Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Tatilde nereye gideceksiniz?

Tatilde nereye gideceksiniz?

Daha tatil başlamadan bütün hazırlıklar tamamlanıyor, tatilin krokisi çiziliyor... İnsanlar, büyük bir heyecanla, gidecekleri yerin, tatilde yapacakları işlerin, ziyaret edecekleri kişilerin, okuyacakları kitapların, eğlenecekleri mekanların hesabını yapıyorlar ve yılın yorgunluğunu atmak üzere yola çıkıyorlar.

Bir yerde tatiller insanların, kendilerine özgü yapmak istedikleri şeylere fırsat buldukları ve özgürce hareket edebildikleri özel günlerdir ve insanlar bu günlerde bireysel tercihlerine göre yaşarlar. Ancak, modern kültür insanların, tatillere bakış açılarını, tatil algılarını da değiştirdi ve artık tatil deyince sadece eğlenmeyi, denize girip suyla buluşmayı, israfa varan harcamalar yapmayı ve sorumsuzca yaşamayı anlıyoruz. Tatillerin anlam ve içeriği bu şekilde boşaltıldığından beri insanlar yaz mevsimi gelince, sadece eğlenmeyi, farklı mekanlarda yapacakları harcamaları düşünmeye başlıyorlar.

Oysa, tatiller bize özgüdür ve burada daha önce yapmak isteyip te yapamadığımız şeyler için harekete geçer ve ertelediğimiz işleri yaparken hem faydalı şeylerle meşgul olmanın keyfini çıkartır hem de dinleniriz. Mesela, yıl boyunca çalışma hayatı, evin işleri, çocukların bakımı ve sıradan meşgaleler peşinde koşan ve akraba ziyaretine fırsat bulamayanlar için tatiller iyi bir imkandır. Burada hem dinlenirsiniz, hem de akrabalarınızla birlikte vakit geçirme, onların gönlünü alma ve onlarla sohbet etme fırsatı bulursunuz. Bunu küçümsemeyin, akraba ziyareti önemli bir sorumluluktur. Burada yapılan sohbetler, gerçekten amacına uygun yapıldığında, bir nevi terapi gibidir ve insanın konuşma, paylaşma ve karşısındaki kişiye muhabbetini belirtme ihtiyacının sonucudur. Üstelik akraba ziyaretlerinde bu sohbetlerin rengini tamamen sevgi ve saygı alır... Bu, kalabalık şehirlerde yaşayan insanların yoksun kaldıkları ve özlemle bahsettikleri bir ihtiyaçtır. Öyle ki, burada, "birkaç kelime söylemek istiyorum , keşke dinleyen olsa, keşke beni anlayan olsa, keşke oturup konuşacak biriyle karşılaşsam" cümlelerini sık sık işitirsiniz. Bu anlamda tatiller iyi bir fırsattır. Bu süre içinde, sevdiklerinizi, dostlarınızı, akrabalarınızı ziyaret ederek onlarla sohbet etme ve hoşça vakit geçirme şansını bulursunuz.

Ayrıca, kazaya kalmış namazlarınız, yerine getiremediğiniz dini sorumluluklarınız varsa tatillerde bunu iade edebilir ve bol bol Kur'an okuyabilirsiniz. Bütün bunlar hiç te yorucu şeyler değildir. Aksine insan, sorumluluklarını yerine getirdiğinde, bir tür rahatlık yaşar, kendini iyi hisseder, huzur duyar... Okumak isteyip te okuyamadığınız kitaplara göz atmak, bunlardan önemli notlar almak ve bilgi dağarcığınızı geliştirmek de tatillerde edindiğiniz önemli bir kazançtır.

Deniz, tabiat, yeşil, kuşlar, tabiat... Tatil deyince bütün bunlar gözlerinizin önüne geliverir öyle değil mi? Ve belki de bunlar zihninizde, sadece sizi eğlendiren, dinlendiren nezih ortamlar olarak yer alıyor olabilir. Oysa, tabiatın bir kitap olduğunu düşünecek olursanız, seyrettiğiniz tabiatın da, kanatlarına dokunduğunuz kuşların da, denizin de zihninizin alt katmanlarında zengin anlamlarının olduğuna şahit olursunuz. Tabiat kitabı sizi bedensel ve zihinsel olarak dinlendirdiği gibi, düşünce ufkunuzu açacak, tefekkür ve şükür duygunuzu harekete geçirecek size Yaratıcı'nın büyüklüğünü ve sizin ona karşı sorumluluğunuzu hatırlatacaktır.

Hayatınızın her anını kendiniz için bir fırsat olarak gördüğünüzde, tatilleri öyle boş boş gezdiğiniz, eğlendiğiniz muayyen günler olarak görmeyeceksiniz. Aksine, yıl içinde size biçilen rolleri yerine getirmenin dışına çıkamadığınızdan, tatillerde kendinize özgü işlerle meşgul olabileceksiniz, sevdiğiniz ve gerçekten yapmak istediğiniz işleri yapacaksınız. Bu yönden baktığınızda tatiller size özgürlüğünüzü de hatırlatıyor. Burada kendi programınızı kendiniz yapacaksınız. Kitap mı okumak istiyorsunuz? Akraba ziyaretlerine mi gideceksiniz? Deniz ya da tabiatın kucağında mı vakit geçireceksiniz? Bütün bunların tercihini ve eylemini kendiniz yapacaksınız... Şimdi buradan yola çıkarak kendinize bir tatil programı çıkarın... Bunu yaparken, hem zihinsel hem de ruhsal dünyanızı besleyecek seçimlerde bulunun... Ve tatillerin sizin için özel olduğunu bilerek, verimli ve dolu dolu geçirmeye çalışın. Tatil programınız da, deniz de, doğa da, ziyaretler de, kitaplar da, kendinize ayırdığınız vakitler de olsun ama yaptığınız her şey dünyanıza ve ahretinize katkı sağlasın. Özellikle aile bireyleri tatilde bir arada olsunlar ve birbirlerine yeterli vakit ayırsınlar...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi