Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Takıntıları var

Takıntıları var

10 yaşındaki kızımın aşırı takıntıları var. Özellikle hastalık konusunda çok hashas ve ellerini sık sık yıkıyor, yediği içtiği her şeyi sorguluyor ve hasta olacağından korkuyor. Akşam okuldan eve geldiğinde hemen banyoya gidiyor ve ellerini yıkamaya başlıyor. Bununla da kalmıyor benim de kendisi gibi sürekli ellerimi yıkamamı istiyor aksi halde hasta olacağımı sanıyor ve sürekli aynı şeyleri tekrar edip duruyor.

Kızımın çok sevdiği kuzeni iki sene önce vefat etti. Aslında kızım kuzeninin ölümünden sonra bu türden takıntılara saplandı. O dönem, kuzeni sürekli tedavi görüyordu ve ben de ona moral olsun diye kızımı yanına gönderirdim.

Kızımın yaşadığı takıntıların kuzenimin ölümüyle ilgisinin olabileceğini düşünüyorum. Bunun için ona nasıl yardımcı olabilirim? Takıntıların bir çözümü var mı?

Zübeyde Y.

Duyguların aktarımı önemlidir
Halk arasında takıntı ya da vesvese olarak tanımlanan bu tür saplantılar, aslında bir obsesyondur ve bu türden bir sorunla mücadele eden kimseler hayatlarında bazı zorluklar yaşayabilirler. Çünkü, takıntılar, kişinin engel olamadığı ve istemediği halde zihninden atamadığı düşüncelerdir. Kişi bu düşüncelerden kurtulmak ister ama yapamaz bu da gerçekten yorucudur. Obsesyonlar az miktarda her insanda bulunabilir ancak bu kişinin yaşam kalitesini etkiliyorsa yardım almaya ihtiyaç vardır. Obsesyonlar çeşitli sebeplere bağlı olarak gelişebilir ve zaman zaman artabilir ya da azalabilirler.

Çocuklarda görülen takıntılar ise daha çok, mikrop kapma, ölümden korkma, yakınlarını özellikle de anne babayı kaybetme yönündedir... İfadelerinizden anladığıma göre, kızınızın bu takıntılarının başlama tarihi kuzeninin ölümünden sonra gelişiyor. Çocuk bu dönem yaşadığı tıravmayı tam atlatamamış ve sevdiği kişileri aynı şekilde kaybetmeye yönelik korkular geliştirmiş olabilir. Bu noktada onun kaybetmeye yönelik duygularını paylaşabilir ve aktarım yaparak rahatlamasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca bir uzmana götürerek yardım alabilirsiniz. Bilişsel davranışça terapiyle sorununuza çözüm bulabileceğinize inanıyorum.

Geceleri uyumuyor
4 yaşındaki oğlum geceleri uyumuyor ve geç vakti kadar bizimle oturmak istiyor. Gündüzleri yaşadığımız ortam pek müsait olmadığından dışarıya çıkaramıyorum. Günün büyük bir kısmını benim yanımda geçiriyor bazen de yukarı babaannesine çıkıyor. Evde sıkıldığı için sürekli soru soruyor ve beni epey meşgul ediyor. Ama ben bunları sorun olarak görmüyorum. Sadece geceleri geç vakte kadar uyanık kalması ve bu süre içinde de sürekli ilgi beklemesi evin düzenini bozuyor. Bazen geç vakte kadar ona masal anlatıyorum, uyuması için bir şeyler vaad ediyorum yine de olmuyor. Oğluma düzenli bir uyku alışkanlığını nasıl kazandırabilirim? Gün içinde onunla nasıl ilgilenebilirim? Pakize T.

Oyun alanları bulun
Uyku çocuğun sağlığı açısından da önemlidir. Bunun için önce çocuğun odasını rahat uyuyabileceği şekilde dizayn edebilirsiniz. Ve yatma saatinde evde yaşayan kimselerin uyması gereken bazı kuralların olduğunu ve bu kurallara hayatınızın daha düzenli olması bakımından uymanız gerektiğini, o yüzden bu saatlerde de yatmasının gerektiğini ifade edebilirsiniz. Ancak bunu ifade ederken niçin uyumak istemediğini sorabilir ve onu anlamaya çalışabilirsiniz. Ayrıca, gün içinde çocuğun oynayabileceği bir arkadaşının olmaması, istediği gibi dışarı çıkamaması onu sıkıyor ve bu şekilde davranmasına yol açıyor olabilir. Ve çocuk enerjisini deşarj edemediğinden geceleri uyumak da istemeyebilir. Bunun için ona oyun alanları bulabilir, mümkünse evde de hareketli oyunlar oynayabilirsiniz. Çocuğunuza bir program hazırlayabilir ve vaktinde uyduğunda onu ödüllendirebilirsiniz. Ödülünüz her zaman maddi olmasın bazen de sözel olarak memnuniyetinizi ifade edebilirsiniz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi