Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Sırlarımızı ifşa ediyor

Sırlarımızı ifşa ediyor

Fatma abla ben İmam Hatip Lisesi son sınıfta okuyan bir genç kızım. Derslerim gayet iyi ileride psikolog olmak istiyorum. Arkadaşlarım arasında da sevilen biriyim. Ama en yakın arkadaşımla ilgili bir sorunum var. Arkadaşım her konuda güvenilir ve iyi bir insan. Merhametlidir, cömerttir arkadaş canlısıdır ama hiç sır saklamayı bilmez... Söylediğim her şeyi, konuştuğumuz bütün konuları arkadaşlar arasında yayıyor ve onlarla aramın bozulmasına sebebiyet veriyor. Ona bazen özel şeyler de anlatıyorum ve bunu kimseye söyleme diye belirtiyorum buna rağmen bütün arkadaşlara anlatıyor, bu da benim moralime bozuyor. Arkadaşımı kaybetmek istemiyorum aksine onu kazanmak istiyorum ama bunu nasıl yapacağımı bilemiyorum. Bu konuda bana tavsiyelerde bulunursanız sevinirim

Sena Çağlar

Sorunu ifade edin

l Arkadaşlarımızı seçerken onlarla ortak noktalarımızı bizi anlayıp anlamadıklarını, davranışlarının nasıllığını ve ahlakı değerlerini dikkate alırız. İbni Haldun da, insanlar kendilerine yakın olanlara taraf, uzak olanlara muhalif olurlar diyerek ortak noktaların önemini vurguluyor. Ancak bazen, arkadaşlarımız istediğimiz gibi biri olmayabiliyor ve onları kendimizden uzak da hissedebiliyoruz. Böyle durumlarda rahatsızlığımızı ifade ederek, arkadaşlıklarda, sevgi güven ve anlayışın önemli birer ilke olduğunu vurgulamamız gerekiyor. Arkadaşlar arasında konuşulan şeylerin, ifade edilen sırların ve bunların saklanmasının arkadaşlık ilişkilerimizin sağlam temeller üzerine oturması açısından önemi vardır. Arkadaşınızla ya ilişkilerinizi yeniden gözden geçirin ya da ona kendi ilkelerinizi, rahatsızlık duyduğunuz durumları ifade edin ve bu konuda kendisine güvenmek istediğinizi belirtin.

Unutmayın ki, güven duymak, güvenmek sevgi duymaktan çok daha önemlidir. O yüzden Peygamberimiz "Mümin elinden ve dilindin emin olunan kişidir" demiştir. Ancak bu konuda arkadaşını kazanabilmen, davranışının doğru olmadığını belirterek değiştirmeye doğru davranışı kazanmasına yardımcı olmaya çalışman çok daha erdemli bir iştir. Efendimiz örnek hayatıyla da, insanları hatalarından dolayı dışlamamayı aksine onlara doğru davranış modelini öğretmeyi ve onları kazanmayı bizlere göstermiştir. Eğer bunu yapabilirseniz hem arkadaşınızı kazanmış olursunuz hem de ona faydalı olmanın getirdiği kazanca ulaşırsınız.

Kardeşini dövüyor

7 yaşındaki oğlum kardeşini sürekli dövüyor... Doğduğundan beri zaten kardeşini hiç kabul etmedi. Benim yanımda seviyormuş gibi davranıyor, hatta onun işlerini yapmaya çalışıyor. Ama işim icabı kalktığımda hemen vurmaya başlıyor. Ona kaç kere "Oğlum biz seni daha çok seviyoruz, kardeşini dövme" diye anlattım ama anlamıyor. Yaptığı resimlerde de, kardeşini bizim aramızda, kendisini ise evin dışında çizmiş. Bu durum öğretmenin de dikkatini çekmiş ve beni çağırdı, oğlunuza biraz vakit ayırın dedi.

Oğlumun kardeşine zarar vermesinden korkuyorum. Sırf bu yüzden onu alt kata yeğenlerinin yanına gönderiyorum biraz oynuyor sonra hemen gelip evde ne yaptığıma bakıyor. Onun neden bu kadar kıskanç olduğunu anlayamıyorum. Geçenlerde kayınvalidem küçük oğluma bir şort almış bütün gece uyumadı babaannem beni sevmiyor bana almıyor diye ağladı. Ben de gittim onu baştan aşağı giydirdim yine de ikna olmadı. Oğlumun bu huyunu düzeltmesini istiyorum ve kardeşine karşı beslediği bu kıskançlık duygularının iyileşmesini bekliyorum...Ama gün geçtikçe daha da kötü oluyor. Acaba bir yardım almam gerekir mi? Bana neler tavsiye edersiniz?

Yıldız Camgöz

Dengeyi sağlamaya çalışın

l İkinci çocuğun doğumundan sonra ilk çocuklarda bir dışlanmışlık duygusu ya da kaybetme endişesi görülebilir. Çocuğun yaşadığı bu duygu durumu anne babanın yaklaşımıyla olumlu ya da olumsuz olmak üzere biçim kazanır. Bu durumda aileler, çocukla kurduğu ilişkilerinde ona olan sevgi ve ilgilerinde değişen bir şey olmadığını gösterirlerse çocuk yaşadığı bu kaygıdan daha rahat kurtulabilir. Çünkü burada çocuğun yaşadığı kaygı ve kıskançlık durumu sahip olduğu sevgi ve ilgiyi kaybetme korkusuyla alakalıdır. Dolayısıyla ikinci çocuğun doğumundan sonra, anne babanın ilk çocukla ilişkilerini doğru normlar üzerine oturtmaları önemlidir. Bunun için, bebekle ilgilenirken oğlunuzu da yanınıza alın ve ona da dokunun, onunla da ilgilendiğinizi gösterin. Birlikte vakit geçirmeye ve duygusal paylaşım içinde olmasına yardımcı olun ve duygularını aktarmasını sağlayın. Babaanne ya da aileden birisi hediye aldığında iki çocuğa da birlikte alırlarsa çocuğun sevilmediği duygusuna kapılmasını engellemiş olurlar. Ayrıca çocuğu sık sık aşağı kuzenlerinin yanına gönderdiğinizi söylüyorsunuz, bu da çocuğun dünyasında hepten dışlandığı hissini uyandırabilir o yüzden kendisi isterse gönderin...İki çocuk arasında kurduğunuz sevgi bağında dengeyi dikkate almaya çalışın. Çocuğa yeterli vakit ayırın. Ona "Seni daha çok seviyoruz" türünden şeyler söylemeyin, çünkü çocuk bunun doğal olmadığını anlayabilir ve size karşı güvenini kaybedebilir. Onunla vakit geçirmeye çalışın. Sevgi ve ilginizden bir şey kaybetmeyeceğini davranışlarınızla belirtin.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi