Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Zor durumdayım

Zor durumdayım

18 yaşında bir genç kızım. Yöremizde kızlar küçük yaşta evlendirilir ve ev içindeki sorunuyla baş başa bırakılır. Liseyi bu yıl bitirdim ve sırf bu sebepten sınava giremedim. Ben bu yaşta evlenmeyi hiç düşünmüyorum, bir meslek edinip ekmek paramı kazanmayı düşünüyorum. Ama aile büyüklerim bana hiç sormadan benim adıma karar verip bana konuşma hakkı tanımıyorlar.

Evleneceğim çocuk amcamın oğlu ve onunla evlenmeyi hiç istemiyorum. Ama bunu abimlere anlatamıyorum. İnanın çok zor durumdayım, bir çıkış yolu arıyorum bulamıyorum. Ailede halden anlayabilecek tek kişi, Adanada yaşayan küçük halamdır ona da bu sorunu açmaya çekiniyorum. Eğer aileme yaşadığım sorunu ifade ederek onları kararlarından vazgeçiremezsem istemediğim bir evlilik yapacağım... Acaba böyle bir evlilikte mutlu olabilir miyim? Sonuç ne olur bilmiyorum. Bu konuda tavsiyelerinizi bekliyorum.

S. Yakupoğlu

Kendi kararını açıklayabilirsin

Bazı bölgelerimizde bahsettiğiniz türden vakıalar görülebiliyor ve genç kızlar kendi tercihlerini ifade edemedikleri için, istemedikleri evlilikler yapabiliyorlar. Bilindiği gibi evlilikler sıradan bir şey değildir, çünkü burada hayatınızın en önemli kararını veriyorsunuz... Evlendiğiniz kişiyle, uyum içinde olmanız, onu eş adayı olarak benimsemeniz ve bu noktada her ikinizin de kararlarının net olması gerekir. Dinimiz de, evlilik öncesi görüşüp eş adaylarının birbirilerinin benimseyip benimsememe noktasında karar vermelerini tavsiye etmiştir. Bunun için aileler bu konuda kendi tavsiyelerini belirtseler de, çocuklarının kararlarına saygı göstermeli, onları anlamaya çalışmalı ve ne istediklerini sormalı, yardımcı olmalıdırlar.

İfadelerinizden anladığıma göre, ailenizden çekindiğiniz için kendi kararlarınızı belirtmekte zorlanıyor ve size biçilen rolü çaresiz kabul ediyorsunuz. Bunun için gelecekte sorunlarım olur mu diye soruyorsunuz. Bilemeyiz, olabilir de olmayabilir de... Kimi evlilikler beklenenin aksine iyi bir şekilde devam ediyor, kimilerinde de sorunlar yaşanıyor. Ancak daha önce de ifade ettiğim gibi evlilik önemli bir karar ve bu kararı verme hakkının olduğunu ailene uygun bir dille belirt. Bu konuda sert bir tutuma maruz kalacağını düşünüyorsan olayı önce bahsettiğin halana açabilirsin, aileyle konuşma meselesini onun aracığıyla yapabilirsin. Ancak evliliğinle ilgili düşüncelerini, beklentilerini özellikle annenle paylaşabilir ve ondan yardım isteyebilirsin. Elbette bu zorlu bir mücadeleyi beraberinde getirecektir ama sonunda beklentilerine ulaştığını göreceksin...

Babayı taklit ediyor

16 yaşındaki oğlum, kız kardeşine sürekli vuruyor bağırıyor ve ona büyük bir baskı yapıyor. Oğlumun bu tavırlarını yadırgamıyorum çünkü eşimde aynı şekilde bana karşı baskıcı. Şu günlerde biraz değişse de, komşuya dahi göndermek istemez, küçük bir şeyde başlar hakaret etmeye... Biraz karşılık versem üstüme yürür ve ağza alınmayacak sözler söylemeye başlar. Öteden beri oğlumu korumaya ve babanın davranışlarını örnek almaması için yönlendirmeye çalıştım. Ama bütün çabalarım boşa gitti. Küçükken oyuncaklarıyla oynar ve babayı burada taklit ederdi şimdilerde kız kardeşine baba gibi davranıyor onu aşırı sıkıyor. Kızım abisinden izinsiz dışarı çıkamıyor, camdan baksa dayak yiyor. İki çocuğum arasında bir denge sağlamaya çalışıyorum ama kızımın yaşadığı baskıya mani olamıyorum. Kızımı nasıl koruyacağımı bilemiyorum ve bu konuda her zaman arada kalıyorum. Oğlum benden çok babayı dinliyor, babayı örnek alıyor. Kızım ise, evde kalmak istemiyor, hafta içi annaanneye gidip orada kalmak istiyor bu durum evde sorun oluyor. Yaşanan sorunlar kızımın derslerini de etkiliyor ve notları düşüyor. Çocuklarım arasındaki sorunu çözmek ve onları birbirine yaklaştırmak istiyorum bana neler tavsiye edersiniz? Ş. Şahin

Oğlunuzu kazanmaya çalışın

Sizin de ifade ettiğiniz gibi, anne babanın tutum ve davranışları çocuklar için oldukça önemlidir. Ebeveyn bir yerde çocuğun aynası gibidir. Siz farkında olmadan onlar bütün tutum ve davranışlarınızı bir bir kayıt ederler ve içselleştirirler. Anladığıma göre, sizin oğlunuz da babanın aile içindeki rahatsız edici tutumlarını taklid ederek bir yerde kendi kimliğini oluşturmaya çalışıyor. Bu dönem gençler için önemlidir. Çünkü genç, kimlik gelişimini tamamlamakta ve rol modellerini aktif olarak kanıksamaktadır. Dolayısıyla çocuğun bu dönem rol modeli olarak görebileceği kişinin tutumu da önemlidir. Bunun için, her ne kadar size karşı çıksa ve sözünüzü dinlemese de bu sorunu babayla görüşün ve tasvip etmediğiniz davranışların çocuğunuza zarar verdiğini belirtin. Ayrıca oğlunuzla da fırsat buldukça konuşmaya çalışın ve bu süreçte onunla sorun üzerinde konuşmaya, fikir birliğine varmaya çalışın. Bunu yaparken ona sorular sorabilir, yaptığınız fikir teatisinde yanlışı onun bulmasını ve davranışları üzerinde düşünmesini sağlayabilirsiniz. Bunun için " acaba şu davranışların şimdi ve gelecekte ne tür sakıncaları olabilir? Bunun yerine şöyle olsaydı daha iyi olmaz mıydı? Türünden teşvik edici cümleler kurabilir onu kazanmaya çalışabilirsiniz. Ayrıca oğlunuzu, aile içinde diğer rol modelleriyle de vakit geçirmesini sağlayabilir, akraba ziyaretlerine teşvik edebilirsiniz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi