılarının elektronik kayıtlarının ücretsiz temin edilmesine imkân sağlayarak gönüllü hizmetler veriyor.
Kurum İslâmî duyarlılığa sahip olmakla birlikte herhangi bir siyasi akımın yan organı olarak değil bağımsız bir araştırma kuruluşu olarak çalışıyor. Araştırmalarını ulaşabildiği doğru bilgilere ve güvenilir belgelere dayandırmaya gayret ediyor.
Kurumun müdürü Dr. Muhsin Salih oldukça gayretli, mütevazı ve insanlarla çok iyi ilişkiler kurabilen değerli bir ilim adamı. Ziyaretimizde onunla da görüşüp kendisinden kurumun çalışmaları, yeni araştırmaları ve araştırmalarda izlenen metot hakkında bilgi alma fırsatı bulduk.
Bu kurumun yayınladığı çalışmaların arasında birinci sırayı büyük çaplı araştırma eserleri alıyor. Ayrıca orta büyüklükte ve özel konulara dair araştırma eserleri yayınlamış. Gündemdeki konular hakkında özet bilgiler içeren küçük çaplı raporlar da bu konular hakkında hızlı bir şekilde bilgi edinmek isteyenlerin oldukça işine yarayacak güzel çalışmalar. Ayrıca belli dönemlere ait gelişmeleri özet bilgilerle sıralayan eserler de yayınlamış. Orijinal telif eserlerinin yanı sıra, Filistin konusuyla ilgili önemli bazı eserlerin tercümelerini de yaptırıp faydalanmak isteyenlerin hizmetine sunmuş.
Eserlerinde yorum ve değerlendirme de var. Fakat öncelik bilgilendirmeye verilmiş. Bilgilendirme çabasında da doğru bakış açısının yakalanmasına özen gösterilmiş.
Zeytune Araştırma Merkezi’nin yayınladığı bazı kitapların, dosyaların ve araştırmaların elektronik kayıtlarına Web sitesinden ulaşmak mümkün. O sebeple burada ilgilenenler için Web sitesinin adresini vermekte yarar görüyoruz: www.alzaytouna.net Bu siteden ayrıca Filistin’le ilgili haritaları, güncel istatistik bilgilerini, belgeleri, fotoğrafları da temin etme imkânınız var.
Bu önemli araştırma kurumunun, son gelişmeler ve güncel olaylar da dâhil olmak üzere Filistin davasıyla ilgili pek çok konuda araştırma eseri hazırlayarak zengin bir kütüphane oluşturduğunu söyleyebiliriz. Fakat bu kütüphanede yer alan eserlerin büyük çoğunluğu Arapça. İngilizce eserler de yayınlanmış. Bilgilendirme çalışmalarına katkı yoluyla Filistin davasına hizmet etmek isteyen yayıncılara Zeytune Araştırma Merkezi’nin yayınladığı eserleri, araştırmaları ve raporları temin etmelerini tavsiye ediyoruz.
Bir bilgi: Web sitemizde (www.vahdet.com.tr) Slaytlı tanıtım başlıklı bir bölüm açtık. Bu bölümde Filistin davasıyla ilgili bazı konularda konferans ve tanıtım çalışmalarında da kullanılması mümkün fotoğraflar ve özet bilgiler içeren slayt paketleri yayınlamaya çalışacağız. İlk olarak da Allah’ın izniyle, “İzzettin Kassam’dan Bugüne Filistin’de Direnişin Tarihi” başlıklı bir slayt paketi yayınladık. Slaytların fotoğraflar şeklinde Internet’ten izlenmesi de, Power Point kayıtlarının bilgisayarlara çekilmesi de mümkündür. Filistin davasıyla ilgili bilgilendirme çalışmalarına, bu konuda kabiliyeti olan kardeşlerimizin bu tür malzemelerden yararlanarak katkıda bulunmaları mümkündür. Kültürel etkinliklerde bu malzemelerin değerlendirilmesi suretiyle Filistin davasıyla ilgili doğru ve İslâmî duyarlılığa göre şekillenmiş bilgilerin yayılması çok faydalı olacaktır. Web sitemizde yayınlanan söz konusu slaytların çoğaltılması, tanıtım amacıyla değerlendirilmesi ve Internet ortamında yayınlanması serbesttir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ahmet Varol Arşivi