Mehmet Şeker

Mehmet Şeker

Divân-ı Hikmet'in izinde

Divân-ı Hikmet'in izinde

İlk olarak 1993 yılında, -UNESCO tarafından Ahmed Yesevi yılı ilan edilmesi münasebetiyle- Dr. Hayati Bice tarafından 144 adet hikmetin Türkiye Türkçesi'ne aktarılması üzerine basılan Hoca Ahmed Yesevi'nin ölümsüz eseri Divan-ı Hikmet'in beşinci baskısı, Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları tarafından yapıldı.

Divân-ı Hikmet, ilim ve kültür çevrelerinde daima büyük bir ilgi ile karşılandı.

Birçok akademik çalışmada referans alındı.

Ve şüphesiz, önemli bir kaynak kitap olarak değerlendirildi.

***

Dr. Hayati Bice tarafından kaleme alınan ve Ahmed Yesevi ile Divân-ı Hikmet'in tanıtıldığı makale hacmindeki sunuş yazısı, zorunlu görülen eklerle genişletilerek, adeta müstakil bir kitap boyutuna ulaşmış.

Sunuş bölümünde Yesevi külliyesinin mimari özelliklerini anlatan sayfalardaki bilgiler ise konunun mimari yönden ilgilileri için de başvuru kaynağı olacak ölçüde değerli ayrıntılarla dolu.

Kitabın son kısmındaki resimler bölümüne eklenen grafik ve çizimler, bu Türk mimari şaheserinin eşsiz niteliklerinin anlaşılmasını kolaylaştırıyor.

***

"Hikmet"lerin yer aldığı kısmın önceki baskılarla karşılaştırıldığında, son baskıda nerede ise yarı yarıya genişletilmiş.

Yazar, bu durumu, kendi ifadesiyle şu şekilde belirtiyor:

Son yıllarda artan "Yesevilik Araştırmaları" ile Türkistan Cumhuriyetleri'nde 'kenarda-köşede kalmış' el yazmalarının gün ışığına çıkması ile yeni "hikmet"lere ulaşılmasından ve yeni bulunan "hikmet" parçalarının yayınlanmağa başlamasından kaynaklanmaktadır...

Böylece yenilenen Divân-ı Hikmet baskısında, önceki baskılarda yer alan 144 hikmete ilave olarak, yeni ulaşılan 73 hikmetin eklenmesi ile Türkiye Türkçesi'nde yayınlanan Yesevi Hikmetleri'nin sayısı 217'e ulaşmış bulunuyor.

***

Muhtemeldir ki çeşitli kaynaklardan ilim dünyasına ulaştırılacak yeni "el yazmaları" incelendikçe, yeni "Yesevi hikmetleri" de ortaya çıkmağa devam edecektir.

Kitabın son kısmında yer alan resim ve belgeler, kitabın değerini daha da yükseltmiş.

Bu belgelerden Ahmed Yesevi'nin Hz. Ali'ye uzanan soy kütüğünü gösteren şeceresinin orijinal belgesi özellikle dikkat çekmekte.

***

İlgilenenler, Hoca Ahmed Yesevi'nin bu değerli eserini çoktan edinmiştir.

İlgilenecek olanlar ise nereden temin edeceklerini bilir.

İlgilenme ihtimali olanları ise birkaç satırla da olsa bilgilendirme çabasıydı bu satırlar.

Artık bize susmak düşer.

***

O halde bir soru ile bitirelim.

UNESCO, 2009 yılını ne yılı ilan etti, biliyor musunuz?

Hacı Bektaş Veli yılı mı?

Kâtip Çelebi yılı mı?

Yoksa ikisi birden mi?

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Şeker Arşivi