Ahmet Varol

Ahmet Varol

İstanbul’da Filistin Sempozyumları

İstanbul’da Filistin Sempozyumları

Dünyada hareketlilik sürüyor. Bir yandan domuz gribi magazini ve beraberinde yayılan endişe gündemi meşgul ederken, diğer yandan silahlı çatışmalar, saldırılar ve cephelerdeki hareketlilik yaz sıcağına paralel olarak şiddetini artırıyor. Ancak biz bu haftadan itibaren üç hafta boyunca yazılarımızda ağırlıklı olarak İstanbul’da düzenlenen ve düzenlenecek olan, Filistin’le ilgili üç uluslararası toplantıdan notlar aktaracağız inşallah.
Bunlardan birincisi geçtiğimiz hafta sonunda Altunizade’de, Petrol – İş Sendikası’nın genel merkezinde düzenlendi. Filistin Halkıyla Dayanışma Derneği’nin organize ettiği, “Uluslararası Ortadoğu ve Filistin Sempozyumu” adlı ve iki gün süren bu toplantıyı sonuna kadar takip etmeye çalıştım.
İkinci uluslararası toplantı İHH’nın ev sahipliğinde bu hafta sonu Beylikdüzü Kaya Ramada Otel’de “Filistin’e Destek İçin Uluslararası Halk Kongresi” adıyla düzenlenecek. Bu toplantının hazırlık çalışmalarına daha önce Beyrut’ta katılmış ve oradan bazı notlar aktarmıştım. Filistin davasına destek veren birçok sivil toplum kuruluşunun ortak çalışmasıyla düzenlenecek bu toplantı daha çok pratiğe dönük projelerin görüşüleceği ve geniş katılımlı bir toplantı olacak. Toplantının açılışı halka açık bir şekilde 22 Mayıs Cuma sabahı gerçekleştirilecek. Filistin davası açısından büyük önem arz ettiğini düşündüğümüz bu programı inşallah sonuna kadar takip etmeye çalışacak, medya atölyesinde bilfiil yer alarak tartışmalarına katılacağız. Konuşmalardan alacağımız ve duyurulmasını gerekli gördüğümüz bazı notları yazılarımızda okuyucularımıza aktaracağız inşallah. Toplantının atölye çalışmalarına sadece önceden üye yapılmış olanlar katılacak, açılış oturumu ve akşamları düzenlenecek kültürel etkinlikleri ise herkese açık olacak.
Üçüncü uluslararası toplantı ise bu ayın sonunda, İslâm Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Birliği (İDSB) tarafından “Uluslararası Filistin Sempozyumu” adıyla düzenleniyor. Benim de Danışma Kurulu içinde yer aldığım bu sempozyum bilgi ağırlıklı ve daha çok akademik boyutlu olacak. Sempozyumda Filistin davasıyla ilgili muhtelif meseleler ve konular hakkında bildiriler sunulacak. Grand Cevahir Kongre Merkezi’nde düzenlenecek ve 30-31 Mayıs tarihlerinde iki gün sürecek bu sempozyumu da inşallah sonuna kadar takip etmeye ve konuşulanlardan aldığımız bazı notları okuyucularımıza aktarmaya çalışacağız. Sempozyum herkesin katılımına açık olacak ve aynı günlerde Cevahir Kongre Merkezi’nde ayrıca Filistin’in tarihi ve bugünü hakkında önemli görüntülerin sunulacağı bir fotoğraf sergisi açılacak.
Bütün bu sempozyumlardan aldığımız ve alacağımız notların aktarılması ve tahlili bizi üç hafta boyunca meşgul edeceğinden, bu süre içinde İslâm dünyasında meydana gelen bazı önemli gelişmeler hakkında yazılarımızda yer alacak değerlendirmeler belki kısa notlardan ibaret kalacak. Fakat Allah izin verirse önemli gördüğümüz hadiseleri yine de atlamamaya çalışacak; bizi izleyenlere, değerlendirmelerimizi radyo programlarımız ve Web sitemiz vasıtasıyla sunacağız.
Sempozyumlardan aktaracağımız notlardan bazıları bizi takip eden okuyucularımız açısından tekrar olacak. Çünkü bu notlarda başkalarının ağzından aktaracağımız bilgilerin veya tahlillerin birçoğunu biz daha önce yazı ve yorumlarımızda dile getirmiştik. Fakat tekrar niteliğinde de olsa önemsediğimiz bütün bu doğrular hakkında başkalarının da şahitlikte bulunmasının nazarı dikkate alınması gerektiğini düşünüyoruz.
Prof. Fuad Sezgin Hocayı tebrik ediyoruz
Prof. Fuad Sezgin, ilim dünyasının yıldızlarından biridir. Daha çok kaynak eserler üzerinde çalıştığından medya dünyasında pek sahnede görünmemiş, ama akademik çevrelerde yıllardan beri tanınmaktadır. Özellikle İslâmî araştırmalar yapan herkesin ilmin kapılarını açmada anahtar olarak kullandığı bazı önemli kaynak eserleri bizzat hazırlamış veya hazırlanmasına yahut ilim dünyasına kazandırılmasına katkıda bulunmuştur. Bu vasfından dolayı bir değil pek çok ödülü hak etmiştir. Bununla birlikte İsrail işgal devletinin gerçekleştirdiği katliamlara destek veren biriyle ödül almayı reddetmek suretiyle örnek bir tavır ve büyük bir onurluluk göstermiştir. Bu tavrın, Siyonist lobilerin bütün köşe başlarını tuttuğu, bu yüzden Siyonist işgal devletinin katliamlarına karşı durulmasına bile hemen “antisemitizm” damgasının vurulduğu Avrupa’da sergilenmesi büyük bir cesaret örneğidir. Değerli Fuad Sezgin hocamızı tebrik ediyoruz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ahmet Varol Arşivi