Faruk Çakır

Faruk Çakır

Doğruyu söyledi, kovalım!

Doğruyu söyledi, kovalım!

Sadece ‘işsizlik ligi’nde değil, ‘çelişkiler ligi’nde de üst sıralarda ve hatta birinci olduğumuzu gösteren çok sayıda hadise yaşıyoruz. Tecrübelerle sabit olan gerçekleri inkâr etmekte de, aksini yapmakta da kimse bizimle yarışamaz!

Bakınız; bütün Türkiye’yi yasa boğan Mardin ili, Mazıdağı ilçesi, Bilge Köyündeki vahşet sonrası hemen herkes ‘çare’ arayışına girdi. 44 kişinin ölümüyle neticelenen ‘cinnet hâli’ anlaşılmaya, çözülmeye çalışılıyor. Sebep ve sonuçlarıyla pek çok ilki barındıran bu ‘cehalet vahşeti,’ sosyologları da, siyasetçileri de derin düşüncelere sevk etti. Gerçekten de Türkiye, bu çirkin cinayeti izah etmekte zorlanıyor.

Bu tartışmalar arasında bir değerlendirme yapan Mardin Valisi Hasan Duruer; aklın, mantığın, tarihî gerçeklerin ve sosyal realitenin gereğini seslendirip şöyle demiş: “Okul öncesi eğitim, kızların, kadınların eğitimi konusunda çok ciddî çalışmalar yapmamız gerekiyor. Buradaki aşiret yapısının, töre düzeninin, insanların yapısının iyi analiz edilmesi gerekiyor. Yörenin inançları gereği, kız çocuklarının ayrı okullarda okumasının faydalı olacağını düşünüyorum. Erkeklerle aynı okullarda okumaları istenmiyor. Bu çocukları eve mahkûm etmemek için, çok sayıda kız okullarına, yurtlarına ihtiyacımız olacaktır.” (HaberTurk Gzt., 7 Mayıs 2009)

“Vay efendim, bir vali bunu nasıl söyler!” diye itiraz edenler var. Niçin söylemesin ki? Bal gibi söyler ve söylemesi gerekir. Hatta ve hatta, sadece Mardin Valisi değil, gönül arzu ediyor ki doğudan batıya bütün valiler bu hakikatleri söylesin, dile getirsin! Söylenen, dillendirilen, gündeme taşınan teklif yanlış mı? Erkek ve kızların aynı okullarda, aynı sınıflarda ve aynı sıralarda okuması gerektiğini kim dikte ediyor? Böyle bir şart var mı? Var olduğu ileri sürülse bile, bu kabul; Türkiye ve dünya gerçekleriyle örtüşüyor mu? Kızlar ve erkekler ayrı ayrı sınıflarda, ayrı okullarda okusa kıyamet mi kopar? Eğitimin kalitesi mi düşer? Çocuklarımız matematiği, tarihi, fiziği, sosyal bilgileri daha az mı öğrenir?

Tam aksine, böyle bir uygulama ilmen ve tıbben daha faydalı ve insan yaratılışına uygundur. Nitekim, başta İngiltere olmak üzere Amerika ve başka ülkelerde bu yöne doğru bir yöneliş var. Bazı okullarda kızlar için ayrı, erkekler için ayrı sınıflar açılıyor. Bugün için bu okulların sayısı az olsa bile, dünyanın gittiği ve gitmek istediği yön de burasıdır. Kızların ve erkeklerin ayrı mekânlarda eğitim alması eğitim kalitesini kat be kat arttırır. Bunu ehil olan uzmanlar da ifade ediyor, ama maalesef bugün için bu uzmanları dinleyen yok!

Bu vesile ile hakikati dile getiren, bir anlamda da ‘kral çıplak’ diyen Mardin Valisini tebrik ediyor ve cesaretinden dolayı kutluyoruz. Türkiye’yi idare edenler, doğruları dile getirenlere kızmak yerine bunların gereğini yerine getirmek durumundadır.

Araştırılacak olursa görülecek ki milletin talebi de bu yöndedir. Böyle olup olmadığını öğrenmek isteyenler için sokaklar araştırmacı ve ‘anket’çileri bekliyor. Böyle bir anket için görüşümü hemen ifade edebilirim: Ben kızların ve erkeklerin ayrı okullarda okumasından yanayım, bunu şiddetle talep ediyorum.

Doğru yolu gösterenlere sahip çıkalım, gereğini yapalım!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Faruk Çakır Arşivi